![]() |
|
Kiedy kupić waluty na wakacje? - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Kiedy kupić waluty na wakacje? (/showthread.php?tid=176) |
RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - marecki - 27.07.2020 10 dni temu kupiłem sobie 900 euro na revolucie (żeby wypłacić z bankomatu levy i płacić kartą na mieście) po kursie 4,48....ale jestem wściekły...dzisiaj jest 4,39. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - egon - 27.07.2020 (27.07.2020 18:40:45)marecki napisał(a): 10 dni temu kupiłem sobie 900 euro na revolucie (żeby wypłacić z bankomatu levy i płacić kartą na mieście) po kursie 4,48....ale jestem wściekły...dzisiaj jest 4,39.@marecki spokojnie nic na to nie poradzisz- takie zycie. Skad mogles wiedziec, ze tak bedzie. Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - wolffer - 27.07.2020 (27.07.2020 18:40:45)marecki napisał(a): 10 dni temu kupiłem sobie 900 euro na revolucie (żeby wypłacić z bankomatu levy i płacić kartą na mieście) po kursie 4,48....ale jestem wściekły...dzisiaj jest 4,39. Ja tak tylko z ciekawości zapytam po co takie czary mary z walutami na Revolut Przecież z PLN też by pobrało po kursie aktualnym i wypłaciło i to w levach, szeklach itp itd. No chyba, że na weekend, ale to wtedy lepiej mieć zapas w levach, bo czy euro czy PLN, to i tak jest 0,5% prowizji weekendowej przy zmianie na leva..W sumie każdy robi co i jak chce, ale pytam tak sobie
RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - marecki - 28.07.2020 Bo podliczając co roku koszty zakupu euro czy płacenia PL kartą, wychodzi mi najtaniej gdy ogarniam wszystko revolutem. Zanim miałem revoluta, to PL karta miała słaby kurs a czasami dochodziły jeszcze prowizje przewalutowania (bo visa i mastercard mają swoje osobne prowizje). Koszty zakupu euro w kantorze i wymiana w BG - też wychodziło drożej niż w revolut (obecnie ok 0,07 zł różnicy w cenie zakupu). Revolut jest moją główną kartą która płacę (podpięte mam pod nią 2 karty) i mam pełną kontrolę jeśli chodzi o blokady. Dla kursów można łatwo sobie sprawdzić różnicę...bo kurs NBP po którym jest przewalutowanie jest zawsze kilka groszy mniej korzystny niż zakup euro - więc strzelam że np. płatność PL kartą w BG to różnica nawet 0,12 zł na 1 euro. Przy tysiącu euro robi się już 120 zł (i nie wliczam w to prowizji visy czy mastercard). Prowizja weekendowa w revolut jest śmiesznie niska - podliczając kiedyś przewalutowanie 1000 funtów na złotówki wyszło mi najbardziej korzystnie w revolucie nawet z prowizją 2% która jest pobierana powyżej bezprowizyjnej wypłaty 800zł (przy założeniu że wypłacam całe 1000 funtów w złotówkach) Transfervise czy england - tam czekałem po 2-3 dni na pieniądze i teoretycznie opłacało się to robić do momentu gdy nie było revoluta (bo ok 80 zł prowizji brali). A te są jedne z najtańszych pośredników. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - Slavekk - 28.07.2020 Ja myślę, że pytającemu chodziło o to: 1. po co kupowałeś EUR jadąc do BG? W Revolucie równie dobrze mogłeś kupić lewa. 2. po co kupowałeś na zapas gdy kurs EUR był wysoki? Równie dobrze mogłeś mieć zapas złotówek na koncie Revoluta, a wymianę zrobić w momencie wydawania pieniędzy w BG. Ogólnie Revolut jest dobry do wymian wszelakich. Ponieważ koronawirus skasował mi dwa wyjazdy - Czechy w maju i Norwegię w czerwcu zostałem z tymi koronami na koncie bo kupowałem w dołku covidowym, a że Norwegia droga to trochę tego było. Ale kurs NOK/EUR trochę w czerwcu podskoczył i połowę zapasu NOK zmieniłem na EUR. Sumarycznie wyszło 4,24 zł/EUR. Nieźle jak na czas w którym euro się plącze koło 4,50 zł. Teraz rośnie CZK/EUR więc albo dojdzie do sensownej wymiany albo... pojadę do Czech we wrześniu. I tak pojadę ![]() Ostatnio dolar spada więc automat w R. już mi 2x dokonał symbolicznego zakupu. Będzie na przyszła wymianę na EUR. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - marecki - 28.07.2020 (28.07.2020 09:18:10)Slavekk napisał(a): Ja myślę, że pytającemu chodziło o to: 1. A to już levy mozna mieć na revolucie? 2. Bo myślałem że euro będzie szło w górę...Zawsze gdy jestem na wakacjach to euro idzie do góry więc w tym roku stwierdziłem że kupię wcześniej. Ale jak widać u mnie zawsze na odwrót RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - wolffer - 28.07.2020 na Revolucie jest coś ze 140 walut, w tym levy/a. Co do robienia zapasów, to niestety nie mamy wpływu na kurs, co najwyżej można próbowac przewidywać. Czasami faktycznie np na wiosnę było taniej, lecz rok czy dwa temu spadek była akurat w wakacje. Więc bywa różnie. Sens jest np. wtedy gdy co jakiś czas coś tam przez rok się kupuje. Revolut stosuję 2 lub 3 lata i co chwilę też nowych rzeczy się dowiaduję i zmieniam taktykę, ale ogólnie polecam (ale to już w innym temacie), bo jednak obniża ewentualne straty w wydatkach wakacyjnych. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - bateniki - 28.07.2020 A ja znowu popelnilem drugi raz ten sam bląd , zamiast sobie wymienić więcaj euro w Bułgarii przy minimalne koszta, znowu zasililem budżet grecki w postacje 7,90 euro prowizje bankomatowich
RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - Slavekk - 28.07.2020 (28.07.2020 09:47:19)marecki napisał(a):(28.07.2020 09:18:10)Slavekk napisał(a): Ja myślę, że pytającemu chodziło o to: Chyba już rok temu można było mieć Cytat:2. Bo myślałem że euro będzie szło w górę...Zawsze gdy jestem na wakacjach to euro idzie do góry więc w tym roku stwierdziłem że kupię wcześniej. Ale jak widać u mnie zawsze na odwrót No fakt, mogło się wahnąć w drugą stronę (28.07.2020 09:56:50)wolffer napisał(a): na Revolucie jest coś ze 140 walut, w tym levy/a. No bez przesady. Obsługują wiele walut, ale konta prowadzą w (cytat): Jakie waluty fiat są obsługiwane do przechowywania i wymiany w aplikacji? Obecnie obsługiwane są przechowywanie i wymiana następujących walut: AED, AUD, BGN, CAD, CHF, CZK, DKK, EUR, GBP, HKD, HRK, HUF, ILS, ISK, JPY, MAD, MXN, NOK, NZD, PLN, QAR, RON, RSD, RUB, SAR, SEK, SGD, THB, TRY, USD, ZAR Wkrótce do tej listy dołączą kolejne waluty, więc bądź na bieżąco! Jak widać nie ma np. UAH, BYN (nasi sąsiedzi), BAM, ALL, MKD (Bałkany). RSD się chyba niedawno pojawiły. Do pełni szczęścia brakuje tylko lepszej obsługi gotówki. Z wyjazdu przed 3 laty zostały mi lewa, bo z Grecji wracałem przez Macedonię, a tam kantory nie obsługiwały waluty sąsiedniego kraju (?!) Gdybym miał gdzie wpłacić to bym puścił na wymianę przez R.... RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - marecki - 28.07.2020 właśnie doczytałem w jakimś artykule z listopada 2018 że Revolut wprowadza nowe waluty w tym BGN - więc ominęła mnie ta informacja, bo ostatni raz w BG byłem w 2018r i kupowałem EUR. Więc zaraz sobie zamienię Eurosy na BGN |