Forum Bulgaricus
Sacz - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (http://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (http://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Kuchnia (http://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Sacz (/showthread.php?tid=33)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8


Sacz - dżek - 15-05-2015

Kto jadł sacz ten wie, że to zacna potrawa. Proszę o podzielenie się swoimi wrażeniami. Ten zjedzony w Sozopolu w restauracji Mechana na starym mieście. Koszt ok. 30 Lv. Było drogawo ale knajpka klimatyczna.

[Obrazek: DSC_5808.jpg]


RE: Sacz - igi123 - 15-05-2015

Z tego co się zorientowałem po kilkudziesięciu degustacjach wakacyjnych, to sacz w każdej knajpie jest trochę inny. Są wieprzowe, drobiowe, mieszane (np. mięso wieprzowe + drobiowe + wątróbka), ale w zeszłym roku w Czernomorcu jadłem "zimniaczanego". Tzn. pieczone ziemniaczki w plasterkach, boczek, cebulka troche papryczki i posypane zapieczonym serem mmmmmniam. Prosto i zaje Tongue Gdzienigdzie u nasz w kraju robi się podobną potrawę ale w dużym garnku na ognisku.


RE: Sacz - tgstala - 16-05-2015

Nazywa się to (przynajmniej w moim regionie) pieczonki Smile w żeliwnym garnku na ognisku (a w zasadzie na żarze).


RE: Sacz - thomasso - 19-05-2015

tu macie trochę więcej info:

-kak-se-gotvi-na-sach

z kurczakiem Сач с пилешко, бекон и зеленчуци


RE: Sacz - mierzey - 19-05-2015

(16-05-2015, 08:20:21)tgstala napisał(a): Nazywa się to (przynajmniej w moim regionie) pieczonki Smile w żeliwnym garnku na ognisku (a w zasadzie na żarze).
U mnie prażonkiSmile Były na obiad w sobotę, z młodych ziemniaczków już Smile wygląda to mniej więcej tak:
https://www.google.pl/search?q=pra%C5%BConki+w+garnku&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JB1bVfjPAcelsAHw44FY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1252&bih=535
Przy następnej okazji zrobię zdjęcia Smile


RE: Sacz - aekzal - 21-05-2015

Mogę podzielic się swoja wiedzą w temacie najlepszego saczu w Rawdzie.
Jak dla mnie najlepszy jaki jadłem był sacz mieszany w Czuczura, natomiast sacz z kurczaka w Byczwata.
Ceny w Czuczura z tego co pamiętam 19 lewa za 700 gram, natomiast w Byczwata 18 lewa za 1kg.
Polecam obie restauracje i podawany w nich sacz.
[img][Obrazek: DSCF5569.jpg]<br />upload gif[/img]


RE: Sacz - dżek - 21-05-2015

Jadłem w tej restauracji z drewnianą bramą. To Byczwata? Sacz rzeczywiście zacny!


RE: Sacz - aekzal - 21-05-2015

(21-05-2015, 20:37:48)dżek napisał(a): Jadłem w tej restauracji z drewnianą bramą. To Byczwata? Sacz rzeczywiście zacny!


Restauracja jest za hotelem Astra przy Makiedoni, przy ulicy pomiędzy wejściem z prawej i lewej strony jest wielki piec murowany z grilem od strony ulicy.

Większość gości to bułgarzy, wieczorem muzyka i taniec.
[img]http://[Obrazek: DSCF5543.jpg] [url=http://postimage.org/][/img]


RE: Prośby o tłumaczenie - thomasso - 22-05-2015

zacznę od tego , bo krótsze Big Grin
z kurczakiem


produkty:
- seler
- 400g piersi z kurczaka
- 1 łyżka soli
- 300g bekonu
- cebula - 2 szt
- 400g grzybów/pieczarki
- papryka czerwona i zielona- po 2 szt (te podłużne)
- 200g pomidorów
- 20gg słodka kukurydza
- 200g grochu
- 700g ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej -może być np.Vegeta
- olej ( słonecznikowy):-)- filiżanka
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- sos sojowy 5 łyzek
- koper suszony 4 szczypty
- 1/2 zielonej świeżej pietruszki


i zaczynamy-
na sacz wlewamy olej, układamy piersi z kurczaka pokrojone na plastry, na nie -pokrojoną cebule w plastry,
wkładamy do piekarnika na 180-200 stopni i pieczemy aż mięso będzie gotowe. Wyjmujemy mięsoi przekładamy do głębokiego naczynia.
Kolej na bekon i grzyby - wkładamy do sacza i pieczemy, jak będą gotowe- przekładamy do głębokiego naczynia(tam gdzie juz jest mięso). Teraz warzywa- w ten sam sposób. Jak będą gotowe- do naczynia, i dodajemy uprzednio usmażone ziemniaki, dodajemy pomidory,przyprawy, sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy -przesypujemy do sacza i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika.
I gotowe
Smile
Można podawać z posypanym kaszkawałem( ser żółty) . Smacznego


RE: Sacz - dżek - 29-05-2015

(22-05-2015, 12:59:33)thomasso napisał(a): zacznę od tego , bo krótsze Big Grin
z kurczakiem


produkty:
- seler
- 400g piersi z kurczaka
- 1 łyżka soli
- 300g bekonu
- cebula - 2 szt
- 400g grzybów/pieczarki
- papryka czerwona i zielona- po 2 szt (te podłużne)
- 200g pomidorów
- 20gg słodka kukurydza
- 200g grochu
- 700g ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej -może być np.Vegeta
- olej ( słonecznikowy):-)- filiżanka
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- sos sojowy 5 łyzek
- koper suszony 4 szczypty
- 1/2 zielonej świeżej pietruszki


i zaczynamy-
na sacz wlewamy olej, układamy piersi z kurczaka pokrojone na plastry, na nie -pokrojoną cebule w plastry,
wkładamy do piekarnika na 180-200 stopni i pieczemy aż mięso będzie gotowe. Wyjmujemy mięsoi przekładamy do głębokiego naczynia.
Kolej na bekon i grzyby - wkładamy do sacza i pieczemy, jak będą gotowe- przekładamy do głębokiego naczynia(tam gdzie juz jest mięso). Teraz warzywa- w ten sam sposób. Jak będą gotowe- do naczynia, i dodajemy uprzednio usmażone ziemniaki, dodajemy pomidory,przyprawy, sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy -przesypujemy do sacza i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika.
I gotowe
Smile
Można podawać z posypanym kaszkawałem( ser żółty) . Smacznego

Jutro będę przygotowywał. Nie mam co prawda tego naczynia (sacza) ale zrobię w naczyniu żaroodpornym. Odpowiedni gar przywiozę w tym roku jako suwenir. Jak wyjdzie to nie omieszkam obfocić i podzielić się z Wami. Big Grin

Zamiast grochu zastosuję grilowany bakłażan i cukinię.