Forum Bulgaricus
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] (/showthread.php?tid=847)

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - peter - 09.06.2017

no do tego zmierzałem właśnie

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - klakia - 10.06.2017

W tej dyskusji podano bardzo niskie czasy dojazdu za maps.google. Zweryfikowałem podczas kilku wyjazdów na narty w alpy. Google podaje zawsze zaniżony czas, nigdy się do takich nie zbliżyłem. Realne czasy dojazdu natomiast weryfikuję na viamichelin. zresztą przy niektórych trasach (identycznych) google i viamichelin różnią się w kilometrażu nawet o kilkadziesiąt km.
Obecnie planuję wyjazd w lipcu do Sweti Vlas i właśnie google i viamichelin także sporo się różnią.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - bateniki - 10.06.2017

Nikt cy realnego czasu nie może podać!!!
zawsze są to teoretycznie.
Smile

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Wawo - 10.06.2017

Gliwice - Zilina wjazd na D1
google - 2.11h
viamichelin - 2.58h

Zilina wjazd na D1 - Komaro gr.
google - 2.29h
viamichelin - 3.05h

Komarno gr - Csanadpalota gr.
google - 2.45h
viamichelin - 2.47h

Zrobilem sobie takie porownanie planowanego pierwszego dnia wyjazdu. O ile czesc III sie pokrywa, to przede wszystkim w I Gliwice - Zilina jest spora rozbieżność i wydaje mi sie ze prawdziwa, ta trasa zajmuje okolo 3 godz czyli viamichelin ma racje, ale czesc II czyli Zilina - Komarno wg mnie racje maja google. Zweryfikujemy wszystko na trasie.

Dla przykladu dalem jeszcze Pitesti zjazd z A1 - Sibiu (Talmaciu)
google 2.08 (realne jak zamkna odcinek dla ruchu dziadkow w Daciach)
viamichelin 3.18

via wg mnie ciut za wysoko, wiadomo ten odcinek moze przy niekorzystnej sytuacji zabrac i ponad 4 godziny, ale spokojnie do zrobienia ponizej 3 godzin.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - klakia - 11.06.2017

oczywiście nigdy nikt (także program, nawigacja) nie poda dokładnego czasu. Jednak nauczony doświadczeniem zimowych wyjazdów (do Włoch) orientacyjny czas biorę z viamichelin bo bardziej odpowiada rzeczywistemu. maps google wg moich doświadczeń niedoszacowuje. Przy 6 wyjazdach 1000 - 1250 km google zawsze podawało czas nierealny do przejechania.
Mój plan na wyjazd to: Chyżne, Bańska, Budapeszt, Sibiu (nocleg) II dzień trasa transfogarska i cioś w okolicy, nocleg Pitesti, potem kierunek Rumunia (Cluj Napoca nie Deva po lekturze forum) i Warna potem Sweti Vlas.

Czy tak najlepiej?

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - igi123 - 11.06.2017

To standardowa trasa i pewnie dla Ciebie najlepsza Smile Pod warunkiem, że z Pitesti nie będziesz jechał na Kluz i potem do Warny Tongue

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - klakia - 11.06.2017

No, pewnie tak nie pojadę Big Grin  oczywiście Cluj w pierwszym dniu. Podzieliłem trasę do Bułgarii na dwa noclegi w Rumuni by spokojnie przejechać TT i przy okazji coś jeszcze zobaczyć - to przecież są wakacje a nie wyścig.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - igi123 - 11.06.2017

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Slavekk - 11.06.2017

(11.06.2017 00:09:45)klakia napisał(a): oczywiście nigdy nikt (także program, nawigacja) nie poda dokładnego czasu. Jednak nauczony doświadczeniem zimowych wyjazdów (do Włoch) orientacyjny czas biorę z viamichelin bo bardziej odpowiada rzeczywistemu. maps google wg moich doświadczeń niedoszacowuje. Przy 6 wyjazdach 1000 - 1250 km google zawsze podawało czas nierealny do przejechania.

Doświadczenie jest jak d...a, każdy ma swoje Wink
I każdy się uczy - my, twórcy nawigacji, guglarze też.
Na przestrzeni lat wyznaczanie tras i czasu przejazdu prze google maps znacząco się poprawiło.
Na ogól mam taką gradację, że czasy krótsze niż gugle podaje moja nawigacja i ja jakoś się w nich mieszczę bez łamania przepisów.
Trzeba tylko pamiętać, że ona podaje czas jazdy a ja nie jeżdżę ciurkiem.
Do żadnego czasu przejazdu nie warto się przywiązywać, bo zawsze może się trafić korek spowodowany wypadkiem i wszystko w łeb bierze...
Dlatego IMO nieistotne jest czym planujemy.

Google maps bardzo dobrze prowadzi jeżeli jedziemy online Smile Wtedy weryfikuje nasze plany, bo szybko uwzględnia zatory, korki, wypadki itp Cool