Forum Bulgaricus
Dojazd przez Chorwację - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Chorwację (/showthread.php?tid=1199)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Dojazd przez Chorwację - Bulgarius - 04.07.2021

(03.07.2021 00:11:56)igi123 napisał(a): Wjeżdżałem małym przejściem Ljuba, pierwszy raz serbski pogranicznik zobaczył certyfikat covid, o
Granica SRB/MK w Tabanovce ok. 16 czas przejazdu 1 h
Na autostradzie dużo Turków i Albańczyków

Czy celnik serbski chciał certyfikat czy ty mu sam dałeś.
Czy na graniy Macedońskiej jakieś pytania covidowe były.

Dojazd przez Chorwację - igi123 - 04.07.2021

Żona sama dała[emoji6] certyfikat Serbowi, na granicy z NMK nie było mowy o wirusie, standardowe dokumenty + ZK

Wysłane przy użyciu Tapatalka

RE: Dojazd przez Chorwację - gawronik - 06.07.2021

(10.07.2019 19:54:34)jachoo147 napisał(a): Droga bezpłatna, jednopasmowa, ale w bardzo dobrym stanie, szeroka,umiarkowany ruch.
Ja jechałem z Udvar na Osijek potem na Vukovar i potem Sid.
[...]

To ja jeszcze dopytam o przejście i drogę Tovarnik - Sid.
StreetView po stronie HR kończy się kilkaset metrów przed przejściem. Droga wygląda na nową i ma 'wydzielony pas' gdyby do przejścia stały w ogonku ciężarówki.
Natomiast po stronie SRB StreetView kończy się w Sid (czyli dobre 3km od przejścia), a to co widać to jakaś wąska lokalna dróżka. Nie można więc 'organoleptycznie' ocenić jak ta droga wygląda...
Stąd pytanie: jak droga od przejścia w Tovarniku wygląda po stronie SRB? Czy jest tam też taki pas dla stojących ciężarówek? Bo w tej chwili traffic Googla pokazuje, że ta dróżka zatyka się teraz na bordowo i zastanawiam się, czy to stojące ciężarówki, czy coś innego... Bo gdyby nie było takiego pasa dla ciężarówek po stronie SRB, to jeżeli by się zaczęły ustawiać na tej wąskiej drodze (a przynajmniej na wąską wygląda na guglu) to byłby 'sajgon'.

Pozdrawiam,
Maciej.

Dojazd przez Chorwację - igi123 - 06.07.2021

Z Ilok GM poprowadziła mnie do Ljuba, z 10 km od Sid, na granicy byłem sam, wszystko max. 5 minut. Natomiast droga po SRB stronie zła max. 50 km/h i ok. 30 min. na wjazd na autostradę koło Sr. Mitrovica. Nie przekraczałem w Sid

RE: Dojazd przez Chorwację - gawronik - 07.07.2021

(06.07.2021 12:17:05)igi123 napisał(a): Z Ilok GM poprowadziła mnie do Ljuba, z 10 km od Sid, na granicy byłem sam, wszystko max. 5 minut. Natomiast droga po SRB stronie zła max. 50 km/h i ok. 30 min. na wjazd  na autostradę koło Sr. Mitrovica. Nie przekraczałem w Sid

Wysłane  przy użyciu Tapatalka

Czyli to jest inna droga, niż ja mam na myśli Smile
Mi chodzi o drogę nr 46 (HR) - granica - nr 120 (SRB).

[Obrazek: ZdkplOf.png]

Jak widać dzisiaj też "bordowieje", tym razem po stronie HR - łącznie ok. 1km.

Będę musiał jeszcze przemyśleć opcję z przejściem autostradowym Bajakovo-Batrovci - wydaje się być bardziej przewidywalne. Znaczy się natężenie ruchu wygląda na nim podobnie przez cały dzień, gdy na Tovarnik-Sid "fluktuacje" są dużo większe Wink

Pozdrawiam,
Maciej

Dojazd przez Chorwację - igi123 - 07.07.2021

Z tego co czytam na greckim forum, to należy omijać kolejkę dla tirów, bo jesteś osobówką i możesz się pchać pod sam szlaban[emoji6] To podobna taktyka jak na moście Calafat Widyń w stronę BG[emoji1]

RE: Dojazd przez Chorwację - gawronik - 08.07.2021

(07.07.2021 22:41:16)igi123 napisał(a): Z tego co czytam na greckim forum, to należy omijać kolejkę dla tirów, bo jesteś osobówką i możesz się pchać pod sam szlaban[emoji6] To podobna taktyka jak na moście Calafat Widyń w stronę BG[emoji1]

Wysłane  przy użyciu Tapatalka

No właśnie widzę, że się udzielasz na forum GR Smile THX Smile

Pozdrawiam,
Maciej

Dojazd przez Chorwację - igi123 - 24.07.2021

W zeszłym tygodniu przejście graniczne CRO/SRB Tovarnik-Sid było już zakorkowane. Alternatywą może być Principovac koło wsi Ljuba, czynne podobno całą dobę 7 dni w tygodniu. Ale już w Serbii dojazd do autostrady koło Sr Mitrovica słabymi lokalnymi drogami
Granični Prijelaz Principovac
https://maps.app.goo.gl/ok42c6gXQUjBex2r6

RE: Dojazd przez Chorwację - gawronik - 01.09.2021

Moja relacja z przejazdu do Primorska przez HR tu: Do Primorska przez Chorwację [2021]

Powtórzę tu jeszcze to, co tam napisałem jako podsumowanie:

Cytat:Czy polecam trasę przez HR? Osobiście TAK. Tym samym szlakiem wracaliśmy z BG do PL i czas przejazdu i oczekiwania na przejściach był podobny, jak w tamtą stronę. Zastanawiam się nawet, czy nie będzie to nasza standardowa trasa. Biorąc pod uwagę, że omija się A0 z jej korkami w Budapeszcie, że M6 jest dużo luźniejsze, niż M5 na Seged, że nie stoi się na przejściach HU-RS, a przejścia HU-HR i HR-RS idą praktycznie "od ręki", to chyba na kolejne lata przyjmę tę marszrutę.

Pozdrawiam,
Maciej

RE: Dojazd przez Chorwację - igi123 - 12.04.2022

Też mam takie odczucia, że warto się zastanowić nad taką trasa ze Śląska np. tym bardziej że przy zatkanej granicy Sid-Tovarnik, mamy alternatywne przejścia koło Ilok na Backa Palanka lub Льуба/Erdevik A w połowie lipca w weekend też stało się kilka godzin HR/SRB Tovarnik-Sid