![]() |
|
Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Jaką walutę wziąć ze sobą?! (/showthread.php?tid=74) |
RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - ew-cia - 20.05.2015 (20.05.2015 19:10:31)Slavekk napisał(a):(20.05.2015 18:32:23)ew-cia napisał(a):(20.05.2015 14:10:52)Slavekk napisał(a):(19.05.2015 20:39:26)ew-cia napisał(a): Najlepiej to jest zabrać kartę do konta walutowego - w euro - banku Pekao i wybierać pieniądze z bankomatu Bulbank. Każdy ma swój rozum i ja tam nikogo do niczego nie namawiam. Kupuję euro w kantorze internetowym i zapewniam, że wypłacam we wszystkich bankomatach Unicredit bez prowizji - również za granicą. Bo Pekao - jest częścią grupy Unicredit. Dla mnie to jest wygodne, ale każdy ma swój rozum i swój własny sposób liczenia swoich pieniędzy. Było pytanie - dałam odpowiedź jak ja robię, a każdy zrobi jak uważa. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Wawo - 20.05.2015 (20.05.2015 19:10:31)Slavekk napisał(a): Nie widzę zysku. Troche chyba jednak jest, bo gdy sam w np. kantorze internetowym wymienisz PLN na EUR czesto po kursie zblizonym do tego z NBP i później masz tylko przewalutowanie po kursie 1.95 BGN na EUR. Wychodzi lepiej niż BGN na EUR a pozniej po kursie z banku na PLN na każdym euro to nawet 0,2 pln. Ale to dla tych gdzie co szukają każdego grosza na transakcji. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Slavekk - 20.05.2015 (20.05.2015 19:25:54)ew-cia napisał(a):(20.05.2015 19:10:31)Slavekk napisał(a):(20.05.2015 18:32:23)ew-cia napisał(a):(20.05.2015 14:10:52)Slavekk napisał(a):(19.05.2015 20:39:26)ew-cia napisał(a): Najlepiej to jest zabrać kartę do konta walutowego - w euro - banku Pekao i wybierać pieniądze z bankomatu Bulbank. Ale ja nie kwestionuję faktu, że wypłacasz bez prowizji. Tylko twierdzę, że bez tych całych kombinacji z Euro też byś wypłacała bez prowizji. Zwykłą kartą do konta w PLN. Bo taki jest urok Unicredit. Konto w Euro jest w Bułgarii do niczego niepotrzebne. Może się przydać np. we Włoszech bo to jest ich waluta. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - ew-cia - 20.05.2015 Zgadza się, wypłata z każdego konta Unicredit jest bezpłatna, ale inaczej jest przewalutowana, nie ma bezpośredniego przeliczenia z PLN na lewy - tylko za pośrednictwem Euro. Jeżeli wypłaca się z walutowego euro przelicza się bezpośrednio na levy - i o to mi chodzi. Na przykład taki Raiffeisen Polbank ma bandycki przelicznik levy-euro-złotówki - i przy wypłacie z bankomatu cena leva wynosi chyba ze 2,30 zł + prowizja za wypłatę z bankomatu. Z Unicredit w marcu wypłacałam, bez prowizji, według państwowego kursu - zdaje się, że było to 1,95. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Wawo - 20.05.2015 Ja od dwóch lat wszędzie płacę karta Visa ING i nie narzekam. Dwa tygodnie temu trasa Gliwice-Słowacja-Węgry-Serbia-Macedonia-Grecja(Halkidiki)-Macedonia-Serbia-Węgry-Słowacja-Gliwice opłaty plus diesel na całej trasie płacone wszystko kartą. Wyszło mi za całość może 100 pln więcej niż jakbym wymienił w kantorze Euro i później wymieniał w danym państwie w kantorze. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Slavekk - 20.05.2015 (20.05.2015 20:30:42)ew-cia napisał(a): Zgadza się, wypłata z każdego konta Unicredit jest bezpłatna, ale inaczej jest przewalutowana, nie ma bezpośredniego przeliczenia z PLN na lewy - tylko za pośrednictwem Euro. Nieprawda. Przeliczenie BGN->PLN jest bezpośrednie. Tak mówi regulamin konta osobistego (czyli dla karty debetowej) oraz regulamin kart kredytowych Pekao. Tu masz cytat z regulaminu kart kredytowych Pekao (wytłuszczenie moje): "Transakcje dokonane za granicą przy użyciu kart są przeliczane z waluty transakcji na złote według kursu sprzedaży obowiązującego w Banku w dniu otrzymania zlecenia obciążenia limitu kredytowego, a w przypadku braku kursu Banku dla waluty, w której była dokonana transakcja – będą przeliczane z waluty transakcji na dolary amerykańskie(...)" BGN jest w tabeli kursowej Pekao ponieważ Unicredit ma udziały w Bulbanku. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Marszer - 20.05.2015 W tamtym roku wybieraliśmy lewy z Bulbanku kartą z Pekao. Brak prowizji, wymiana waluty całkiem korzystna - już teraz nie pamiętam dokładnego kursu, ale wyszło całkiem przyzwoicie. RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - igi123 - 20.05.2015 Pieniądze to wazny temat, ale zgadzam sie również z opinią Wawo, że same różnice kursowe przy wypłacie w bankomatach oscylują w okolicy cirka ebaut jakieś max 100 Pln RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - peter - 20.05.2015 no to nie ma o co kopii kruszyć, tak mi sie wydaje - dla mnie liczenie, czy na kursach zaoszczędzę czy stracę 100 czy 200zł, kantor, karta, waluta, czy euro, czy dolar - to już dobry wstęp do kiepskiego urlopu, ale jak ktoś wspomniał, każdy robi jak uważa RE: Jaką walutę wziąć ze sobą?! - Wawo - 20.05.2015 Kiedyś ktoś mi powiedział: "Póki liczysz i przeliczasz urlop masz z głowy, jak przestaniesz zaczniesz z niego korzystać w 100%" |