Forum Bulgaricus
Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. (/showthread.php?tid=209)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Noclegownia - polecane miejsca na trasie - kalachol - 21.07.2016

Zimno jest, to fakt. Ale co do widoków to nie masz racji. Oczywiście zależy w jaką się trafi pogodę. Nocowałem kiedyś w drodze powrotnej kilka kilometrów przed pierwszymi serpentynami. Wyjechaliśmy o 7:00. Do tunelu minęliśmy 5 samochodów. A widoki i zdjęcia bez tłumów i zbędnego innego tła.

RE: Noclegownia - polecane miejsca na trasie - CarlosPL - 21.07.2016

Być może. Nie upieram się. Nie mniej jednak ciężko będzie koledze dojechać w założonym czasie.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - Wawo - 21.07.2016

Czasy przejazdu z zeszłego roku, dla porównania:

Stacja przy zjeździe z DN1 na DN7C - 6:30
szczyt - 7:40
Pitesti - 10:20
na calej trasie DN7C dwa postoje przy podjeździe, jeden na szczycie i jeden przy tamie. W sumie może 30 minut postojów
11:30 Bucuresti (wjazd do Bukaresztu tam zakupy w Auchan i tankowanie lacznie ok 40 min)
13:20 wyjazd z Bukaresztu
14:20 Giurgiu (akurat byl szczyt remontu mostu takze postalismy)
15:40 Ruse
18:00 Sv. Konstantyn (za Varna)

Z Varny do Sozopolu trzeba liczyc pewnie ze 2,5 godzinki w zależnosci od ruchu (można tez przez Karnobat)
Biorąc pod uwage ze jechalem przez centrum Bukaresztu z zakupami to jadac obwodnica wyszlo by maks 30 minut czyli przy wyjeździe z Bukaresztu bylbym o 12:00, most teraz tez krócej zajmuje czyli reasumujac około 16 w Varnie.

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - berserker888 - 31.07.2016

Szkoda ze na wtorek zapowiadaja deszcze w Rumunii, w prawdzie transfogarska juz widzialem ale mialem cicha nadzieje ze zobacze transalpine

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - janmar64 - 31.07.2016

Dziś jechałem transalpina. Robi wrażenie. Sądzę że wskazane wpierw zrobić transfogarke a potem alpine. Auto dostało w tylek ale taka jego robota.

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - Dawigs - 16.08.2016

Byliśmy dziś na Transfogarskiej. Dla planujących tą trasę 20.08.2016 mam nie najlepszą informcję. Z powodu wyścigu tego dnia będzie zamknięta między 13:30 a 16:30.

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - jozefTarnów - 17.08.2016

W drodze powrotnej planuje przejazd trasą transfogarska i nie wiem czy przejechać ją późnym popołudniem pewnie ok 17 bym był na trasie czy lepiej zamocować przed trasą mam wstępną rezerwacje w Corbeni i z rana po 8 wyjechać na trasę?

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - teresa - 17.08.2016

Lepiej przenocowac

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - jozefTarnów - 17.08.2016

Tak też planowałem nocleg w Corbeni ale mnie znajomy przestrzega że rano to będą niskie chmury i przez to nie ciekawe widoki ale czy to jest reguła że po południu pewniejsze pogoda to tego właśnie nie wiem?

RE: Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. - Stasiek2 - 17.08.2016

Przejechanie Transfagorskiej w weekend (jechałem konkretnie 14.08) z południa na północ zajęło ok. 8 godz. Na szczycie były straszliwe korki - na jakieś 2km? Trudno mi ocenić teraz odległość. Jechałem pierwszy raz, więc nie wiedziałem, że należało puścić żonkę z dziećmi pieszo na drugą stronę tunelu - przynajmniej zrobili by kilka fajnych pozowanych fotek. Na trasie pełno rumunów i żałowałem, że nie zaplanowałem przejazdu na tygodniu. Za tunelem załadowany parking, na który każdy chciał wjechać - stąd te okropne korki. Z drugiej strony podjazd wyglądał podobnie. W miejscowości poniżej szczytu auta zaparkowane po obu stronach drogi, częściowo na drodze - jazda na cztery auta. W sumie, gdyby nie bolały mnie nogi po podróży, wybrałbym się jeszcze raz Smile Winietka na RO ważna do końca miesiąca Smile i przejechał obydwie trasy.