![]() |
|
Macedonia - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60) +--- Wątek: Macedonia (/showthread.php?tid=1322) |
RE: Macedonia - wojak999 - 21.04.2021 Minął miesiąc od poprzedniego wpisu. Wiele się zmieniło. Rezerwacja w Obzor odwołana. Została Macedonia, zmieniłem hotel w Ohrid. Zamiast Metropol jest Diamond. Metropol pobrałby opłatę pobytową z mojej karty już 3 czerwca a Diamond pobierze 26 czerwca. Myślę, że do 26 czerwca wiele spraw się ustabilizuje, między innymi otwarcie granic w strefie Shengen. 9 kwietnia udało mi się zaszczepić więc teraz czekam na Europejski Paszport Covidowy, który ma pomagać podróżować po UE i nie tylko. Po pobycie w Ohrydzie, zaplanowałem jeszcze w drodze powrotnej małą włóczęgę po Europie a inaczej sprawę ujmując zaplanować miejsce na wypoczynek na 2022 rok. Tak więc postanowiłem z Ochrydy zrobić wypad do Albanii. Jedna noc nad Adriatykiem w miejscowości Shengjin, później przez Czarnogórę dojechać do Sarajewa. Wieczorny spacer po starówce Sarajewa i dzień podróży do Budapesztu. W Budapeszcie odwiedziny w kilku znanych miejscach i spokojny powrót do domu w Polsce. Takie są plany. Jakby co to wyjazd już za 10 tygodni i kilka dni. RE: Macedonia - dżek - 21.04.2021 Z Bośnią może być problem. Ale poczekajmy. Sam mam na bookingu 2 noce w Sarajewie zarezerwowane. RE: Macedonia - wojak999 - 22.04.2021 Rezerwacja w Sarajewie z opcją rezygnacji do 15 lipca. Mam nadzieję, że do tego czasu wiele spraw w temacie Covid-19 się unormuje. RE: Macedonia - bateniki - 18.08.2021 Macedonia Północna wprowadza nowe środki wjazdu do kraju. Będą obowiązywać od początku września - zapowiedziało Ministerstwo Spraw Zagranicznych i będą bardziej rygorystyczne niż dotychczas. Według informacji naszej ambasady w Skopje od 1 września 2021 r. przy wjeździe do kraju wszyscy przybysze, niezależnie od obywatelstwa, będą musieli mieć test PCR, zaświadczenie o szczepieniu lub chorobę COVID-19. Zaświadczenie o szczepieniu musi potwierdzać, że wirus SARS-CoV-2 został immunizowany co najmniej dwiema dawkami. Zaświadczenie o zakażeniu koronawirusem będzie ważne do 45 dni od dnia wyzdrowienia, a test PCR należy wykonać do 72 godzin przed wjazdem do kraju. Cudzoziemcy przejeżdżający tranzytem przez Republikę Macedonii Północnej powinni opuścić kraj w ciągu 5 godzin. Na wjazdowym przejściu granicznym będą oni zobowiązani do podpisania deklaracji, a na granicy wyjazdowej do złożenia jej odpowiednim służbom granicznym. Jednocześnie w związku z ograniczeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa w Republice Macedonii Północnej od dnia dzisiejszego, 18 sierpnia 2021 r., wejścia do kawiarni, barów, centrów handlowych, kasyn, a także imprez, w tym koncertów, seminariów, konferencji , zajęcia kulturalne i sportowe będą realizowane wyłącznie po przedstawieniu zaświadczenia o szczepieniu przynajmniej pierwszą dawką lub zaświadczenia o COVID 19 w ciągu ostatnich 45 dni od dnia wyzdrowienia. Środek dotyczy wszystkich obywateli powyżej 18 roku życia, poinformowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych. RE: Macedonia - Bulgarius - 18.08.2021 Przynajmniej dali wcześniej informacje nie tak jak Chorwaci 2 godziny przed wprowadzeniem RE: Macedonia - Raphael - 24.08.2021 (18.08.2021 14:48:57)bateniki napisał(a): Macedonia Północna wprowadza nowe środki wjazdu do kraju. Do centrów handlowych też ???!!! To nie będzie można już pójść na zakupy? Toż to gorzej niż w reżimie markonowym. RE: Macedonia - wojak999 - 05.09.2021 Zapomniałem o Bulgaricus . Wakacje się skończyły a ja nie napisałem ani słowa o wyprawie do Macedonii. To świadczy tylko o jednym, wakacje były udane i intensywne. Zacznijmy więc od początku. Zgodnie z planem wyjazd z okolic stolicy około 16.30 w dniu 2 lipca. Mimo piątku w Warszawie nie ma dużych korków i po godzinie jazdy mijam Janki, kierując się na Kraków. Pierwszy przystanek w Krakowie w KFC. Około 22.00 meldujemy się w Zajeździe Chyżne. Rano obfite śniadanie i wyruszamy w dalszą drogę. Plan jest ambitny, do pokonania ponad 1060 km. W Chyżnem na stacji Cirkle tankujemy auto, PB95 w cenie 5,63 zł/litr. O 9.00 wyruszamy w drogę. Słowacja bezwinietowo. Ruch na drogach średni. Kilka minut po 12.00 przekraczamy granicę SK / HU. Węgry pokonujemy szybkimi drogami. W okolicy Segedyn, zatrzymujemy się na stacji Shell. Tankowanie na Węgrzech bardzo drogie. PB95 wychodzi po 6,42 zł / litr. Około 14.20 meldujemy się na granicy HU/ SRB. Przejazd granicy zajął nam około 45 minut. W Serbii ruszamy szybkim tempem, wszak autostrady doprowadzą nas do Leskowac. 32 km przed Belgradem zatrzymuje nas olbrzymi korek. Nie mamy informacji co się stało. Po około 2,5 godziny jazdy w korku z prędkością 12 km/h dojeżdżamy do bramek autostradowych, które powodowały ten olbrzymi korek. Czas zyskany na granicy przepadł w korku. Za Belgradem zatrzymujemy się na mały obiad. Do hotelu Bella Nella w Leskowac docieramy około 22.00. Obsługa bardzo miła. Płatność gotówką w Euro. Noc mija spokojnie. Cisza wokół hotelu. Mamy wrażenie, że hotel jest na uboczu. Rano czeka nas już nie tak długa trasa do Ochrydy. RE: Macedonia - wojak999 - 06.09.2021 4 lipca (niedziela) wyruszamy z Leskowavc, jest kilka minut po 9.00. Po godzinie jazdy docieramy do granicy SRB/MK. Na granicy dużo aut w tym z Polski. Większość kieruje się do Grecjii. Czas oczekiwania na odprawę zajmuje ponad 1,5 h. Macedońskie autostrady płatne są odcinkowo. Przelicznik na Euro nie jest korzystny. W MKD wychodzi 40, w Euro pobierają 1,00. Pierwszy przystanek robimy w Tetowie. Zwiedzamy kolorowy meczet. Zwiedzamy tylko z zewnątrz bo wewnątrz trwają modły. Przy okazji wypłacam z bankomatu 3000 MKD (denar macedoński). Droga do Ochrydy jest dość kręta i nie da się poszaleć. Około 14.00 meldujemy się w miejscu docelowym. Hotel Park Lakeside, leżący bezpośrednio nad Jeziorem Ochrydzkim. Po zainstalowaniu w hotelu robimy spacer miejską promenadą na Centrum miasta. Obiad zaliczamy w hotelu Millenium Palace. Cena za dwa dania obiadowe z piwem i napiwkiem = 1000 MKD. RE: Macedonia - bateniki - 06.09.2021 Czyli ceny takie same jak w Bułgarii ![]() 1000 MKD=32 BGN RE: Macedonia - wojak999 - 08.09.2021 Kolejne dni pobytu upływają na błogim lenistwie i lekkim zwiedzaniu. Kilka uwag dla osób, które chciałyby zatrzymać się w hotelu Park Golden View: - plaża bezpłatna, - leżaki na plaży płatne - 200 MKD za jeden leżak, - basen płatny - 200 MKD za 1 osobę, - leżaki na basenie płatne - 200 MKD za jedna osobę. Obok hotelu jest camping, gdzie można korzystać do woli z plaży i kąpieliska. Leżaki płatne po 140 MKD za 1 osobę. Ceny w Macedonii i Ochrydzie są dość przyjazne. Restauracje wybieraliśmy w Albańskiej części Ochrydy. Obiad dla 2 osób z piwem i napiwkiem można zjeść za 700 MKD (ciąg restauracji obok sklepu LC Waikiki). Najlepszą zupę rybną (moim zdaniem) podają w Le Petit Bistro Lihnidos tuż obok portu. Ceny art. spożywczych w Misa Market w Strudze: - piwo 1,5 l Złoty Dąb - 99 MKD, - czipsy lokalne 150 g - 45 MKD, - ogórek świeży 52 MKD / kg, - pomidor 32 MKD / kg, - ogórek konserwowy 580g - 54 MKD, - Lozova Rakija 0,7 l - 429 MKD, - napój Sprite 1,25 l - 49 MKD, - ser żółty Gouda w plastrach 200g - 102 MKD, - chleb okrągły 480g - 25 MKD, - kiełbasa suszona w plastrach 80g - 58 MKD, - serek topiony 140g - 43 MKD, Średni kurs wymiany 1 MKD = 0,073 zł. |