Forum Bulgaricus
Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Jaką walutę wziąć ze sobą?! (/showthread.php?tid=74)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Wawo - 22.05.2017

Alior Kantor
1 Eur = 4,2119 zł
1 Usd = 3,7472 zł

Eurasy wymienisz w BG w banku po 1,95 lub w kantorach po niższym kursie. Przy bankowym wyjdzie Ci 1 lv = 2,1599 zł

Wymieniając w Aliorze Usd, bierzesz do tego kartę walutowa. Po przeliczeniu transakcji wychodzi Ci na dzień dzisiejszy 1 lv = 2,1512 zł

Różnica praktycznie znikoma. Także bierz co maszSmile

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - bateniki - 24.05.2017

Patrąc na te kursy szlak mnie trafiaSad

Odpowiadam użytkownikowi Slavek:

Dopiero dzisiaj sie dostalem do podglądu konta syna w BGN.

Za pobrane z bankomatu w Polsce 1500 zł bank bułgarski pobral z karty- 790,45 leva + prowizja =13,77

Tak to 1 BGN = 1500 : (790,45+13,77)=1,8651 Sad

Wniosek:
Nigdy nie róbcie zakupy w ostatnej chwile!

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - bateniki - 24.05.2017

(19.05.2017 11:19:06)tata napisał(a): Gdyby ktoś miał do sprzedania trochę leva chętnie przygarnę

Pogadam z synem, który pracuje teraz w Sofii, a ma zamiar wracać do Polski na kontynuacja studiow.
Coś ma tam uculane i napewno będzie potrzebowal złotówkiSmile

Nawet jeszcze takie coś my przyszlo teraz do glowie.
Jak ktoś ma placić w Bułgarii np. za noclegi w BGN, to my zapłacime.
A pan sobie wpłacy zlotówki w Polsce na konto syna.
Oczewiście po takim średnim kursie.

Jest temat do omówienia.

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - tata - 24.05.2017

Jestem otwarty na propozycje w razie czego zapraszam na priv, co prawda za hotel płacimy w ojro ale jedzie nas 6 rodzin i wszyscy będą potrzebowali lev na miejscu. Możemy kupić od razu leva w Polsce dla wszystkich korzyść.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Stasiek2 - 24.05.2017

W Aliorze nie doliczają prowizji do wypłaty z bankomatu? Wydaje mi się, że pierwsza wypłata w miesiącu jest za free, a za resztę trzeba doliczyć prowizję 9 zeta. Więc raczej opłaca sie jednorazowo wypłacać większą gotówkę niż kilka razy mniejszą.

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - sproket - 24.05.2017

w aliorze nie doliczali prowizji do wypłaty z bankomatu jak korzystasz u nich z wirtualnego kantoru i wypłacasz z karty walutowej w euro. jak z lewami nie wiem. i tak im się tabela opłat i prowizji znów zmienia od lipca i mogą wszystko wywrócić do góry kołami. niestety jeszcze tej książki, co mi do domu przysłali, nie przeczytałem Wink

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Slavekk - 25.05.2017

(24.05.2017 23:40:29)sproket napisał(a): w aliorze nie doliczali prowizji do wypłaty z bankomatu jak korzystasz u nich z wirtualnego kantoru i wypłacasz z karty walutowej w euro. jak z lewami nie wiem.
Nie wprowadzaj w błąd. @Stasiek2 dobrze pisze - pierwsza w miesiącu kalendarzowym wyłata z bankomatu gratis, każda następna po 9 zł. Mający pobyt w BG na przełomie miesięcy górą - mają 2 wypłaty gratis Wink
Dotyczy każdej kary oddzielnie, tzn. wypłata kartą EUR nie blokuje darmowej wypłaty kartą w USD.
Nie ma warunku skąd pochodzą pieniądze na koncie karty.
Ten warunek dotyczy darmowych przelewów - darmo przelewasz tyle EUR ile kupiłeś w ich kantorze.

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - sproket - 25.05.2017

naczy miś z okienka 2 tygodnie temu pieprzył trzy po trzy. następnym razem dostanie inną laurkę na ekraniku Wink
nowej książki z prowizjami jeszcze nie czytałem. biorąc pod uwagę, że alior goli w tym roku po raz drugi i to tuż przed wakacjami, to mogą ogolić i z tej pierwszej gratis. do sprawdzenia.

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Slavekk - 25.05.2017

1. Czy my mówimy o tym samym koncie? Bo ja o AliorKantor. I tu faktycznie nie dopatrzyłem, że wy piszecie "alior", a ja nie wiem jak jest w Alior Banku i jakie są prowizje. Używam z tego banku rachunków nazwanych przez nich Alior Kantor. Nie mam tam RORu tylko konta walutowe w Kantorze. Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to przepraszam.
Inna rzecz, że na moich przelewach się pojawia Alior Bank - trochę zamieszali Wink

2. Gdyby się miała TOiP zmienić od lipca to już by musieli ją dostarczyć a ja nic nie dostałem. To też by sugerowało że TOiP Alior Banku ma się zmienić, ale TOiP Alior Kantor nie...
Ale ani na stronach Alior Banku ani Alior Kantor żadnego info o zmianach od lipca niet...;

RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - igi123 - 25.05.2017

Alior Bank (ROR) to jedno
Alior Kantor to zupełnie inne konto (w sensie rachunek bankowy) i osobny regulamin Tongue