![]() |
|
Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 (/showthread.php?tid=1485) |
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 06.09.2024 Dzień 20: Tego dnia zajeżdżamy do miejscowości Tønsberg, Drammen i mamy nocleg (a potem drugi) w Oslo. DoTønsberg zajdżemy bo jest to miast gdzie pod koniec lat osiemdziesiątych pracowałem około pół roku i zarabiałem na chleb. I coś do chleba. W tym środkowym budynku był warsztat, w którym spędziłem trochę czasu: ![]() ![]() Obok tego cmentarza, zresztą pięknego, przechodziłem bardzo często i zapamiętałem go bardzo dobrze. ![]() Przypominam sobie to miasto. Trochę się zmieniło. Wypiękniało. ![]() Centrum miasta: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 06.09.2024 Wracają wspomnienia gdy chodzimy tak sobie po mieście. Tutaj dreptałem te kilkadziesiąt lat temu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 06.09.2024 Zajeżdżamy do miasta Drammen. Naszym celem jest spiralny tunel wiodący na punkt widokowy. Sam tunel jest swoistą ciekawostką i atrakcją turystyczną Drammen, zbudowany w latach 60 - tych XX wieku. Po przejeżdzie który trwa ok. 10 minut i wyjściu z samochodu odczuwamy zaburzenia błędnika gdyż cały czas jak to w spirali skręca się w jedną stronę. Śmieszne uczucie. Filmik z internetu z przejazdu spiralą: Z punktu widokowego roztacza się przepiękny widok na miasto i rzekę Drammenselva: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Późnym popołudniem dojeżdżamy do hostelu w Oslo. A tam z okna taaaakie widoki: ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 06.09.2024 Dzień 21: Oslo. Idziemy z hostelu piechotą, ok. 5 km do centrum miasta. Tego dnia pokonamy około 25 km. Po drodze do Muzeum Muncha (kupujemy bilety przez internet na godzinę 10.00) mijamy nowoczesne budynki: ![]() ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 07.09.2024 Muzeum Muncha jest niesamowite. Sam budynek robi ogromne wrażenie. Wybudowano go z myślą o dziełach artysty. Kilkupiętrowy gmach i tak nie mieści wszystkich prac także raz na jakiś czas trzeba zmieniać ekspozycje. Oczywiście najważniejszym obrazem jest słynny Krzyk eksponowany z pieczołowitą ostrożnością gdyż zdarzały się zuchwałe kradzieże obrazu. Jest trzy wersje a w innym muzeum jest jeszcze jedna wersja obrazu. Aby zobaczyć dzieło trzeba poczekać cierpliwie gdyż co jakiś czas obraz pokazuje się zza pancernych szyb i pod wnikliwym okiem dwóch ochroniarzy. Oczywiście tłum napiera ze wszystkich stron. Także podziwianie Krzyku odbywa się w mało komfortowych warunkach. Chodzimy po muzeum około dwóch godzin, pijemy kawę i kupujemy pamiątki w sklepiku. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 07.09.2024 Opera w Oslo ma nowoczesny wygląd i ciekawą bryłę budowli. Po dachu można spacerować. ![]() ![]() ![]() ![]() W środku zlokalizowana kawiarenka i też ciekawe wykończenia:
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 07.09.2024 Parę widokówek z centrum Oslo bez opisu: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 07.09.2024 Ratusz w Oslo można zwiedzać. Trzeba odczekać kilkanaście minut w kolejce. Warto. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 07.09.2024 Katedra w Oslo (Oslodomkirke), w katedrze odbywają się koronacje i śluby królów Norwegii. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przed katedrą pomnik Christiana IV, króla Danii i Norwegii:
RE: Podróż tam gdzie białe noce i gdzie dni gorące 2024 - dżek - 07.09.2024 Karl Johans gate - tą reprezentacyjną ulicą w Oslo idziemy w stronę Det Kongelige Slott - Pałacu Królewskiego. Ulica jest naszpikowana drogimi sklepami i butikami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|