Forum Bulgaricus
Balczik / Балчик - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Balczik / Балчик (/showthread.php?tid=108)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Balczik / Балчик - malinowy - 17.04.2017

Wjeżdżając odbierałem kartę parkingową i przy wyjeździe płaciłem .Do 2h? bezpłatnie. Kiedy się zmieniło ? Ja w ubiegłym roku tradycyjnie wjeżdżałem przez Kranewo , ale znajomy który był w Albenie mówił ,że szlabany były podniesione i nie płacił . Zastanawialiśmy się czy jakaś awaria systemu czy znieśli opłaty .

RE: Balczik / Балчик - malinowy - 17.04.2017

Raz po deszczu wjechałem przez Albenę i płaciłem .Droga przez Kranewo pod hotel Gargana jest polna (w Bułgarii "czarna") i jak popada zamienia się w bagienko .Nasi sąsiedzi wracając z Varny zajrzeli do Albeny i mówili,że nie płacili .

RE: Balczik / Балчик - golibroda - 26.04.2017

Witam,

Czy ten rejon: 43.412154, 28.140905 Bałczika jest atrakcyjny ? Daleko jest z tego miejsca do tzw centrum ?
Do plaży miejskiej, ewentualnie deptaka nad wodą ze 2 kilometry.

Będę samochodem, to przemieszczenie się na plażę nie ma problemu (to przy porcie, są opłaty parkingowe ?)

A może zaproponujecie jakieś inne plaże w okolicy, spokojniejsze do wbicia własnego parasola ?

RE: Balczik / Балчик - KAJ - 12.05.2017

Witaj,
Bałczik to specyficzne, urokliwe miejsce. Z podanej lokalizacji do plaży miejskiej jest 2800 m jakieś 38minut spacerem, 6 min. samochodem. Przy samej plaży płatny parking. 
Ciężko zdefiniować centrum Bałczika bo dla jednych będzie to promenada nadmorska dla drugich centrum administracyjno handlowe "u góry".
Jeżeli chodzi o plaże to Bałczik nie jest miastem wybitnie plażowym, raczej urzeka atmosferą, stromymi ulicami, promenadą. Jeżeli chodzi o prawdziwe plażowanie z rozmachem to tylko pobliska Albena lub Kavarna.

RE: Balczik / Балчик - arka - 13.05.2017

(06.04.2017 09:53:19)leon1406 napisał(a): Witaj ! Balczik to bardzo fajna miejscowosc turystyczna gdzie znajduje sie ogrod botaniczny z zameczkiem krolowej Rumunii. W centrum obok ratusza jest muzeum historycznen i obok restauracja godna polecenia U Stefcza. Stefczu ma doskonala kuchnie w rozsadnej cenie. O plazach jest opinia podzielona ,ja chodze na tzw. centralna obok portu i nie narzekam. Kto szuka cos specjalnego to z waszego apartamentu blisko jest do Albeny gdzie jest 3 w Bulgarii plaza w tej klasyfikacji.Przy promenadzie jest cala masa knajpeczek gdzie ceny sa troszke wyzsze. Na facebooku zamiescilem cala mase zdjec z miejsc godnych odwiedzenia jak Kalakria , Varna .Na rybke zapraszam do Vala i Darka obok portu w zoltej budce. Po miasteczku jezdzi busik i przy wysokich temperaturach i roznicach terenowych staje sie niezbedny.

Leonie ja no jak bywałem w Bałcziku to wchodziłem do Botanicznego ogrodu za friko od d... strony ,czyli od zakrystii! Ciekawe czy system uszczelnili?!?!

RE: Balczik / Балчик - Bulgarius - 13.05.2017

Mówisz o plaży czy gdzie jest ta d..y strona.

RE: Balczik / Балчик - leon1406 - 09.06.2017

Tak faktycznie mozna wejsc za friko do ogrodu przez knajpe od strony morza.

RE: Balczik / Балчик - rafal72 - 11.07.2017

Witam

W Bałcziku przebywam od niedzieli. Super miasteczko, aczkolwiek trochę kiepsko z plażą. Chciałbym ostrzec wszystkich przed restauracją "VINTAGE" w alei prowadzącej do ogrodu botanicznego. Łatwo poznacie bo są tam białe drewniane stoły i krzesła. Jest tam gościu, który pięknie po polsku zaprasza, ale - ceny z kosmosu, a na koniec doliczył sobie 10 lewa do rachunku, po czym udawał, że się pomylił. Znalazłem natomiast restaurację " Złoty lew", którą polecił  Malinowy i chyba już nigdzie indziej nie będę jadł. Pan Stefan bardzo miły i pomocny, jedzenie pyszne i ceny rewelacja - polecam.

RE: Balczik / Балчик - KAJ - 03.08.2017

rafal72  możesz wskazać gdzie ta restauracja jest? jak ją znaleźć? 

pytanie za 100 punktów. Czy ta buda jeszcze działa? z 6 lat temu jadłem tam niezapomniane ryby, które własnoręcznie rybak przywoził pod tą budę, smażył i podawał cały talerz ryb wraz z zimnym piwem za 10 lev. Mam nadzieję, że to dalej funkcjonuje i smakuje obłędnie?

https://postimg.org/image/3voj0vnv9/

RE: Balczik / Балчик - baba - 04.08.2017

Jestem z rodzina - dwie córki 5 i 10 ... autem przez Lwów walnęliśmy i za 3 dni zmieniamy Bałczik na Rewde . Może kontaktem ..