Forum Bulgaricus
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] (/showthread.php?tid=1449)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - grzechodg - 28.06.2023

Kasa samoobsługowa działała, ale nie dla LPG. Na Słowacji chyba nie można samemu tankować LPG. Na miejscu byłem o 14.30. Budynek nie wyglądał na opuszczony. Może tak trafiłem, że nie było nikogo.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - bartus40 - 28.06.2023

Jakieś powodzie w Rumunii po drodze ?

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - igi123 - 29.06.2023

Dużo deszczu na Bałkanach było w zeszłym tygodniu, ucierpiały Rumunia, Bułgaria, Serbia, pn Grecja, ale to nie była powódź 1000lecia. Jaka jest pogoda można sprawdzić na kamerkach online po Twojej trasie

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - lubelak - 30.06.2023

(25.06.2023 09:45:20)igi123 napisał(a): @lubelak wrzuciłeś link do skrótu. Jeżeli Ci chodziło o to że teraz przez centure Oradei dłużej się jedzie, to ja nie mam zamiaru jej proponować jako objazdu. Po prostu się nie dogadaliśmy. Czyli od strony autostrady do ronda na centurze jest przebudowa drogi? Tak?

Chodzi o to miejsce. Tam jest budowany wiadukt do nowego objazdu w stronę Bors 2.

[Obrazek: Bez-tytu-u.jpg]

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - igi123 - 30.06.2023

@lubelak bardzo Ci dziękuję, takich aktualnych informacji tutaj potrzeba.
Czyli jeżeli jedziemy od Bors II, autostradowe przejście graniczne HU/RO, to prawdopodobnie trasa przez południową  centure (obwodnice) Oradei będzie trwała dłużej niż północną częścią tego miasta.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - bartus40 - 03.07.2023

Szanowni,
wczoraj wieczoorem po dwóch dniach spędzonych w drodze dotarliśmy wreszcie do Sinemorca.
Generalnie nie było źle.
Węgry - Rumunia, Bors II postaliśmy godzinę - było tylko kilkanaście samochodów i celnicy szanujący swoją pracę.
Jak Rumunia wejdzie do Shengen to pójdą pilnować granicy z Ukrainą lub Mołdawią - tam się będą wykazywać.
Dla odmiany na granicy Giurgiu - Ruse było dużo samochodów i kilkusetmetrowa kolejka - wyglądało źle za oczekiwanie zajęło dwadzieścia miunut.
Pierwszy raz od lat Bułgaria przywitała nas deszczem.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - igi123 - 03.07.2023

@bartus40
Miłego wypoczynku. Gdybyś znalazł chwilkę to może skreślisz kilka zdań z porównaniem trasy przez Serbię i Rumunię sobota/niedziela, ale to tylko jak nie będzie Ci przeszkadzać w urlopie Wink

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - bartus40 - 04.07.2023

Do Bułgarii przez Sebrbię w sobotę - niedzielę. Byłem sprytny ale nie za bardzo.
Na stronie węgierskiej policji wybrałem przejście mniej obłożone czyli Tiszasziget

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=szerb+hat%C3%A1rszakasz

No i było luźniej bo postaliśmy tylko godzinę a samochodów było może kilkanaście .

Zatrzymaliśmy się w nowytm Sadzie a następnego dnia ruszyliśmy na Bułgarię .
Kolejka w Kalotninie sięgała horyzontu.
Wójek Google poprowadził nas bokiem i wbiliśmy się na kilkaset metrów przed granicą.
Czekaliśmy tylko dwie godziny.

Reasumując , w weekend nie unikniecie kolejek na granicach jadąc przez Serbię. Korzyścią są autostrady i wygodna jazda.

W tym roku pojechałem przez Rumunię - pomijając fakt wspomnianego przeze mnie oczekiwania na granicy węgiersko rumuńskiej ( Bors II, jedna godzina ) było całkiem ok.
W Sibiu nocleg - trafiliśmy akurat na festiwal teatrów na starym mieście. Ciekawe przeżycie.
Granica Giurgiu - Ruse oczekiwanie 20 minut pomimo długiej kolejki samochodów. Jednak się da , mam na myśli pracę służb granicznych.

A później zdałem się na wójka Google - prowadził nas takimi drogami, że moja żona sugerowała, że zawraca nas do kraju.
Faktycznie jechaliśmy przez góry i górki, setki zakrętów i wspaniałe krajobrazy.
Jednka jak zerkniecie na pokazaną przeze mnia trasę to jechaliśmy prawie w linii prostej.

Reasumując - jeśli ktość ma cierpliwość  jechać cały czas przez teren zabudowany ( Rumunia ) z ciągłymi ograniczeniami ale i fajnymi widokami to może wybrać tą trasę.

Chciałem dodać obraze k tej trasy z Sibiu do Sinemorca ale nie mumiem tu wstawić Smile

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - igi123 - 04.07.2023

wklejanie zdjęć
Dzięki @bartus40 za porównanie tras, sorki za OT ale wklejanie zdjęć z telefonu na androidzie jest możliwe (ostatnie posty), trzeba być oczywiście zalogowanym.
Z Szumen GM prowadzi przez Smyadovo, Lulyakovo, Aytos. Jak będziesz wracał z Sinemorca możesz spróbować z Burgas autostradą do Karnobat, potem pokonanie chyba 8 progów zwalniających  Tongue i na drogę nr 73 do Szumen, w tygodniu niestety jeżdżą tiry, w weekend tylko te z szybko psującą się zawartością i jest ich dużo mniej.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2023] - bartus40 - 04.07.2023

[Obrazek: Zrzut-ekranu-2023-07-04-082402.png]