Witajcie
czy ktoś z Was zatrzymywał się w Oradei? Planuje tam spędzić max 6 godzin popołudniową porą tak od ok 17, 18 godziny.
może polecacie jakąś restaurację gdzie można dobrze zjeść za rozsądne pieniądze? No i zależy mi też na bezpiecznym parkingu i generalnie jakiś relacjach z pobytu w tym jakże pięknym ponoć mieście.
Od kilku lat spędzam weekend majowy w baile felix i Oradea to obowiązkowe miejsce godne zobaczenia. Jedzenie super jak w każdej restauracji rumuńskiej. Ostatnio jedliśmy w restauracji Astoria obok teatru. Jedzenie bardzo smaczne i ceny przyzwoite mimo,że przy Grandhotelu.
W okolicach centrum jest cała ulica knajp prowadzonych przez Włochów
jak podaje:
http://www.kierunekwschodblog.pl/oradea-jak-i-gdzie-zaparkowac-tu-samochod/
bardzo trudno jest zaparkować samochód w Oradei? Czy macie jakieś doświadczenia jak tam można zaparkować? a może się już coś pozmieniało i jest łatwiej kupić bilet parkingowy?
http://www.aioradea.ro/fisiere/module_fisiere/695/Taxe%20parcari%20cu%20plata%20oradea%20%20%202017.pdf
Zawsze można zaparkować na CPN, centrum handlowe i wele inne platne parkingi
o to jest parking piętrowy:
www.google.bg/maps/@47.0590008,21.9374929,3a,90y,275.24h,106.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFdVj79OC9RAN2v4fhW2kbg!2e0!7i13312!8i6656
p.s.Bardzo my sie podobają w Rzeszowie automaty w autobusach do sprzedaży biletów z karta bezdotykową-GENIALNE
Dziękuję Ci za odpowiedz. Dodatkowo wyczytałem, że strefa jest płatna od pn-pt od 7 do 18 więc problem mi się sam rozwiązał
bo planuje być w Oradei w niedzielę koło 17
PS. w Rzeszowie działa Rzeszowska Karta Miejska - można korzystać za jej pomocą z komunikacji miejskiej, dodatkowo z lokalnych pociągów aglomeracyjnych, może służyć jako karta biblioteczna a także można nią zapłacić w parkometrze na ulicy a w przyszłości zakupić bilet na miejskie pływalnie i kąpieliska.
Bilety kupujesz w kioskoch. Nawet pani pokaże jak te zdrapke wykonać.
Jest tam mnóstwo miejsc parkingowych, wiele jest oznakowanych drogowskazami. Niektóre obszary w pobliżu centrum miasta oferują bezpłatny parking na ulicy, ale w centrum miasta większość to płatne miejsca z parkomatami.
Parkowałam w centrum Oradey obok Czarnego Orła (Vulturul Negru), ale fajnie zaparkować na ulicy obok dużej katolickiej bazyliki i barokowych ogrodów pałacowych. Jest zacieniona starymi drzewami i nie ma dużo ruchu. Stamtąd jest przyjemny 15 minut spacerem do rzeczywistego centrum miasta (ratusz / rzeka Cris).
Nigdy jednak nie parkuj w miejscach, gdzie jest wyraźnie zakazane przez znaki bo mandaty są wysokie.
Fajnie sië spaceruje, polecam np. Piata Unirei z pomnikiem herosa Rumunii Michała Walecznego, zawsze dosiadał ogiery[
attachment=220]
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Przy Cytadeli jest rewelacyjny targ. Jeden z budynków tylko tylko z serami. Jest też punkt gdzie można kupić wino z beczki.