05-07-2016,21:17:38
Ten wątek będzie poświęcony historii miasteczka Achtopol. Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że stosuję pisownię za
http://ksng.gugik.gov.pl/pliki/urzedowy_wykaz_polskich_nazw_geograficznych_2013.pdf,
czyli przez "ch", nie wnikając w moje osobiste poglądy; nie o tym ma być ten wątek. Opieram się oczywiście na źródłach; niniejsza historia nie jest wynikiem moich badań, a wypadkową złożoną z dostępnych mi źródeł, przekazów ustnych oraz legend. W stu procentach zredagowana przeze mnie.
Dzisiaj ODCINEK I. NAZWA MIASTECZKA NA PRZESTRZENI WIEKÓW.
Achtopol na przestrzeni wieków wielokrotnie zmieniał swoją nazwę. W najstarszej wzmiance pojawia się tracka nazwa Ablikon Tichos lub Ableo Tichos, czyli pałac Tichosa. Chronologicznie nazwy zmieniały się następująco:
AGATHON POLIS - miasto Agatona
TIRAH - około I w. p.n.e.
PERONTIKON - za czasów Cesarstwa Rzymskiego
AGAPI POLIS - III - V w. n.e.
AGATO POLIS - miasto "dające dobrobyt, pomyślność" (pod panowaniem Bizancjum)
GASTOPOLI - łacińska nazwa na mapach morskich od 1100 r. do 1800 r.
ACHTEBOL - włoska nazwa do 1913 r.
ACHTEMBOLU - turecka nazwa, obowiązująca do roku 1913.
Od roku 1913 miasteczko nosi obecną nazwę, Achtopol. To tak tytułem wstępu do ODCINKA II.
http://ksng.gugik.gov.pl/pliki/urzedowy_wykaz_polskich_nazw_geograficznych_2013.pdf,
czyli przez "ch", nie wnikając w moje osobiste poglądy; nie o tym ma być ten wątek. Opieram się oczywiście na źródłach; niniejsza historia nie jest wynikiem moich badań, a wypadkową złożoną z dostępnych mi źródeł, przekazów ustnych oraz legend. W stu procentach zredagowana przeze mnie.
Dzisiaj ODCINEK I. NAZWA MIASTECZKA NA PRZESTRZENI WIEKÓW.
Achtopol na przestrzeni wieków wielokrotnie zmieniał swoją nazwę. W najstarszej wzmiance pojawia się tracka nazwa Ablikon Tichos lub Ableo Tichos, czyli pałac Tichosa. Chronologicznie nazwy zmieniały się następująco:
AGATHON POLIS - miasto Agatona
TIRAH - około I w. p.n.e.
PERONTIKON - za czasów Cesarstwa Rzymskiego
AGAPI POLIS - III - V w. n.e.
AGATO POLIS - miasto "dające dobrobyt, pomyślność" (pod panowaniem Bizancjum)
GASTOPOLI - łacińska nazwa na mapach morskich od 1100 r. do 1800 r.
ACHTEBOL - włoska nazwa do 1913 r.
ACHTEMBOLU - turecka nazwa, obowiązująca do roku 1913.
Od roku 1913 miasteczko nosi obecną nazwę, Achtopol. To tak tytułem wstępu do ODCINKA II.