Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
biały czy czerwony?
#31
(16-04-2017, 09:45:15)peter napisał(a): To co Wy jecie ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Białą kiełbasę w różnych postaciach. Sos tatarski, wędlinki, jajeczka itp. W tym roku pierwszy raz paschę.
Odpowiedz
#32
(15-04-2017, 18:43:38)ew-cia napisał(a): Barszcz czerwony na Wielkanoc to nie to samo co barszcz z gotowanych buraków. Ten na Wielkanoc robi się z kwaszonych  buraków.  I nie wolno takiego barszczu zagotować  bo zrobi się szaro-bura breja. Barszcz z kwaszonych buraków jest rewelacyjny.

Zastosuję się następnym razem to Twojej wskazówki. Rzeczywiście czasami barszcz wychodzi taki szarawy.
.::.
Odpowiedz
#33
Barszcz czerwony na wielkanocnym stole
W większości polskich domów na śniadanie wielkanocne podaje się tradycyjny żur. Jednak są pewne regiony w kraju, gdzie potrawę tę zastępuje czerwony barszcz.

Tradycja inaczej
Wielu z nas Wielkanoc kojarzy się ze święconką, pisankami, babami i żurem. Natomiast barszcz czerwony przypisuje się Bożemu Narodzeniu. Jednak nie powinno nas dziwić, że w wielu polskich domach, z kilkudniowym wyprzedzeniem, przygotowuje się zakwas, z którego powstaje wyjątkowy czerwony barszcz. Do niego także dodaje się jajko oraz kiełbasę.

Przygotowanie zakwasu
Największą część przygotowań stanowi sporządzenie zakwasu. Należy go zrobić odpowiednio wcześnie. Aby nadawał się do barszczu musimy około 5 dni przed gotowaniem włożyć do dużego szklanego słoja lub glinianego naczynia buraki obrane i pokrojone. Następnie zalewamy je przegotowaną, letnią wodą tak, aby przykryła buraki. Na wierzchu kładziemy kromkę chleba razowego. Można dodać też czosnek lub inne przyprawy, ale niekoniecznie. Słój przykrywamy ściereczką lub gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Gotowanie barszczu
Przyrządzanie barszczu powinno rozpocząć się od ugotowania wywaru. Może to być wywar warzywny, jedynie na włoszczyźnie, ale może też być mięsny, np. z dodatkiem kości od wędzonej szynki. Do ugotowanego wywaru dodajemy zakwas z buraków i trzymamy na ogniu do zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu. Musimy pamiętać, żeby nie gotować zbyt długo zakwasu, ponieważ barszcz straci swój intensywny kolor i smak. Do barszczu dodajemy także śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Charakterystyczny ostry smak zapewnia dodanie odrobiny chrzanu do potrawy.

Na świąteczny stół podaje się barszcz czerwony z jajkiem i odrobiną kiełbasy, lub innej wędliny.

Na Mazowszu i w Małopolsce nazwy żurek i barszcz biały używa się wymiennie. Oznaczają jedną zupę. Na Lubelszczyźnie różnica jest już zauważalna. Żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, a barszcz biały - mąki pszennej. W innej wersji, zaczerpniętej z książki kucharskiej siostry Anieli, barszczem białym nazywana jest zakwaszana zupa postna, serwowana z jajkiem lub ziemniakami. Żurek jest natomiast zupą zakwaszaną, przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Oprócz zupy na wielkanocnym stole nie może zabraknąć szynki, pasztetu, białej kiełbasy i oczywiście faszerowanych jajek.
Świąteczny żurek
Składniki: 1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
majeranek, pieprz, ziele angielski, owoce jałowca, liść laurowy
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania: Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem możemy dodać jajka na twardo.
Pozdrawiam i szerokości Kris
Odpowiedz
#34
Zur zawsze na name zbytniej,biały na pszennej
Odpowiedz
#35
U nas zawsze biały . Ale czerwonego bym chętnie spróbował. Kocham buraki z barszczu świątecznego wszystkie wyjadam. Ps . Podobno robię dobra ćwikłę grubo szatkowania i na ostro.

Wysłane z mojego Neffos C5 przy użyciu Tapatalka
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...


Odpowiedz
#36
U nas jutro zurek. Nie jadlam jeszcze takiej ciwikly-ciekawa wersja. U nas zawsze buraki tarte - male otworki Smile
Odpowiedz
#37
Znowu czerwony!
Odpowiedz
#38
U nas biały !
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
#39
Źurek
Odpowiedz
#40
Biały z białą kiełbasą

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości