Forum Bulgaricus
Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60)
+--- Wątek: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 (/showthread.php?tid=1056)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 25.07.2018

(25.07.2018 16:38:07)egon napisał(a): Arka to jaka temperatura w tej piekarence byla. Kiedys Teresa o tym palenisku opowiadala. A jak w tej piekarence czysciutko.

Egon było tak gorąco,że oddychać nie było czym ale termometru przy sobie nie miałem . Ale na dworze mimo nocy też było gorąco i do tego w samym środku jak b w brzuchu parowoza ))))

RE: Armenia i Górny Karabach sezon 2017 - arka - 28.07.2018

Witajcie !

W przed ostatnim poście coś tam o bardzo starych ruinach i jakiejś replice zameczka utworzonej jak na mój osąd dla turystów/zresztą to takie muzeum opowiadające o początkach chrześcijaństwa w tych rejonach/ , ale przynajmniej można było wejść do środeczka i schronić się przed upalną gwiazdą w tamtych rejonach jak b nie było to cień jest na wagę bardziej lepszego wytchnienia . Aszot mi opowiadał ,że ta cały Arztzach/Nagorno K..../ jest naćkany śladami bytności drzewnych Ormian -gdzie byś nogą nie ruszył to z ziemi zawsze coś wylezie Ormiańskiego /Tak mi na ucho wciąż dokładywał mój drug Aszot/

Właściwie pierwszy wycieczkowy dzień no niby niczym mnie nie powalił ponieważ pojechaliśmy do cerkwi która była postawiona w 4 w. Cerkwa jak cerkwa tego tam to do cholery ! WSzędzie cerkwie gdzie byście się nie udali,potem to chyba nawet ja przestałem zwracać na nie uwagi ,ale no dobra ,jak się pojechało to się jechało, chociaż ja bym wolał jakieś miejsca poligonowe lub miejsca w górach bardziej trudno dostępne ! Ale skoro się tu przyjechało no to czemu nie ......

Aby nie ględzić to cosik pokażę szanownemu Gremium Bulgaricusa )))

[Obrazek: aUIlgbV.jpg?1]

Właściwie to jak b ktoś jechał w tamte rejony to dobrze było b coś przeczytać na temat Artzachu i wybrać to co kto chciał b zobaczyć co go interesuje .

Tutaj widok na ruiny . Fajnie by ło b wejść na ten pagórek ale jakoś wtedy nie wpadła mi do głowy taka zajawka ,pewnie widok na równinę i na te muzeum był b super . Ale jak jest gorąco to jakoś mózg nie zapodaje za bardzo jak należy ?! MOże dlatego ,że nic nie było dawno bakane a i suchota w gębie też była ))) Big Grin

[Obrazek: ZTz5lpp.jpg?1]

Ruiny zostały barbarzyńsko zdeptane więc należało się udać do tej repliki zameczka czy może takiego typu willi.

[Obrazek: GDGHPKY.jpg?1]

wid od środeczka .

[Obrazek: 6E7J5FI.jpg?1]

[Obrazek: O2UENLP.jpg?1]

Wid na przestrzał .

[Obrazek: dgx45Q8.jpg?1]

Knajpa była otwarta :  Big Grin

[Obrazek: OWfVzNq.jpg?1]

Po rekonesansie w muzeum robimy wypad czarną Wołgą dalej :

[Obrazek: 8RFMIQt.jpg?1]

Jakieś miasteczko minęliśmy :

[Obrazek: BFyYgaY.jpg?1]

Gledka z Wołgi na godzinę 12:00 ......

Prawie jak Sozo w BG tyle ,że Sozo stał się modnym kurortem czyli nic dla mnie a pamiętam Sozo jak było zwyklą dziurą .... To był wtedy czad )))) Big Grin  Big Grin  Big Grin

[Obrazek: IEnV6Nb.jpg?1]

Po drodze ,jakaś hodowla skota rogatego i ,że się opłaca ????!!!! No być nie może  Big Grin  Big Grin  Big Grin  Big Grin

Nagorno Karabach to jednak co widać po fociach wszędzie górki i góreczki ))))

[Obrazek: 9SG7x2y.jpg?1]

Drogi w NK są całkiem spoko! Kraj niby nie uznany przez żadne państwo ale tam dają radę !

[Obrazek: scnDX3T.jpg?1]

Drogi wręcz idealne ,można gnać!

[Obrazek: EnBCZRf.jpg?1]

Przy pompie ,tutaj był też sklepik ,można było nawet coś zjeść ale hot dogooff tam nie było ))))

[Obrazek: anK9Kn9.jpg?1]

Należało Wołdzię schłodzić ,mimo wszystko Aszot dawał po garach )))

[Obrazek: 9DUgkMP.jpg?1]

i zza węgła wyłonił koniec w końcu jeden z gwoździ wycieczki tegoż dnia .

[Obrazek: nFni0E4.jpg?1]

Tablice info przy wejściu : /no wiadomo jak widać/

[Obrazek: rItgZ5J.jpg?1]

KIedy ja tam byłem to był tam remont całą gębą :

[Obrazek: EbsUCAx.jpg?1]

Inżynierzy dumają ))))

[Obrazek: ubRKSax.jpg?1]

REmont :

[Obrazek: nWWg2Pb.jpg?1]

Wid ogólny :

[Obrazek: aS7L3re.jpg?1]

Prawie jak w w Rylskim . Wejście do środka .

[Obrazek: f0gtpgD.jpg?1]

Jakaś inskrypszyn .

[Obrazek: 5phTYk6.jpg?1]

Fotkać można było bez obawy,że ktoś z ryjem do nas wyleci ,że trza zapłacić ! "Ponieważ bijemy się o nagrodę "Złotej Patelni"  Angry  Angry  Angry  Fotkać można było wszystko jak leci ))))

[Obrazek: vyssKu0.jpg?1]

sklepienie .....

[Obrazek: MHPQZ88.jpg?1]

No tak to ogólnie wyglądało .Gratka dla tych co lubią takie rzeczy . Za długo tam nie bawiliśmy bo trza było jechać dalej w inne miejsce ja myślałem,że będzie jakaś zmiana . NO pierwszy dzień to można było b nazwać "Tour de Cerkiew "  Big Grin  Big Grin  Big Grin

Co tam kłapać klawą pokażę co było następująco :

Miejsce Martyrologii Ormian po wojnie z azeraskimi okupantami . To było po drodze .

[Obrazek: wzihrLy.jpg?1]

Jakaś wioska :

[Obrazek: y4AvsB2.jpg?1]

Obgoniła nas kolumnada samochodów z Prezydentem Artzaha.

[Obrazek: PWDw9V4.jpg?1]

Ta brama oznajmiała,że zbliżaliśmy się do drugiego gwoździa programu )))

[Obrazek: fTwyPQY.jpg?1]

Okolica górzysta .

[Obrazek: FYkM2p3.jpg?1]