![]() |
|
Revolut - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Revolut (/showthread.php?tid=1087) |
RE: Revolut - dżek - 14.12.2018 Zamówiłem drugi raz bo pierwsza karta nie dotarła. RE: Revolut - bateniki - 19.12.2018 Świetna wiadomość dla entuzjastów usługi Revolut, których w Polsce stale przybywa. Jej twórcy postanowili udostępnić klientom polskie karty i numery kont. Pojawiło się też biuro obsługi klienta odpisujące na chacie w naszym języku. Revolut okazał się sporym sukcesem. Kilka tygodni temu ogłoszono, że firma mająca swoje korzenie w Wielkiej Brytanii otrzyma 0,5 mld dol. dofinansowania, by wejść na rynek amerykański. Usługa rozgościła się też u nas. https://www.spidersweb.pl/2018/12/revolut-polska-karty-konta-support.html RE: Revolut - dżek - 21.12.2018 Karta dotarła. Druga ale zawsze. RE: Revolut - Masodi - 29.01.2019 Revoluta sprawiłem sobie i ja Jesteśmy właśnie po pierwszych prawdziwych testach i wrażeniach. Chce się podzielić z Wami istotnymi wg mnie szczegółami. Wg mnie mocno ułatwia i pomaga. Używałem nie w BG ale to nie ma znaczenia. Byliśmy trochę w kraju funta i trochę w kraju euro. Zasilenie konta z polskiej karty płatniczej, wymiana miedzy walutami w aplikacji które są w danym momencie potrzebne odbywa się za przysłowiowym wciśnięciem Enter w telefonie. Każda wymiana, załadowanie konta, płatność, wypłata, próba wypłaty, nieudane transakcje - wszystko Revolut od razu pokazuje w aplikacji. Pomogło to np. gdy w knajpce z pośpiechu sprzedawca wziął kartę sam do terminala i zapłacił za mnie bezdotykowo i potem nie dał kwitka Szybko wyciągnąłem telefon i w aplikacji bezstresowo zobaczyłem na ile mnie skasował. Ważnym do zapamiętania wyjątkiem tego jest weekend - wtedy nie zamieniamy walut bo będzie prowizja, u mnie w weekend nie pokazywał operacji kartą, dopiero w poniedziałek.Płacąc w różnych krajach, nawet w samolocie Revolut sam wie z jakiego konta jaką walutę pociągnąć. Czasami zdarzało się pytanie na terminalu czy chcę np. zapłacić w Euro czy w PLN. Oczywiście za każdym razem wybieramy walutę lokalną - będzie taniej. Jeśli wybierzesz w PLN też dramatu nie ma, Revolut pociągnie z konta złotowego i zamieni po kursie revolutowym na Euro. Najbardziej trzeba jednak uważać jak ktoś zamierza wypłacić gotówkę z bankomatu. Limit 800 zł/m-c przy darmowej karcie pomijam. Próbowałem kilka razy w różnych sieciach. Na szczęście w bankomacie można sobie wybrać inny język niż "dziwny" lokalny, który zrozumiemy. Uważamy tu na potencjalną prowizję którą bankomat musi pokazać przed operacją (np. Euronet). Jeśli tak - rezygnujemy z operacji. Trzeba znaleźć taki bankomat który zrobi to bez prowizji. Druga ważna uwaga to w "dialogu" z bankomatem wciskamy że chcemy kasy bez zamiany na PLN, a tak bankomat będzie sugerował. Dla mnie Revolut to świetna kontrola i zabawa na urlopie - polecam. RE: Revolut - ventosa - 31.01.2019 Nie zawsze da się znaleźć bankomat bez prowizji, są kraje gdzie są tylko prowizyjne. Wtedy trzeba szukać najtańszego. Choć akurat Bułgarii to nie dotyczy. RE: Revolut - Masodi - 03.03.2019 Forumowicze! Czy ktoś przy pomocy Revoluta np. z konta Euro wysyłał przelewem pieniądze do Bułgarskiego UBB lub Raiffeisen B na konta levowe (lub inne BG banki)? Jak wychodzi taka transakcja? Kto i kiedy przewalutowuje? RE: Revolut - bateniki - 03.03.2019 Nie lepiej namówić odbiorca o zalożenie sobie konto Revoluta
RE: Revolut - ventosa - 06.03.2019 Revolut wprowadził usługę automatycznej wymiany waluty. Jak to działa? Chcemy wymienić xx złotych na euro, ale po określonym kursie wymiany. W aplikacji wybieramy "Automatyczna wymiana", ustalamy kurs po jakim chcemy wymienić i gdy kurs rynkowy osiągnie taką wartość automatycznie złotówki zostaną przeliczone na euro. RE: Revolut - bateniki - 06.03.2019 То taki haczyk byś trzymal jak naj-więcej kasy na konta- sprytne ![]() Ja za zwyczaj korzystam jako skrzynka -zasilam bułgarską karta i odrazu robie transfer do siebie na polskie konto lub wysilam po przez apki do dzieci w Polsce. RE: Revolut - ventosa - 07.03.2019 No jasne, ja też tam nie trzymam żadnej kasy. Ale jest to zawsze jakaś opcja. |