![]() |
|
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] (/showthread.php?tid=847) |
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - peter - 09.06.2017 no do tego zmierzałem właśnie RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - klakia - 10.06.2017 W tej dyskusji podano bardzo niskie czasy dojazdu za maps.google. Zweryfikowałem podczas kilku wyjazdów na narty w alpy. Google podaje zawsze zaniżony czas, nigdy się do takich nie zbliżyłem. Realne czasy dojazdu natomiast weryfikuję na viamichelin. zresztą przy niektórych trasach (identycznych) google i viamichelin różnią się w kilometrażu nawet o kilkadziesiąt km. Obecnie planuję wyjazd w lipcu do Sweti Vlas i właśnie google i viamichelin także sporo się różnią. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - bateniki - 10.06.2017 Nikt cy realnego czasu nie może podać!!! zawsze są to teoretycznie.
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Wawo - 10.06.2017 Gliwice - Zilina wjazd na D1 google - 2.11h viamichelin - 2.58h Zilina wjazd na D1 - Komaro gr. google - 2.29h viamichelin - 3.05h Komarno gr - Csanadpalota gr. google - 2.45h viamichelin - 2.47h Zrobilem sobie takie porownanie planowanego pierwszego dnia wyjazdu. O ile czesc III sie pokrywa, to przede wszystkim w I Gliwice - Zilina jest spora rozbieżność i wydaje mi sie ze prawdziwa, ta trasa zajmuje okolo 3 godz czyli viamichelin ma racje, ale czesc II czyli Zilina - Komarno wg mnie racje maja google. Zweryfikujemy wszystko na trasie. Dla przykladu dalem jeszcze Pitesti zjazd z A1 - Sibiu (Talmaciu) google 2.08 (realne jak zamkna odcinek dla ruchu dziadkow w Daciach) viamichelin 3.18 via wg mnie ciut za wysoko, wiadomo ten odcinek moze przy niekorzystnej sytuacji zabrac i ponad 4 godziny, ale spokojnie do zrobienia ponizej 3 godzin. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - klakia - 11.06.2017 oczywiście nigdy nikt (także program, nawigacja) nie poda dokładnego czasu. Jednak nauczony doświadczeniem zimowych wyjazdów (do Włoch) orientacyjny czas biorę z viamichelin bo bardziej odpowiada rzeczywistemu. maps google wg moich doświadczeń niedoszacowuje. Przy 6 wyjazdach 1000 - 1250 km google zawsze podawało czas nierealny do przejechania. Mój plan na wyjazd to: Chyżne, Bańska, Budapeszt, Sibiu (nocleg) II dzień trasa transfogarska i cioś w okolicy, nocleg Pitesti, potem kierunek Rumunia (Cluj Napoca nie Deva po lekturze forum) i Warna potem Sweti Vlas. Czy tak najlepiej? RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - igi123 - 11.06.2017 To standardowa trasa i pewnie dla Ciebie najlepsza Pod warunkiem, że z Pitesti nie będziesz jechał na Kluz i potem do Warny
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - klakia - 11.06.2017 No, pewnie tak nie pojadę oczywiście Cluj w pierwszym dniu. Podzieliłem trasę do Bułgarii na dwa noclegi w Rumuni by spokojnie przejechać TT i przy okazji coś jeszcze zobaczyć - to przecież są wakacje a nie wyścig.
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - igi123 - 11.06.2017 RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Slavekk - 11.06.2017 (11.06.2017 00:09:45)klakia napisał(a): oczywiście nigdy nikt (także program, nawigacja) nie poda dokładnego czasu. Jednak nauczony doświadczeniem zimowych wyjazdów (do Włoch) orientacyjny czas biorę z viamichelin bo bardziej odpowiada rzeczywistemu. maps google wg moich doświadczeń niedoszacowuje. Przy 6 wyjazdach 1000 - 1250 km google zawsze podawało czas nierealny do przejechania. Doświadczenie jest jak d...a, każdy ma swoje ![]() I każdy się uczy - my, twórcy nawigacji, guglarze też. Na przestrzeni lat wyznaczanie tras i czasu przejazdu prze google maps znacząco się poprawiło. Na ogól mam taką gradację, że czasy krótsze niż gugle podaje moja nawigacja i ja jakoś się w nich mieszczę bez łamania przepisów. Trzeba tylko pamiętać, że ona podaje czas jazdy a ja nie jeżdżę ciurkiem. Do żadnego czasu przejazdu nie warto się przywiązywać, bo zawsze może się trafić korek spowodowany wypadkiem i wszystko w łeb bierze... Dlatego IMO nieistotne jest czym planujemy. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - igi123 - 11.06.2017 Google maps bardzo dobrze prowadzi jeżeli jedziemy online Wtedy weryfikuje nasze plany, bo szybko uwzględnia zatory, korki, wypadki itp
|