Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czas na przetwory
#1
Recepra "mamy"
10 kg warzyw- kalafior, ogorki, marchewki, seler, papryki
dodac szklanke cukru , szklanke soli zmieszac i zostawic na noc
Marinata:
2l octu
1/2l oleju
200gr cukru
200gr soli
100ml rakii
pieprz ziarnist, liscie laurowe
liscie selera
i reszta wody
zmieszac wszytko i wlożyc dosloików
marinate zagotowac zalac slojki , odwrócic je na 2-3 dni
Gotowe za ok 2 tygodni w zaleznośći od miejsca przechowywania
Smacznego

[Obrazek: 12096392_10206257615934257_1627690975677...e=568B0F68]
Odpowiedz
#2
orlinezze - po pierwsze popraw zdjęcie

po drugie coś nie bardzo z kolejnością przepisu

- warzywa zasypać cukrem, solą i zostawić na noc - rozumiem
- marynata skład rozumiem ( ile wody ?) - mieszamy składniki marynaty i jak dalej ? zagotować marynatę ? jak się wystudzi zalać słoiki i gotowe ? czy gotujemy razem ze słoikami ?

ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
#3
To ja podam swoją metodę Smile
Proporcje warzyw dowolne, ale ważne żeby dominowała kapusta.

kapusta
marchew
zielone pomidory (są rewelacyjne, ale zwykłe, nie te Kumato, bo one są za słodkie)
kalafior
ostre papryczki

Całość pakujemy do dużego słoika albo beczki. Zalewamy zimną wodą. Teraz sól. Koniecznie kamienna, w proporcji - na jeden litr wody, jedna łyżka stołowa soli. Zamykamy, nie dokręcamy na amen. Przez pierwszy tydzień, półtora, obracamy co jakiś czas, żeby sól nie była tylko na dnie. Po trzech - czterech tygodniach mamy tursziję jak ta lala Smile Przepis sprawdzony wielokrotnie, ani razu nie spaprałem, choć nie mam wybitnych talentów kulinarnych Smile
Odpowiedz
#4
туршия Smile
to coś dla ciała

На зима с ракийка е много подходяща туршийка
Odpowiedz
#5
(15-10-2015, 11:42:07)peter napisał(a): orlinezze - po pierwsze popraw zdjęcie

po drugie coś nie bardzo z kolejnością przepisu

- warzywa zasypać cukrem, solą i zostawić na noc - rozumiem
- marynata skład rozumiem ( ile wody ?) - mieszamy składniki marynaty i jak dalej ? zagotować marynatę ? jak się wystudzi zalać słoiki i gotowe ? czy gotujemy razem ze słoikami ?

Poprawiam sie :
Marinata te skladniki ktore opisałem tylko trzeba zagotować ocet olej, cukier, sól,  pieprz lisci laurowy (można dodać i ziele angielskie) . Woda do reszty potrzebnej pojemności.  P wypelnieniu słoików i zalaniu marynata musi byc do samej góry aby byłojak najmniej powietrza. . Do sloików wcześniej idą warzywa z selerem. Po zagotowaniu marynaty zalewamy sloiki do pełna, zamykamy i pozostawiamy na kilka dni zakrętką do dołu. Póżniej odwracamy normalnie. Ja nie gotuje ze sloikami bo w większości wkładam do plastykowych większych pojemnikach .Jęsli ktoś robi w szklanych można zagotowac na 5 minut. 

Jestem gotowy 25 litrów na zime powinno wystarczyć.


[Obrazek: 12143076_10206258157947807_1614719907573...387199090d]
Odpowiedz
#6
wow! wygląda pysznie - no to w sobotę zaczynam robić

panowie - ile czasu potrzeba na gotowość do spożycia ?

ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
#7
na moją wersję trzy do czterech tygodni Smile
Odpowiedz
#8
Tak z ciekawości zapytam - jaki to ma smak. Dominik daje tylko wodę z solą, natomiast orlinezze daje ocet, olej, rakiję.
Dominik w Twojej wersji nie jest to jałowe bez smaku ? Pytam bo nigdy nie miałem przyjemności. Może warzywa nadają smak jak postoją te 3-4 tygodnie. Napisz proszę coś więcej bo wygląda to apetycznie.
A u kolegi orlinezze bardziej takie chyba kiszone.
Odpowiedz
#9
Jakby było jałowe i bez smaku, to bym tego nie robił co roku Smile Jak smakuje? No, jak ukiszone. Proporcje - litr wody na łyżkę soli robią idealne środowisko do kiszeniny. Spróbuj kalafiora na surowo, da się jeść, a potem sobie wyobraź, że jest zasolony Smile Marchew przestaje być słodka, robi się słona, zielone pomidory robią są kwaśne, słone i chrupiące.
Odpowiedz
#10
Nigdy nie jadłem takich specyfików dlatego pytam. Zawsze jak coś zaprawiałem to tylko i wyłącznie z dodatkiem octu, nigdy z samą solą. Muszę się zmotywować i spróbować obu wersji. Wiadomo każdy robi inaczej. Myślę, że i wasze przepisy będą modyfikowane przez każdego co będzie robił. Jeden da więcej soli, jeden da mniej cukru a inny zamiast octu wleje tylko rakiję Smile. Jak zrobię a zrobię na pewno to dam znać czy i jak wyszło.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości