![]() |
|
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] (/showthread.php?tid=1348) |
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - bateniki - 20.03.2021 Tu można sledzić budowa brakujące odczynki: 1. Na autostradzie "STRUMA" A3 https://www.skyscrapercity.com/threads/a3-struma-highway-%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0-138-km-com-5-km-u-c-of-172-ttl.1279413/ 2.Droga szybkiego ruchu Vidin-Botevgrad: https://www.skyscrapercity.com/threads/i-1-%D0%9579-p%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82-i-1-%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-63-km-u-c.1507997/ RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - bart11 - 21.03.2021 Z tego co udało mi się policzyć (może się gdzieś pomyliłem) to Via Carpatia skróci drogę o ok. 80km na odcinku Miskolc-Sofia (w stosunku do trasy przez Belgrad). Moim skromnym zdaniem - mały powód do ekscytacji. Rozumiem, że dodatkowym zyskiem jest brak granic i przyspieszenie odpraw, ale to można rozwiązać w inny sposób - np. włączenie do UE. Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - igi123 - 21.03.2021 Super pomysł [emoji3] To włącz Serbię do UE, proszę Wysłane przy użyciu Tapatalka RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - lubelak - 21.03.2021 Otwarcie autostrady od Miszkolca do Słowacji niewiele zmieni bo Słowacy są w lesie a płacić na kawałek drogi u nich jest ciągle bez sensu (dla wschodniej PL). I tak ciągle będzie się opłacało jechać na Sátoraljaújhely i stamtąd na Miszkolc. Bo o budowie R4 na Słowacji ani widu. O budowie Via Carpathii przez Rumunię można obecnie zapomnieć, bowiem na chwilę obecną są jedynie wstępne plany budowy odcinka od Oradei do Arad. Od Lugoj do Calafat nawet się za bardzo nie mówi. Zresztą ten odcinek akurat nie jest jakiś zły, widoki świetne. Za to trwa budowa od Widynia i jeśli go skończa to można będzie przejechać cala Bułgarię w 5 godzin (od Burgas 600 km). Kolejne 6 godzin to odcinek do Oradei. Zatem jednego dnia dojedziemy spokojnie do Węgier. Dużo skróci też cała S19, zwłaszcza odcinek Rzeszów-Barwinek ale to melodia przyszłości. Wracając do Rumunii i porównania do Serbii to przecież dla wschodniej i centralnej PL opłacało się będzie jechać przez Cluj Napoka i Sybin. Jesli im się uda do tego 2025 zrobić odcinki do Boity plus Curtea do Arges (w co nie wierzę) plus obwodnica Bukaresztu to przejazd przez Rumunię zajmie nam 7-8 godzin. Zatem spokojnie Bułgaria będzie dla niektórych w zasięgu jednego dnia jazdy. Tak naprawdę w naszym interesie lezy budowa i to jak najszybciej autostrady Morza Czarnego bo wtedy skrót do Burgas przez Karnobat straci sens. A do wybrzeża dojedziemy w 2-2,5 godziny. Aż szkoda, że to wszystko plany. Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - igi123 - 21.03.2021 Dobrze że budują nowe odcinki, z reguły nie jeżdżę do i z BG na jeden dzień, a mieszkam w małopolskim. Sprawdziłem wiele tras i najszybciej wg mnie powinno być przez Serbię, ale trzeba dobrze wybrać czas ( nie polecam sobota/niedziela w sezonie lipiec - sierpień) i miejsce przekroczenia granicy[emoji6] Za to przez Rumunię bardziej malowniczo i jak wracam np. w sobotę dużo mniejszy ruch na granicach, a i czasowo dla mnie bardzo OK[emoji16] Wysłane przy użyciu Tapatalka RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - Mela - 21.03.2021 Oddanie odcinka autostrady pomiędzy granicą SK a Miskolc jednak poprawi komfort jazdy. Obecny stan drogi jest fatalny, człowiekowi aż serce krwawi jak zjedzie z autostrady i musi jechać tak kiepską drogą. Wąsko, duży ruch, te nieszczęsne wysepki, zwężenia w terenach zabudowanych. Dużo osób z Małopolski jeździ "na raz" do/z Bułgarii. Każdy kilometr dodatkowej autostrady zdecydowanie wpływa na ograniczenie zmęczenia podróżujących. A tak poza tym to jeszcze tylko 128 dni i J E D Z I E M Y
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - lubelak - 21.03.2021 (21.03.2021 18:33:06)Mela napisał(a): Oddanie odcinka autostrady pomiędzy granicą SK a Miskolc jednak poprawi komfort jazdy. Obecny stan drogi jest fatalny, człowiekowi aż serce krwawi jak zjedzie z autostrady i musi jechać tak kiepską drogą. Wąsko, duży ruch, te nieszczęsne wysepki, zwężenia w terenach zabudowanych. Dużo osób z Małopolski jeździ "na raz" do/z Bułgarii. Każdy kilometr dodatkowej autostrady zdecydowanie wpływa na ograniczenie zmęczenia podróżujących. Oczywiście, dla tych jadących i tak przez Preszów Koszyce i Miszkolc to zmiana kolosalna. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - bateniki - 21.03.2021 Ponad 20+ lat jeżde PL-BG w obie stroni i stwierdzam, że z roku na rok warunki są coraz lepsze w każdym aspekcie. Jak znam życia, to jak już cala ta infrastruktura będzie gotowa, to ja już pojade jako pasażer
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - bart11 - 21.03.2021 (21.03.2021 15:57:05)igi123 napisał(a): Super pomysł [emoji3] Z tego co widzę, to chyba Serbia jest bliżej wejścia do UE niż Rumunia wybudowania Via Carpatii (nawet Węgrzy się nie upominają o Wojwodine) Jestem pewien, że zanim powstanie trasa przez Widyń, będziemy jeździć pełną autostradą przez od Oradei przez Bukareszt do Ruse. Obiektywnie - Via Carpatia w Rumuni nie ma żadnego strategicznego znaczenia, tranzyt dla innych; nie łączy żadnych istotnych ośrodków, portów. Myślę, że będą ciągnąć tą budowę najdłużej jak się da. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2021] - wolffer - 22.03.2021 Z różnych miejsc jeździmy, w różne miejsca dojeżdżamy i z tego punktu widzenia każdy odcinek trasy na południe, czy jakoś w tym kierunku (a nawet i w innym) witam jakoś radośniej . Dziwny tu może jestem, ale dlaczego mam narzekać, że coś budują i kończą (niezależnie od strategicznego lub niestrategicznego, czy tez jakiegokolwiek innego znaczenia) Przynajmniej wybór jakiś większy no i w tym przypadku jakaś część wspólna dla drogi rumuńskiej czy serbskiej ![]() A i tak, którędy pojadę, to szczegóły ustalam po drodze |