![]() |
|
Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60) +--- Wątek: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 (/showthread.php?tid=1056) |
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Witajcie ..... Widzę temat się rozkręca ! Człowiek,że nie świnia i lubi rauszyki wszelakie . Ostatnio temat zakończyłem focią z pięknymi promieniami Słońca to należało b dopełnić moją reckę co było patom i to czynię . Z dzisiejszym postem Wszystkim "Bary Ziez" -To Ormiańskie takie cześć Wam! Po wstępnym rekonesansie wiocho-miasteczka Biurakan a trwał on może jeden dzień ponieważ wiocha była mała ,jak ówcześnie pisałem z jednym sklepem w którym właścicielem był taki starszy jegomość który po wstępnej gadce było wyczuwalne jak bardzo dumny ,że jest rdzennym Ormianinem od Dziada pradziada a to było wyczuwalne dlatego,że był nie za bardzo zadowolony ,że mieszkam u potomka człowieka którego dziadek przywędrował na terytorium Armenii bodaj z Iranu ! Czyli jak dla Niego to On nie był w pełni Ormianinem)))) Myślę,że My Polacy to aż tak to chyba małostkowi to nie jesteśmy )))))))))))))) Właściwie w domu nie chciało się siedzieć to szukało jakiegoś czegoś ,a ,że na tyle już mam doświadczenie to przez skórę czułem ,że łażenie po tego typu miejscach może sprowokować jakąś bibę Długo mi nie przyszło czekać -czy spacerować ponieważ szybko zostałem namierzony zza murka przez niejakiego Torosjana któremu się nudziło i chciał… z kimś przywalić w gaźnik . Oczywiście Torosjan spytał skąd my są i w ogóle jakimi losami-lub wiatrami nas w Armeniu przygnało to nie było co tam dalej deliberować ! Padło pytanie czy piłem już Ormiańską Wódkę ?1 Ja oczywiście jowialnie i zgodnie z prawdą odpowiedziałem Mu ,że miałem okazję pić z Dispo z dworca autobusowego w Erewaniu ..... MImo wszystko Torosjan skwitował to,że takiej jak On ma to nie piłem więc nie było wyjścia aby się temu przekonać .... Torosjan wpuszczając nas do mdomu poprowadził do ogrodu gdzie można było zauważyć ,że to takie miejsce gdzie stał taki duży kamienny stół zrobiony z tufu ,taki duży ciężki i bardzo stabilny ,ponoć stał tam od diabli wiedzą jak długo już ..... Siedział z Nim niejaki Jego Drug z którym tam już coś sączyli a,że goście przyszli czyli My , to ze zwyczajowego sączenia spokojna sielanka przerodziła się w konkret bibę. Wszystkie Baby które były w domu zostały postawione przez Torosjana czyli głowę domu na baczność aby koniec w końcu coś zrobiły na zagrychę . No nagle zrobiła się "akcja pod Arsenałem" Została wytoczona sama mocna wódka a do tego żraczki wszelakiej do cholery ..... Zagrycha to u Ormian to wszystko to co mo≥żemy upiec na mangale czy tam Tandyrze . W pierwszym dniu było w miarę spokojnie ale wtenczas już Ormianie zajarzyli ,że nas przepić to ni....uja ))) A posz ło wtedy ponad litr własnej wódzi o szmocy 70% . Następne dni były już bardziej konkretne co do picia mimo,że palnik od Słońca na dworze był . Zaczynało się z rańca a późną nocą kończyło . Oczywiście przy czym została zaproszona Jego większa część z Jego rodziny która tam mieszkała ! To może ze kilka fotek i zacznę opisywać ujęcia stosownymi komentarzami ))))) To bym parę foci pokazał co w tym Biuurakanie a potem Biba ))))) A to dla fanów motoryzacji ,takie coś tam stało : ![]() Ta tutaj Cerkiew/a raczej ruiny/ stała na granicy Biurakana gdzieś ciut poza w polu . POnoć jeszcze nie tak dawno trzymała się kupy ale coś ją zmęczyło i złożyła się robiąc z siebie nie za bardzo już ładną kupę-rumowisko kamieni . Wiek tej Cerkwi to 7 wiek . ![]() Tu jak widzimy na załączonym obrazku to pół budowli poległo . ![]() Tabliczka znamionowa z wiekiem produkcji :
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Z tego com tutaj przyuważył to Ormianie lubują się w tego typu Wotach )))
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Co do wioski Biurakan to ona położona jest pomiędzy Aragac i Ararat . Na foci widnieje góra Ararat . SZoda ,że nie leży u swoich ,czyli w Armenii . Ararat obecnie jest górą którą ukradli Ormianom turasy : ![]() A teraz dwa szczyty ))))
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Co do widoczków powyższego Biurakana to dał bym już luz . Nadciągał wieczór a tu obiecałem,że w gości przyjdziemy aby przemyć gardło )))) z sobą tylko wziąłem jakąś zagrychę co b nie wyglądało ,że przylazłem nabanaczyć się krzywy ryj . MIęso się kupuje w geszeftach które tylko zajmują się sprzedażą mięsa ,na takich sklepach widnieje napis Mis po Ormiańsku - միս . W takich miejscach kupimy tylko mięso . Sklep w Biurakanie gdzie sprzedają միս to znajduje się w samym centrum wioski . Wchodząc do tegoż Ormiańskiego domu natknęliśmy się na taką galeryjkę z fotografiami z jakiś żurnali które były przy samym głównym wejściu ..... Coś tylko Gorbaczowowi lico skancerowali ))) ![]() Pamiętajcie ,że jeśli idziecie w gości do Ormian to bez płynu który się pali a przy czym można go pić to się nie obejdzie ))))))))) Jak macie słabą głowę czy tam podczas jeedzenia np.Bielunia lub za młodu za bardzo dawaliście i nie macie już czym trawić bo trzustkę lub wątrobę trafił szlag, to lepiej od razu przed pójściem na gościnę o tym powiedzieć )))))))) Co b nie urazić Gospodarza domu )))) To był pierwszy słoiczek w tym wieczorem ale zagrycha oczywiście musiała być też . Dużo zagrychy i dużo samogonu ))) Kiriuchu przyszło trzymać tylko butelkę i lejek . Chociaż wiadomo On ,że Rosjanin i jak by oczy jak b Mu się bardziej świeciły do tego )))) Wszystko jedno chłopak musi trochę poczekać jeszcze )))) ![]() SAmogon w butelkach a zagrycha nadziana na szampurach ,przyszło tylko rozpalić ogień na mangale czyli takim grilu .
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Papryczki były ze swojego ogrodu :
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Właściwie to była typisz impra jak u nas grill tyle ,że u nas raczej zamiast wódki 70 voltowej to raczej króluje piwo lub wino . W Armenii jak byście tam raczyli pojechać i załapać się na taką bibę to raczej będzie samogon chociaż w sklepie piwo też jest ale poco łazić co chwila do kibla,wtedy to człowiek może stracić wątek który to był obgadywany. Rozmowy przy takim stole nie rożnią się jak przy polskim stole ponieważ Ormianie jak na mój nos mają podobną mentalność . Nienawidzą turasów i wszystko co muzułmańskie. Cały czas mi mówili i utwierdzali ,że byś my/My Polacy/ do siebie nie przyjmowali nikakich muslimów ! Nestor rodu German /cały czas powtarzał ,że turasy to samyj podły naród na świecie )))) Tutaj przypomniała mi się pojezdka w 2016 r jak jechaliśmy w BG na Botev w pociągu do Karlova to jechał z nami jeden młody Bułgar i utwierdzał o tym ,że Hitler to był idiota i tyle syfu zrobił w Europie zamiast pójść na turcję i rozpirzyć ją na 4 wiatry a teraz to turasy mają największy przyrost naturalny w tej części świata . Właściwie byłem już w turcji/turcji zawsze z malej bukwy/ dwa razy i jakoś ci ludzie do gustu mi nie przypadli a ,że byłem już uświadomiony wycieczką do Muzeum Ormiańskiej zagłady to mam wrażenie jak bym się cosik szybko zormianizował ! Właściwie przychodziło mi tylko to potwierdzać i od czasu do czasu chwaląc się to co już wyczytałem z historii Ormian . CAły czas i z tych powodów był powód by podnosić toasty ku czci Ormian i POlaków i na pohybel wszystkim turasom ))))))))) Własciwie turcja do tej pory gra wariata i rzekomo nie uznaje Zagłady Ormian . (((( stolik kobiety już wyszykowały jak trzeba ))))) ![]() Dym zaczynał już się pokazywać aby koniec w końcu z lubością zacząć cmokać to co nad nim położyli gospodarze tego domu. My jako goście to przyszło nam się tylko przyglądać co dalej będzie ))))
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Tak w ogóle mięcho z takiego mangała wychodzi znakomite ale po którymś tam razie Torosjan /ale to później/ zdecydował się aby rozpalić tandyr ,chociaż ja Jemu mówiłem aby dał spokój skoro z mangała smakuje też dobrze . Ormianie lubią wszystko opiekać ,nawet warzywa . Ja osobiście wolał bym jeść warzywa na surowo! Jakoś takie warzywka bardziej mi smakują . ![]() Jedzenia było tak dużo ,że myślę sobie ,że bez takiej wódeczki to nie można było b tego wszystkiego pochłonąć ))) Na foci ja )))) ![]() Ot jedziemy ,przyjęcie w najlepsze ))))
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 19.06.2018 Tak według mnie to jeżeli człowiek z naszej szerokości geograficznej popadnie w takie miejsce jak ten Biurakan to na mój osąd i czutkę to dostaję się takiej melodii do picia ,że aż w sam w to nie wierzę ,własciwie miałem zostać w tam ze 2 dni i dzida dalej ale poprzez to biesiadowanie ta impra przeciągnęła się prawie do 5-ciu dni .czy nawet 6-ściu ?! Już teraz sobie tego nie przypomnę ale dzień w dzień była tęga bania . Jak to dobrze,że miałem urlopu ponad miesiąc a przecież pobyt na Aragacu i w Biurakan to był dopiero początek przygody Ormiańskiej . Będzie jeszcze nie jedna biba z którą przyjdzie mi się przed szanownym Gremium Bulgaricusa chwalić )))) Za następnym razem pokażę jak to Torosjan rozjarał Tandyra ! Myślałem ,że przy tym to pół chaty zjara ! Na koniec dzisiejszego dnia wspomnienie jak to się tankowało dalej . Dziękuję za zainteresowanie i życzę Wszystkim miłego dnia ))))))) ![]() na foci od lewej to Torosjan ja i German (15.06.2018 17:36:27)bateniki napisał(a): Та roslina jest bardzo rozpowszechniona w Bułgarii truczyzna Bateniki ..... Ja bym sobie Tego Tatula to chętnie poczytał ! ))) RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 20.06.2018 Witajcie Bułgarzy Ponownie w tym mym wątku ..... Dziś to może bym opisał bez zbędnego ględzenia jak to dalej było ,tzn jak postępowała ta prawie cało tygodniowa biba y mych znajomych Ormian tyle ,że dziś będzie o tym jak Torosjan próbował rozjarać Tandyr który z początku za cholerę nie chciał plunąć ogniem ku uciesze nieżywych już istot nanizanych na takie żelazne pałki zwanymi "szampurami" Ale tak w ogóle to żona Germana cały czas mówiła i próbowała przekonać Torosjana aby dał sobie siana z tym rozpalaniem Tandyra ponieważ od diabli wiedzą kieedy ostatni raz On tzn ten Tandyr był rozpalany ! Ponoć to było dawno temu ! Ja właściwie Też popierałem nestorkę rodu skoro jest taki niczego sobie mangał z kominem czyli taki gril stał obok to po kiego ch.... się paprać z czymś tak bolszym jak ten Tandyr ! Ale cóż jak się ktoś uprze to go nie przekonasz b porzucił taką ideę jak hajcowanie mięsa w tej jamie zwanym Tandyrem ))) Właściwie opisywać już nie ma sensu co w kolejnych dniach o czym się gadało ..... Czytelnik jeśli był uważny to sam może się o tym domyśleć jaki był clue naszego pijanego razgowora ale mimo wszystko nie była to niby jakaś tępa gadanina . Tak po prostu My wzajemnie wszyscy byliśmy siebie bardzo ciekawi! Jak to dobrze,że pod ręką był język rosyjski bo inaczej to za diabła bym Ich rozumiał jak Węgra ! Ale jak już wiadomo u mnie z Rosyjskim jazykiem niet probliema ))) To pokazał bym nooo jak było dalej, no właściwie nic ciekawego ale przy rozhajcowywaniu tego Tandyra to o mało brakowało to b chata poszła b z dymem! Zapraszam na mały rekonesans wspomnieniowy jak to było wtedy )))) Dzień jak co dzień ..... Prędzej Babo bo żreć się chce no i suchość w gardle galopująca ![]() Owaszczi ze swojego własnego ogoroda )))) ![]() A tutaj Nestorka rodu w dyskusji z Kryllem . Język składał się z przeplatanego antycznego języka Ormian wraz obrywkami międzynarodowego języka nowożytnych Rosjan )))) No i jeszcze gesty ręczne ))))
RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 20.06.2018 A tą focię pokazuje ,że nawet w dzień się piło cały czas ..... Własciwie były wakacje to można było wszystko -w domu odpoczniesz jak wrócisz )))) ![]() A to ja .... TRochu już zajechany ale czasem trza było wziąć trochę relaksu co b można zaraz pić dalej ,no bo co tu robić jeśli na dworze taki skwar /ale krótkie wyra tam mają /////
|