![]() |
|
Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji (/showthread.php?tid=1094) |
Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - peter - 04.10.2018 Dzień drugi - czyli coś dla ciała, coś dla duszy w tle z dziewczynką na rowerze Szkoda dnia - myślę sobie. Śniadanie mamy na 8.30 ale wstaję o 7 - namawiam Krisa na poranny spacer, ale bezzwłocznie zakrył się cały pierzyną. Zrozumiałem dygresję - idę sam. Brr ! Jest chłodno i rześko - od rzeki Czepelarska czuć wilgoć. ![]() ![]() ![]() Widzę, że nie tylko ja jestem głodny ![]() ![]() ![]() Czas wracać - po śniadaniu jedziemy zdobywać Twierdzę Asen RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - wolffer - 05.10.2018 Ładne miejsca, ale sposób zwiedzania Krisa jest chyba mi bliższy RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - aekzal - 07.10.2018 Dajesz Piotrek. Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - peter - 08.10.2018 cd dzień drugi Po zakusce, która mi by wystarczyła na dwa dni, pakujemy się do wesołego dacza woza i obieramy kierunek na Twierdzę Asen - od Bachkovo raptem 9km. Mozolnie wjeżdżamy drogą asfaltową do góry - z pewną dozą zawstydzenia patrzymy na tubylców ( starszych i młodszych), którzy odcinek od zjazdu z 86 na szczyt pokonują pieszo, pewnie dla zdrowotności. Tłumaczymy sobie, że musimy autem wjechać ponieważ goni nas czas [emoji1] Twierdza, czy raczej ruiny czynne są do 18stej, koszt wstępu to chyba 4 lub 5lv. Na temat historii twierdzy w sieci jest sporo informacji - z kronikarskiego obowiązku wspomnę, że budowa datowana jest najprawdopodobniej na IX w., choć znaleziono też resztki trackiej fortyfikacji. Rozbudowę twierdzy przeprowadził car Iwan Asen II w XIII w ( to już wiadomo skąd nazwa ). Zniszczona całkowicie w XV w. przez Turków. Ocalała jedynie cerkiew św. Bogurodzicy z Petricza; jak dobrze zrozumiałem - nie do końca wiadomo czemu nie zburzono jej razem z twierdzą. Z mojej strony dodam, że jakoś nie wyobrażam sobie zwiedzania Asenu w szczycie wakacyjnym - pewnie przypomina to kolejkę na Morskie Oko, czy Kasprowy. Jak przypomnę sobie te śliskie i wąskie schody wijące się między resztami murów i dołożę kilkaset osób na godzinę prujących to na górę, to na dół, trzysta selfie kijków... a zresztą - podziwiajcie ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Chłopaki jeśli macie fajne foto z twierdzy to wrzucajcie bo widzę że skupiłem się na cerkwi[emoji3] RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - myszabe - 08.10.2018 My właśnie pokonaliśmy tą drogę pieszo i to samego dworca autobusowego w Asenowgradzie. Dzieci zwątpiły tuż przy pierwszym podejściu w górę. Zwiedzaliśmy ją w sierpniu i muszę Wam powiedzieć, że wiele chętnych nie było. Pewnie z uwagi na panujący upał. Oprócz nas były może ze trzy osoby. Widać mało popularna to atrakcja. RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - bateniki - 10.10.2018 Napis Assena. ![]() Pierwsza publikacja o jej istnieniu pochodzi z 1706 roku, kiedy francuski badacz Paul Lucas przeszedł przez ufortyfikowane miejsce i skopiował napis w swoich dziennikach. Pisze: "Aby coś znaleźć, pojechałem pół godziny ze Stenemak, gdzie były ruiny. Są na niewielkim wzgórzu: patrzyłem na nich i wydawało mi się, że jestem pozostałością znaczącej fortecy. W pobliżu znajduje się także piękny kościół pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny i św. Jerzego. Z drugiej strony znalazłem na skale napis, z którego większość wydawała mi się nowa i osobliwa. Mieszkańcy mają naiwność sądzić, że ten napis zawiera tajemnicę kamienia filozoficznego. Kiedy zobaczyli, że kopiuję, było wielu, którzy chcieli nauczyć ich tworzenia złota ... " W 1864 roku pojawia się napis Asenov ponownie, tym razem na łamach. „Dudy” później napis został opublikowany przez gazetę „Macedonia”, aw 1881 roku pojawił się w Plovdiv w. „Maricy”. Na kamieniu jest wyryty tekst "Latem 6739 (1231) tubylczy czwarty bóg podniósł króla Asena do Bułgarów, Grecy i inne kraje postawili Alexi Sevastę i zbudowali to miasto" Zniszczenie tego napisu nastąpiło w 1883 roku (po prawie 700 latach), kiedy na czele ówczesnego burmistrza miasta, Atanas Epitropu, grupa pomruków, widząc zagrożenie z tekstu, wycięła go do wymazania. Kiedy Constantin Irechek przybył tu w tym samym roku, kamienny list już nie istnieje, i zauważa to w swoich notatkach. Przywrócenie historycznego napisu rozpoczyna się w 1899 r., A następna wiosna jest otwarta. Aby dowiedzieć się i pamiętać o naszym królu Ivanie Asen II i bułgarskich wielkich zwycięstwach. W dniu 30 maja 2010 roku, o ironio historia znowu burmistrz wraz z burmistrzów greckiego miasta Kilkenny, Stary Oskoł rosyjski i turecki Bergama złożą kwiaty przed tym napisem. Twierdza zdobyta ![]()
RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - aekzal - 11.10.2018 Super, dalej panowie. RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - lisek - 17.10.2018 (11.10.2018 19:58:27)aekzal napisał(a): Super, dalej panowie. podbijam Zaprosiliście na ucztę , a tu na razie smakowita przystawka . A apetyt rośnie ............................ RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - kris68 - 18.10.2018 cały czas warzymy i warzymy tylko czasu nie ma aby na stół cos podac
RE: Rodopy 2018 - czyli opowieści dziwnej treści przy butelce rakiji - peter - 18.10.2018 dokładnie jak pisze Kris w łikend będzie kontynuacja - troszki zarobiony jestem |