Forum Bulgaricus
Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) (/showthread.php?tid=199)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - Saszka999 - 29.06.2016

(29.06.2016 19:19:23)Bulgarius napisał(a): Ja też jeżdżę na światłach mijania jak już pisałem, ale mnie te info zaskoczyło. Widocznie jest coś na rzeczy skoro jest zakaz.

Jest "na rzeczy", bo już dawno udowodniono, że dopóki nie mówimy o północy typu Skandynawia, to światła w dzień przynoszą więcej szkody niż pożytku. Poza specyficznymi przypadkami oczywiście...

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - dżek - 29.06.2016

Tak jak wolffer napisał - będę w tym roku jechał na światłach mijania. W tamtym roku jechałem na dziennych i zgodnie z przepisami nie było problemu. W tym roku jedziemy sami i chcemy uniknąć problemów także ustaliliśmy, że jedziemy na światłach mijania. Oszczędność minimalna a święty spokój z głowy.

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - igi123 - 29.06.2016

bzyku, może ten Rumun potraktował Twoje światła jak halogeny? Albo chciał łapówkę... Sad Jeżdżę cały czas na mijania i nie miałem nigdy problemu, koledze kiedyś spaliła się żarówka w Polsce i przejechał tak do Bułgarii, zaden patrol w Polsce, Słowacji, Rumunii i Bg nie doczepił się.

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - dżek - 29.06.2016

(29.06.2016 21:34:07)igi123 napisał(a): bzyku, może ten Rumun potraktował Twoje światła jak halogeny? Albo chciał łapówkę...  Sad  Jeżdżę cały czas na mijania i nie miałem nigdy problemu, koledze kiedyś spaliła się żarówka w Polsce i przejechał tak do Bułgarii, zaden patrol w Polsce, Słowacji, Rumunii i Bg nie doczepił się.

Myślę, że chodziło o łapówkę i unikając tego pojadę na mijania...nie znam rumuńskiego a łapówek nie wręczam, tak z natury...

Choć caly czas utrzymuje, że wystarczą dzienne.

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - godfather - 29.06.2016

(29.06.2016 18:52:29)Bulgarius napisał(a): Wolffer ja także jeżdżę cały czas z włączonymi światłami nawet jak nie ma nakazu ale zdziwił mnie jeden fakt zawarty w informacji wklejonej przez czarmara, że w Chorwacji i Grecji jest zakaz jazdy na światłach mijania w dzień. Info tu. Info w tabelce - ciekawe Smile

W praktyce greckiej wygląda to tak, że policja zatrzymuje auta na zagranicznych blachach z włączonymi światłami i udziela z uśmiechem pouczenia. Zakaz obowiązuje, ale w praktyce nie wlepia się obcokrajowcom za to wykroczenie mandatów.

Czyli podsumowując i kończąc temat - teoretycznie można na dziennych a praktycznie jeździmy na mijania.

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - wojtekpl - 29.06.2016

(29.06.2016 22:05:56)dżek napisał(a): Czyli podsumowując i kończąc temat - teoretycznie można na dziennych a praktycznie jeździmy na mijania.

Sobie odpowiadasz??
Jeśli koledze godfather, doczytaj proszę o co chodzi.

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - bzyq_74 - 30.06.2016

(29.06.2016 21:34:07)igi123 napisał(a): bzyku, może ten Rumun potraktował Twoje światła jak halogeny? Albo chciał łapówkę...  Sad  Jeżdżę cały czas na mijania i nie miałem nigdy problemu, koledze kiedyś spaliła się żarówka w Polsce i przejechał tak do Bułgarii, zaden patrol w Polsce, Słowacji, Rumunii i Bg nie doczepił się.
Zapalając światła mijania włączyłem halogeny i wytłumaczyłem policjantowi, że we wspólnym kloszu są dwie żarówki - jedna dla halogenu, jedna dla DRL.
Musiałem być mocno przekonujący skoro pokiwał głową i oddał papiery Big Grin

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - Tosho - 30.06.2016

może skody nie widział w morzu dacii Wink

RE: Informacje dojazdowe (wyposażenie samochodu, ograniczenia prędkości, itp) - slawqko - 03.07.2016

Na pewno nie wiedział o takim rozwiązaniu ale się dowiedział i dał spokój. A jeśli chodzi o Grecję ,to nie wiedziałem , że nie można i jeździłem cały czas na mijania. I powiem więcej - nie rzuciło mi się w oczy , że inni mają wyłączone.