Forum Bulgaricus
Święty Włas / Свети Влас - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Święty Włas / Свети Влас (/showthread.php?tid=206)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Święty Włas / Свети Влас - Philodendron - 02-07-2017

(01-07-2017,09:36:13)TomekT napisał(a): Polecam malutką plażę w Neseber  , raz miałem maskę w plecaku i spróbowałem , piękne widoki i głębokie rozpadliny , spore ryby i muszle ale za głęboko bez płetw .

Dzięki. Jak da radę to zobaczymy Smile

(01-07-2017,23:45:51)Saszka999 napisał(a): Philodendron,
Z (niestety, bardzo...) ubiegłych lat możemy we Vlasie polecić dwie knajpy Vodopadi i Rusinę
Stary Oriach nas nie zachwycił, a Kotva miała klimat "fast food bistro"... :-(
No i - dla rybożerców - nie ma chyba nazwy, ale dla mnie to był najważniejszy punkt kulinarny we Vlasie Big Grin

No właśnie to jest ta knajpka z cacą w nazwie. Faktycznie wyglądały zacnie, więc skoro polecacie to postaram się namówić żonę (powinno pójść łatwo) i szkodniki (z tym będzie gorzej) na odwiedziny Smile

RE: Święty Włas / Свети Влас - jachoo147 - 04-07-2017

(01-07-2017,23:45:51)Saszka999 napisał(a): Philodendron,
Z (niestety, bardzo...) ubiegłych lat możemy we Vlasie polecić dwie knajpy Vodopadi i Rusinę
Stary Oriach nas nie zachwycił, a Kotva miała klimat "fast food bistro"... :-(
No i - dla rybożerców - nie ma chyba nazwy, ale dla mnie to był najważniejszy punkt kulinarny we Vlasie Big Grin

No właśnie to jest ta knajpka z cacą w nazwie. Faktycznie wyglądały zacnie, więc skoro polecacie to postaram się namówić żonę (powinno pójść łatwo) i szkodniki (z tym będzie gorzej) na odwiedziny Smile
[/quote]

Gdzie mniej więcej znajduje się ta knajpka?

RE: Święty Włas / Свети Влас - agart - 04-07-2017

samo centrum

RE: Święty Włas / Свети Влас - Philodendron - 07-07-2017

Jutro wracamy.
Skrobnę może kilka zdań podsumowania.
Szczerze to Włas wywołał w nas mieszane uczucia. Taka typowa miejscowość, gdzie hotel pogania hotel. Owszem wrażenie robi część z portem (naprawdę inny, "lepszy" świat), główna uliczka też ma swój urok, a góry są przepiękne, ale wrażenie przytłoczenia przez zabudowę hotelową jest dominujące.
Ale żeby nie marudzić, bo wyjazd mimo wszystko udany (jak to w Bułgarii Smile) to wymienię kilka rzeczy, które będę wspominał najlepiej:
- knajpka u Stefana - naprawdę polecam. Typowa Bułgarska kuchnia, miła obsługa i fajne patio ze stolikami. Do tego ceny umiarkowane. Jedliśmy we wszystkich polecanych tutaj restauracjach, ale tylko u Stefana byliśmy trzy razy.
- port. Kto chce poczuć odrobinę luksusu to obowiązkowy punkt programu. Ostrzegam - można nabawić się kompleksów Wink
- plaże. Tu mam lekki problem, bo same plaże są fajne - sporo miejsca, fajny piasek. Ale już morze jest raczej... nudne Smile Brak jakiejkolwiek fauny, czy odrobiny miejsca do nurkowania. Bardzo przypomina nasz Bałtyk. Dla rodzin z małymi dziećmi idealne, dla trochę starszych już mniej. No i czystość wody zdecydowanie gorsza niż w rejonach Sozopola.
- komunikacja. Nic łatwiejszego, niż wsiąść do autobusów łączących Włas z Nessebarem, Słonecznym, czy Elenite. Spora ilość połączeń i przystanków. Dla tych, którzy nie mają samochodu idealna rzecz.
- market Merkury. Pierwszy raz w BG miałem pod nosem tak dobrze zaopatrzony sklep.

I to na tyle Smile

RE: Święty Włas / Свети Влас - mahony - 07-07-2017

(07-07-2017,20:40:51)Philodendron napisał(a):  wymienię kilka rzeczy, które będę wspominał najlepiej:
- knajpka u Stefana - naprawdę polecam.  

ta knajpka to w którym jest miejscu?

RE: Święty Włas / Свети Влас - Philodendron - 07-07-2017

https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g1088372-d10623632-Reviews-Bistro_Sveti_Stefan-Sveti_Vlas_Burgas_Province.html

Tu masz namiary. W sumie rzut beretem od Kotwy i Orzecha.

RE: Święty Włas / Свети Влас - agart - 08-07-2017

Philodendron w którym hotelu mieszkałeś we Własie??

RE: Święty Włas / Свети Влас - jachoo147 - 08-07-2017

(07-07-2017,20:40:51)Philodendron napisał(a): - plaże. Tu mam lekki problem, bo same plaże są fajne - sporo miejsca, fajny piasek. Ale już morze jest raczej... nudne Smile Brak jakiejkolwiek fauny, czy odrobiny miejsca do nurkowania. Bardzo przypomina nasz Bałtyk. Dla rodzin z małymi dziećmi idealne, dla trochę starszych już mniej. No i czystość wody zdecydowanie gorsza niż w rejonach Sozopola.

Akurat w tym roku woda jest bardzo czysta...a jestem w St.Vlas któryś raz z rzędu :-)

RE: Święty Włas / Свети Влас - egon - 08-07-2017

(08-07-2017,14:05:44)jachoo147 napisał(a):
(07-07-2017,20:40:51)Philodendron napisał(a): - plaże. Tu mam lekki problem, bo same plaże są fajne - sporo miejsca, fajny piasek. Ale już morze jest raczej... nudne Smile Brak jakiejkolwiek fauny, czy odrobiny miejsca do nurkowania. Bardzo przypomina nasz Bałtyk. Dla rodzin z małymi dziećmi idealne, dla trochę starszych już mniej. No i czystość wody zdecydowanie gorsza niż w rejonach Sozopola.

Akurat w tym roku woda jest bardzo czysta...a jestem w St.Vlas któryś raz z rzędu :-)

jachoo147 w SB(czerwiec 2017) woda czysta, morze piękne. Lazur morza- w pamięci(taki sam widziałam na Rodos)-bajka Smile

RE: Święty Włas / Свети Влас - jachoo147 - 08-07-2017

(08-07-2017,14:13:04)egon napisał(a):
(08-07-2017,14:05:44)jachoo147 napisał(a):

jachoo147 w SB(czerwiec 2017) woda czysta, morze piękne. Lazur morza- w pamięci(taki sam widziałam na Rodos)-bajka Smile

o tym właśnie piszę Smile Big Grin Angel