![]() |
|
Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60) +--- Wątek: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... (/showthread.php?tid=929) |
RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 10.08.2017 ![]() a takie tam wspomnienie sprzed 8 lat - aktualnie spreparowane na FB ... PS - relacja nadal w opracowaniu... RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 12.08.2017 ![]() Kończymy powoli zwiedzanie monasteru - twierdzy... ![]() W obiektyw wpada jeszcze płaskorzeźba u zwieńczenia dachu... ![]() Finalnie szukamy ujęć Araratu w tle... ![]() Powiększa się grono zwiedzających... ![]() I zarazem fotografujących się z Araratem w tle. Na innym forum czytałem, że aby wybrać się na Ararat to należy wcześniej uzyskać zgodę odpowiednich władz tureckich i dysponując dobrym sprzętem jednak powędrować w towarzystwie lokalnego przewodnika ... RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - myszabe - 13.08.2017 Jacky czy Natasza jest teraz w Bułgarii? RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 13.08.2017 (13.08.2017 03:52:13)myszabe napisał(a): Jacky czy Natasza jest teraz w Bułgarii? Wedle mojej wiedzy - jest w kraju czyli w PL... Nic mi nie wiadomo o Jej zamierzeniach bałkańskich - tym bardziej, że za 5 dni startujemy do Kruszynian na święto polskich Tatarów a potem trochę dalej na wschód - o czym też planuję reportaż ... Zresztą - via FB też masz kontakt .. RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - myszabe - 14.08.2017 Dzięki, Radek spotkał w górach na Musale parę - chłopaka i dziewczynę o takim imieniu, która bardzo dobrze zna nasze stare i nowe forum i tak samo jak my jest zakręcona Bułgarią. Mysłałam, że to Ona
RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 26.08.2017 ![]() Rozstajemy się z podnóżem Araratu. ![]() Ale jeszcze raz ujrzymy go z okien pociągu odjeżdżając z Erewania do Batumi. PS. Sorki za zaniedbanie relacji ale zazwyczaj latem zaniedbuję "komputerowanie" na rzecz bytowania w ogrodzie. Ponadto w międzyczasie wyskoczyliśmy sobie na festiwal polskich Tatarów w Kruszynianach, potem wjazd do Grodna ( obecnie Białoruś ) a tamże dwa dni wędrowania a następnie wizyta w Druskiennikach ( obecnie Litwa ). RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 01.09.2017 ![]() ... ![]() ... ![]() ... ![]() Erewań. Byliśmy tam 3 dni i 3 noce. W starym kawale Erewań kojarzy mi się z „Dementi Radia Erewań”. Tak dla przypomnienia biegało o to, że „ Kowalski a nie Nowak, nie wygrał na loterii ale u ukradli, nie samochód ale radio”. Wersji „witza” było sporo. Zakwaterowaliśmy się w hostelu niedaleko ścisłego centrum lecz najczęściej bywaliśmy na rozjazdach w okolicy. Późnym popołudniem jak tylko zelżał upał udaliśmy się na oględziny jednego z najciekawszych obiektów a były nimi Kaskady. Podobno zostały zbudowane na okoliczność rocznicy Anschlusu Armenii przez Sowietów. A w trakcie budowy Sowiety się rozpadły a Kaskada została niedokończona w górnej części. Integralną oprawą Kaskad będącego spacerniakiem i nie tylko dla miejscowych i turystów są rzeźby. Jedna z nich przedstawiająca „kobietę palącą papierosa” jest autorstwa kolumbijskiego rzeźbiarza i malarza Fernando Botero. Inne rzeźby – owszem, owszem też ciekawe. Na koniec spaceru natrafiliśmy na dyskotekę miejscowej młodzieży pod gołym niebem. Tańczyli w rytmie muzyki jakże znanej z Bliskiego Wschodu. RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - myszabe - 02.09.2017 Imponujący ten Erewań.. szkoda że Kaskada nieskończona... RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 04.09.2017 (02.09.2017 22:34:39)myszabe napisał(a): Imponujący ten Erewań.. szkoda że Kaskada nieskończona... Na szczycie kaskady widać dźwig, widać jakieś prace trwają, dedykacja teraz się zmieni. ![]() Rzeźb o rozmaitej formie i charakterze nie brak. ![]() Po prostu taka sobie wystawa na świeżym powietrzu. ![]() ![]() Podjąłem próbę wejścia choćby na pierwszy stopień Kaskady. RE: Gruzja i Armenia by jacky & maryla AD 2017 - czyli migawki z podróży... - jacky6 - 05.09.2017 ![]() Szybko spasowałem, bo w górkę sporo pięter a upał jeszcze dokuczał. ![]() A na pierwszym piętrze Kaskady jakieś dziwne drzewka. Ze szklanymi owocami ... I znowu wpada mi do obiektywu damulka kurząca cygaretkę. ![]() Innych rzeźbionych dziwolągów nie brakowało. ![]() Pozostało zajrzeć jeszcze na koniec placu z którego dobiegała rytmiczna muzyka wschodu. |