![]() |
|
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] (/showthread.php?tid=848) |
RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Masodi - 24.07.2017 Ja też uważam Horgosz2 za dobrą alternatywę ale w stronę Serbii. Byliśmy jako 4 samochód - zaoszczędziłem dobre 2-3h dzięki temu. Natomiast wracając do Polski przez Horgosz2 czekaliśmy 2,5h. Po tym wiem że jeśli kolejka sięga do ostatniej bramownicy z tabelami drogowymi to czekania jest na właśnie ok. 2,5h. Warto wtedy zrobić nawrót i jechać na Backi V. Co do winiet w Bułgarii - winiety kupujecie praktycznie na każdej stacji benzynowej gdziekolwiek. Oczywiście zaraz za granicą Kalotina są dwie takie stacje i tam można kupić. Oprócz tego różne budki, które też mają winiety w ofercie. Natomiast w kwietniu tego roku (pierwszy raz mi się to zdarzyło) już granicznik sprawdzający bagaż po sprawdzeniu że nie mam winiety nakazał mi kupić w okienku jeszcze na przejściu. Oczywiście nie stanowi to żadnego problemu ale zawsze kupowaliśmy na Shellu tuż za granicą. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Bogdan - 24.07.2017 Jak kolega @Tosho napisał na stacji Shell lub zaraz przy wyjeździe z terminala jest budka po prawej stronie ale winieta płatne w euro. Według moich obliczeń opłata w euro bardziej się opłata w lewach na stacji Shell. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - coffe - 24.07.2017 OK super dzięki za informacje...a co do opłaty na granicy w budce to rozumiem że jak mam leva to i tak muszę w euro zapłacić?? RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Bogdan - 24.07.2017 Tak, spójrz na tabelkę poniżej, nigdzie nie wymienisz 1 euro za 2 lewa. Najlepszy kurs jaki spotkasz to 1,95 lewa za 1 Euro. Tabela opłat RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Masodi - 24.07.2017 Nigdy na granicy nie płaciłem w Euro. Zawsze mam lewy i płace w ich walucie. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Bogdan - 24.07.2017 Przecież nie ma przymusu, ja kupuję w euro tak mi jest wygodnie. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - coffe - 25.07.2017 takie pytanko szybkie...jak przejeżdżacie Sofię?? górą, dołem czy może przez centrum? RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Masodi - 25.07.2017 Bez wyraźnego powodu aby jechać jakąś inną trasą nie ma szybszego i łatwiejszego wariantu niż "górą", czyli niedawno otwartą trzypasmową północną obwodnicą Sofii. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - Bogdan - 25.07.2017 Natomiast lubię przejechać przez centrum miasta, przy okazji sprawdzę co nowego przybyło i tak dalej. RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017] - grzechodg - 25.07.2017 2 lata temu przez remonty spędziłem w Sofii 2h. Od tamtej pory tylko obwodnica północna. |