Forum Bulgaricus
Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) (/showthread.php?tid=1346)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - grzechodg - 09.06.2021

(09.06.2021 11:00:54)gawronik napisał(a):
(08.06.2021 22:09:24)grzechodg napisał(a): Wypowiem się jako ozdrowieniec.  Dzisiaj lądowałem w Burgas.
Przedstawilem tylko paszport covid wydrukowany z IKP.
Szybkie sprawdzenie zgodności danych z dowodem os. + daty wyniku pozytywnego.
[...]

A czy wymagali "Self-risk travel declaration" -> do pobrania tu ?
Wg. Re-open EU jest to ponoć "Obowiązkowa dokumentacja podróży" w BG.

Pozdrawiam,
Maciej.

Nie kazali okazać. Ten papier pojawił się już w zeszłym roku. Wtedy przekraczałem granicę samochodem. Jedynie co mi sprawdzono w BG to to czy opłaciłem płatne drogi Wink
Na wszelki wypadek druknij i wypełnił, nie zaszkodzi.

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - przekotcur - 09.06.2021

(09.06.2021 07:14:54)Slavekk napisał(a):
(08.06.2021 22:07:51)Bogdan napisał(a): Kolego jeżeli masz podane dwie dawki szczepionki to pobierz ze strony pacjent.gov.pl lub e-Obywatel certyfikat EU to powinno wystarczyć.

Mała korekta.
Aktualnie certyfikat EU pobierzesz tylko ze strony pacjent.gov.pl.
w mObywatelu jest na razie inne zaświadczenie - docelowo będzie tam też certyfikat EU.

No właśnie w tym rzecz. Ten certyfikat, niby że unijny, miałem na dysku godzinę po szczepieniu, ale tam nie ma tych wymaganych danych. Fajnie wiedzieć, że skanują kod i nara, ale wolał bym być pewnym. Słyszałem, że po 25.06 będą jakieś zmiany. Pożyjemy, zobaczymy. NO I NIKT NIE WIE, CO BĘDZIE NA GRANICY Z DZIEĆMI. mam robić PCR?

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - dżek - 09.06.2021

Powyżej 5 lat test PCR.

Unijny certyfikat wystarczy.

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - Bulgarius - 10.06.2021

(08.06.2021 21:44:09)przekotcur napisał(a): Witam ponownie,
Ponieważ niebawem melduję się w Sozo, przyjrzałem się sprawie certyfikatów szczepień i jest z tym pewien problem. Zgodnie z tym, co można przeczytać np. tu, przy wjeździe do Bułgarii należy okazać certyfikat szczepienia, który musi zawierać m.in. daty podania odpowiednich dawek szczepionki, nazwę handlową i numer serii szczepionki, nazwę wytwórcy/posiadacza pozwolenia na dopuszczenie do obrotu, wskazanie kraju, z którego zostało ono wydane oraz nazwę właściwego organu wydającego.

Orientuje się ktoś, jak to jest np. z tymi z numerami serii szczepionek? Odebrałem dziś certyfikat i tam tych danych nie ma. Ledwo co wydębiłem od piguły numer serii, zapisała mi na tym kartoniku, który dostaje się po szczepieniu, ale tam nie ma nawet połowy pieczątki, każdy może sobie takie coś sam wypisać. Na tym certyfikacie nie ma też daty podania dawek, jest tylko data drugiej dawki, nazwa handlowa niby jest, ale z opisem na to nie wskazującym. Nie ma też wskazania kraju wydającego dopuszczenie do obrotu i nazwy właściwego organu wydającego to pozwolenia, bo to przecież samowolka, a wymieniony w certyfikacie organ to spółka należąca do producenta preparatu (AstraZeneca AB) Już widzę, jak mi to na granicy ktoś przepuści...

Rozwiewając wszelkie obawy.
Drukujesz ze strony pacjent.gov.pl certyfikat i to wystarczy. Dla dziecka powyżej 5 roku życia musisz zrobić test np. antygenowy do 48 godzin przed wylotem lub pcr do 72 godin przed wylotem. Dzieci poniżej 5 roku życia nie potrzebują żadnych zaśwadczeń. Nikt nie sprawdza tych rzeczy, ktore wyżej wypisałeś.
My lecieliśmy z Krakowa 05.06 i wyglądało to tak;
Przy nadawaniu bagażu rejestrowanego, sprawdzono nam certifikaty covidowe i test od córki - wydano nam karteckę z informacją, że jest ok. Przed kontrolą osobistą znowu nam sprawdzono dokumenty covidowe i poźniej przed wejściem do samolotu to samo.
Po wylądowaniu w Burgas Pani ubrana w strój "kosmonauty" sprawdziła certyfikaty i zabrała test od córki. I tak to wyglądało nikt o nic więcej nie prosił.
Rozmawiałem z ludźmi lecącymi z Warszawy to w Polscce tylko raz sprawdzili im certyfikaty a później w Burgas kontrola.
Więc śmiało można lecieć i wypoczywać.

(09.06.2021 21:50:21)dżek napisał(a): Powyżej 5 lat test PCR.

Unijny certyfikat wystarczy.

PCR lub tańszy antygenowy

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - Maxx2xx - 10.06.2021

Macie gdzieś może listę testów anygenowych honorowanych w BG ? dzieś chyba na forum widziałęm, ale teraz nie mogę znaleźć.

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - KAJ - 10.06.2021

lista akceptowanych testów w BG:
Nazwa akceptowanych testów antygenowych/Producent:
Nazwa testu
Producent
Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test
Abbott Rapid Diagnostics
AMP Rapid Test SARS-CoV-2 Ag
AMEDA Labordiagnostik GmbH
BD Veritor System for Rapid Deteciton os SARSCoV-2
Becton Dickinson
SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold immunochromatography)
Beijing Lepu Medical Technology
BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS
BIOSYNEX SWISS SA
CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST
CerTest Biotect S.L.
Clungene COVID-19 Antigen Rapid Test Kit
Hangzhou Clongene Biotech
Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)
Healgen Scientific Limited
LumiraDx SARS-CoV-2 Ag Test
LumiraDX UK LTd
NADAL COVID -19 Ag Test
nal von minden GmbH
Sofia 2 SARS Antigen FIA
Quidel Corporation
STANDARD F COVID-19 Ag FIA
SD BIOSENSOR, Inc.
STANDARD Q COVID-19 Ag Test
SD BIOSENSOR, Inc.
CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test
Siemens Healthineers
Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test card
Xiamen Boson Biotech Co
Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)
Zhejiang Orient Gene Biotech Co.Ltd

(źródło: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/bulgaria)

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - Knyaz-KV - 11.06.2021

Odnosnie tych testow antygenowych, czy ktos juz przymierzal sie w Polsce do ktoregos laboratorium? Gdzie najszybciej/najtaniej strzelic taki test z minimum czasu straconego na kolejki i tp w wiekszych miastach Polski?

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - Bulgarius - 11.06.2021

W Rybniku umawiasz się na godzinę, przychodzisz pobierają wymaz i po około 30 minutach masz wynik. Cena 120 zł.

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - przekotcur - 11.06.2021

(11.06.2021 07:32:39)Knyaz-KV napisał(a): Odnosnie tych testow antygenowych, czy ktos juz przymierzal sie w Polsce do ktoregos laboratorium? Gdzie najszybciej/najtaniej strzelic taki test z minimum czasu straconego na kolejki i tp w wiekszych miastach Polski?

Podobno najtaniej jest  tu. 149zł za antygenowy, 350 PCR. Mają namioty drive-thru rozstawione po całej Polsce, w Warszawie jedyny stoi przy Tesco na Ursynowie-Kabaty. Trzeba dzwonić, numer infolinii +48 32 506 50 86, tylko nie mogę dogadać się co do producenta testu, bo sami nie wiedzą. Ponoć robią tym, co mają pod ręką w konkretnym namiocie, baba mówiła coś o testach  Roche i 4master. Nie widzę ich na tej liście, którą wrzucił KAJ.

(11.06.2021 08:09:08)Bulgarius napisał(a): W Rybniku umawiasz się na godzinę, przychodzisz pobierają wymaz i po około 30 minutach masz wynik. Cena 120 zł.

A kto robi? Jaka firma?

RE: Wakacje 2021 a pandemia koronawirusa (COVID-19) - Bulgarius - 11.06.2021

Zwykłe laboratorium