Forum Bulgaricus
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] (/showthread.php?tid=1532)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 06.08.2025

Trasa Tarnow-Sloneczny Brzeg 2025 zaliczone. Wyjazd z domu 13:30, ale faktyczny wyjazd z miasta o 15:30. Dojazd na miejsce 9:45  czasu polskiego (gdyby nie nagła i poważna posiedzenie w wc serbskiego pogranicznika, to zostałoby złamane 18h brutto Smile

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 06.08.2025

Kilka info z trasy: Autostrada M30 rozkopana tylko na 10 km. Tuż przed Miskolc. 
Dużo dużo gorzej z M3, tutaj mnóstwo kontr pasów. 
Granica Roszke we wtorek o 22- Węgry z marszu, Serbowie 25 minut. 
Autostrada w Serbii tradycyjnie bardzo fajnie, do Niszu minąłem może z 10 aut osobowych, może z drugie tyle tirów . 
Kalotina - Serbowie 20 minut (tylko mój pas cierpiał przez chwilowa niemoc personelu, na dwóch sąsiednich maks. 5 minut). Bułgarzy z marszu. O godz. 4:45 . 
Autostrada na odcinku ok 30-50km od Sofii dramat. Później jest lepiej, bo nowe, niestety po bułgarsku.

Co ciekawe na drogach zauważalna poprawa stylu jazdy miejscowych , tak jakby ktoś podmienić kierowcow

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Tosho - 07.08.2025

@bart11 - poprawa stylu jazdy /na autostradzie A1/związana z podłączeniem 50 kamer do mierzenia średniej prędkości przejazdu, a i mandaty ostatnio podniesiono Smile

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Alvaro - 08.08.2025

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z przejazdu przez Serbię w okolicach 15 sierpnia? 
Doczytałem, że na Węgrzech, Serbii, Bułgarii i Rumunii 15.08 to święto prawosławne. Czy w związku z tym należy się spodziewać wiekszego ruchu na autostradach i korków na granicach?

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 08.08.2025

(08.08.2025 12:41:14)Alvaro napisał(a): Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z przejazdu przez Serbię w okolicach 15 sierpnia? 
Doczytałem, że na Węgrzech, Serbii, Bułgarii i Rumunii 15.08 to święto prawosławne. Czy w związku z tym należy się spodziewać wiekszego ruchu na autostradach i korków na granicach?

To raczej nie ma znaczenia.  Osobną kwestią jest dzień tygodnia, czyli piątek. Raczej będzie masowy powrót z Turcji. Chyba, że jedziesz dopiero do Bułgarii, to pewnie spokojniej.

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Dziadek - 08.08.2025

W Polsce ten dzień również jest świętem. 
Ciekawe czy w krajach prawosławnych- Serbia Rumunia Bułgaria tego dnia stacje paliwowe i bary są czynne.

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Tosho - 08.08.2025

Są czynne

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 15.08.2025

No i droga powrotna przejechana. wyjazd o 14 ze SB W czwartek, dojazd Tarnów o 16:45 piątek. Niby prawie 27h, ale w tym zwiedzanie Plovdiv- gorąco polecam, zjazd z Trakji zajmuje może z 20 minut. Na miejscu łatwo o dobry parking. Ceny niektórych rzeczy ponad 50% taniej niż na wybrzeżu.

Trasa: Kalotina 2x 20 minut, ważne żeby po bułgarskiej stronie koniecznie zajmować lewy pas, bo on się rozkłada na kilka kolejnych.
Na drodze spory tłok w nocy. Ale jazda w miarę kulturalna.
W Horgosz o 5 rano: Serbowie 15 minut (pogranicznika policzył tylko dowody i ludzi na pokładzie), Węgrzy mimo kolejki startującej tuż za serbskimi bramkami w miarę sprawnie, 1:40h (uruchomili 3 okienka "pod prad").

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - igi123 - 16.08.2025

No tak też można Smile do Bg nigdy nie jeździłem bez noclegu, właśnie ze względu poznawania okolicznych krajów, przez które przejeżdżałem. Tak sobie obserwuje te granice od kilkunastu lat, np HU/SRB i zauważyłem żę czerwiec/lipiec są oblegane w stronę Turcji Wink a od połowy lipca do końca sierpnia kolejki robią się w stronę UE. Powyżej fajne info o tym że bez noclegu w tygodniu (ale 15.08 to święto nie tylko u nas) i w nocy, Horgos/Roszke też można stracić 2 godziny. Mniejsze przejścia są alternatywą, ale nie wszystkie są czynne 24 h, no i trzeba zjechać z legendarnej serbskiej autostrady, albo trochę nadłożyć km  Cool

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 18.08.2025

Jeszcze w ramach uzupełnienia: w Serbii  na stacjach paliw jest wifi, ale często jest wymagana rejestracja (np. W sieci Lukoil), w przypadku dojazdu do Horgos zupełnie darmowa i otwarta jest sieć na stacji Eko. 

Limity na transport alkoholu dotyczą produktów zakupionych poza europejskim obszarem celnym. W przypadku jazdy przez Serbie nie zmienia to wartości akcyzy, bo ta już została opłacona w kraju UE. Przy ostatnim wyjeździe do Węgier wyraźnie dałem panu celnikowi znać, że wracamy z Bułgarii i mamy kilka butelek tamtejszego piwa i bułgarskiej rakii. Obyło się bez otwierania bagażnika pierwszy raz od wielu lat Wink