Witajcie.... to ja Kasia
...skoro już jestem na językach i mój przepis też... to dam wszystkim kilka wskazówek
Zapewne mówiłam o tym na zlocie... no ale czego ja tam nie mówiłam...
Połowy nie pamiętam a do reszty się nie przyznaję
podam proporcje... tak mniej więcej..
-podwójna pierś z kury
- 3 papryki
- 4 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego lub 3 pomidory z puszki (bez skóry)
- ok. 150-200 ml wina czerwonego wytrawnego (nie żałujcie - może być bułgarski mezzek)
- pieprz, sól i czubryca (zielona) - tej czubrycy to tak ze 2 łyżki
Wszystko dusimy w garnku do miękkości (mięso można wcześniej trochę podsmażyć na patelni).
Cały czas dolewamy wino.
Potrawa nie powinna być jak zupa. Każdy jadł kawarmę to wie jaką ma konsystencję - dlatego co jakiś czas podnosimy pokrywkę, żeby woda i wino odparowały.
Wersja na bogato:
Kawarmę wlewamy do małych miseczek (jedna porcja).
Na wierzch kładziemy plasterek sera (cienki).
Na ten ser wbijamy jajko, żółtko przebijamy igłą. Miseczkę przykrywamy talerzem.
Wstawiamy na ok. 2-3 min. do mikrofalówki.
Ser musi się roztopić a jajko ściąć.
Jajko posypujemy posiekaną pietruszką, na wierzch dodajemy świeżą ostrą papryczkę (w całości).
Kawarmę podajemy z białym pieczywem.
Mam nadzieję, że teraz przepis jest dla wszystkich bardziej czytelny.
SMACZNEGO
edit: zdjęcie pożyczone z internetów.