16-09-2018, 19:24:49
Ocena wątku:
Polignano a Mare
|
17-09-2018, 18:28:54
Polignano a Mare to miasto we włoskiej Apulii w pobliżu Bari. Jadąc z Alberobello zaplanowaliśmy tu krótki rekonesans, zwiedzanie i jakiś obiad.
Na fotografii powyżej znajduje się prześliczna choć zatłoczona plaża Cala Lama Monachile. Plaża ma charakter stromego urwiska skalnego na zboczach którego pobudowano liczne domostwa. Na fotografii poniżej most z którego wykonałem powyższe zdjęcie: ![]() CDN
24-09-2018, 16:59:34
Stromym, skalnym jarem schodzimy w kierunku plaży:
![]() Ściany wąwozu porasta typowo śródziemnomorska roślinność: ![]() Oprócz fig są także agawy: ![]() Dochodzimy do plaży. Jest mała, skalista i po bokach można wejść do grot. Nie wiem czy są naturalne czy sztuczne gdyż nie korzystamy z kąpieli: ![]() Widok na lewo: ![]() Widok na prawo. Te domki na skarpie fajnie położone. Widok z okna pierwszorzędny: ![]() CDN
26-09-2018, 09:40:20
Kilka roślinek z Polignano. Szczególnie w dzisiejszy chłodny dzień miło się je ogląda:
![]() ![]() ![]() ![]() Widok na zatoczkę z klifu: ![]() Dla odważnych - skoki ze skał: ![]() Tam w głębi widoczne Morze Adriatyckie: ![]() Kilka chwil z Domenico Modugno, włoskim piosenkarzem urodzonym w Polignano. Społeczność miasta ufundowała i wzniosła pomnik w 2009 roku: ![]() Volare: ![]() CDN
26-09-2018, 12:55:35
Piękne klify, super turkus. Rewelacyjne ujęcie macie z Domenico
![]() Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
01-10-2018, 18:13:09
Nasz krótki wypad do Polignano dobiega końca. Miasteczko piękne, momentami aż przelukrowane. Brakuje trochę bałkańskiej "szpetoty". No, niestety pieniądze i komercja do tego prowadzi. Mam nadzieję, że w Bułgarii zawsze będą krzywe chodniki i wysokie krawężniki jak ktoś niedawno napisał na forum.
Poniżej ostatnich kilka widokówek. Wszystkie ładne ale jak napisałem - trochę brak mi "bułgarskości". ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wasz ulubiony moderator nawet koszulkę założył pod kolor ![]() ![]() ![]() Ośmiorniczki na tony: ![]()
17-10-2018, 18:23:53
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości