![]() |
|
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] (/showthread.php?tid=1287) |
RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Tosho - 30.07.2020 Dziwne ja z Barwinka to do Sofii spoko i nawet dalej było robione
RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Masodi - 30.07.2020 Ja też od kilku lat zmieniłem zdanie i tankuje u Madziarów. Wcześniej długi okres myślałem jak Bateniki ale z każdym rokiem Serbowie podwyższali cenę (albo kurs się stawał mniej korzystny) aż się okazało że na całej trasie to właśnie u Orbana paliwo najtaniej wychodzi... Z Revolutem nawet lepiej bo forintowe konto jest. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Slavekk - 30.07.2020 sikać gdzieś trzeba... RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - gawronik - 30.07.2020 (30.07.2020 11:01:37)Tosho napisał(a): Dziwne No to żeby rozpisać dokładniej, to wygląda tak: Wyjazd z WGM z pełnym bakiem -> dotanowanie w BB (Tesco) lub Żorach (Auchan) -> dotankowanie w Mórahalom (OIL!) lub Asotthalom (EDO) -> dotankowanie w Sofii (Mарешки) -> Primorsko (koniec). No i potem z tym co zostało w baku wyjazd z Primorsko -> Sofia -> Mórahalom/Asotthalom -> BB/Żory -> dom (i jeszcze dna w baku nie widać ).Generalnie chodzi mi o to, żeby "na rezerwie" nie jeździć - stąd te dotankowanie w HU. Bo teoretycznie z Żor/BB do Sofii powinno wystarczyć (jest ok. 1100km przez Serbię), ale nie ma co ryzykować ![]() Pozdrawiam, Maciej RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - malgos - 30.07.2020 Wybieram się do Bułgarii przez Węgry i Serbię już we wtorek i zastanawiam się jak będzie wyglądał powrót. Czy trzeba lecieć tranzytem przez korytarz wyznaczony na Węgrzech i jak jest na granicy serbsko węgierskiej, czy sprawdzają temperaturę? Najbardziej obawiam się że możemy utknąć gdzieś na kwarantannie jakby się ktoś zakaził albo, że nagle Węgrzy zakwalifikują serbię jako kolor czerwony i nie wjedziemy. Poza tym dziś nie do końca dla mnie jasna była wypowiedź jakiejś pani w rządzie bułgarskim dotyczące turystów z Serbii, że będą musieli mieć test na covid. Macie może jakieś najnowsze informacje bo wyjazd w trójką dzieciaków to tak trochę z duszą na ramieniu. Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - igi123 - 30.07.2020 Hmm jak wjeżdżasz na Węgry od strony Słowacji to masz Szengen i nie ma kontroli granicznej, przynajmniej tak powinno być, a na 100% przekonasz się jak pojedziesz[emoji16] Tego nikt Ci nie zagwarantuje, takie czasy. Jeżeli Węgry nie będą wpuszczały tranzytu z Serbii( osobiście myślę że do tego nie dojdzie) to można jechać albo przez Rumunię lub przez Chorwacje [emoji39] (Tovarnik Udvar) Wysłane przy użyciu Tapatalka RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - janmilko - 30.07.2020 Od 12.07 Węgry nic nowego https://koronavirus.gov.hu/korlatozasok najprędzej chyba do zmiany statusu na czerwony ma Serbia. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - gawronik - 31.07.2020 (30.07.2020 14:59:27)igi123 napisał(a): Hmm jak wjeżdżasz na Węgry od strony Słowacji to masz Szengen i nie ma kontroli granicznej, przynajmniej tak powinno być, a na 100% przekonasz się jak pojedziesz[emoji16] Tego nikt Ci nie zagwarantuje, takie czasy. Jeżeli Węgry nie będą wpuszczały tranzytu z Serbii( osobiście myślę że do tego nie dojdzie) to można jechać albo przez Rumunię lub przez Chorwacje [emoji39] (Tovarnik Udvar) Powrót przez Chorwację z Serbii wydaje się jakimś rozwiązaniem ![]() Wg. info ze strony naszego MSZ: W związku z nowymi decyzjami podjętymi przez Sztab Kryzysowy OC Republiki Chorwacji informujemy, że obywatele państw członkowskich UE znajdują się w grupie obywateli mających prawo wjazdu do Chorwacji bez obowiązku odbywania kwarantanny oraz okazywania wyników testów – niezależnie od tego, gdzie mieszkają oraz z jakiego kraju wjeżdżają do Chorwacji. https://www.gov.pl/web/chorwacja/wjazd-i-pobyt-w-chorwacji Pytałem też na forum Cro - póki co wracając z HR przez HU nie dostaje się żadnej nalepki na szybę = nie musisz trzymać się korytarzy. Pozdrawiam, Maciej RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - lukassV40 - 31.07.2020 Wracając, jeśli Serbia nie będzie czerwona to spokojnie wjedziesz. Dostaniesz wlepkę na szybę i zmierzą temperaturę. Ja staram się nie tankować u Węgrów, bo LPG jednak droższe. Dla spokoju ducha możesz zabrać termometr i zmierzyć temperaturę w dzień, kiedy będziesz miał jechać przez granice HU. Ewentualnie jakiś przeciwgorączkowy w zanadrzu miej. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - wolffer - 31.07.2020 Z tymi pomiarami przy wjeździe na Węgry po 15tym (chodzi o powrót), jak widać jest różnie. Część osób jechała korytarzami, po zbadaniu temperatury. Ja 20go lipca wjechałem bez tych obostrzeń i kilka osób chyba też, więc mogliśmy sobie poszaleć po Miszkolcu i Tokaju, jak tez wybrać dowolnie miejsce wjazdu na Słowację. Ale jak widać, różnie to się nadal trafia (my wjeżdżaliśmy na Węgry przez Bors/Artand). |