![]() |
|
Biała / Бяла - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Biała / Бяла (/showthread.php?tid=603) |
RE: Biała / Бяла - tata - 29.07.2017 Wziąłem wino domaćne. Nawet 2 razy po 0.5. Jakoś poszło, sacz był dobry więc wybaczam. Ale że względu na sałatki raczej już tam w tym roku nie zawitamy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka RE: Biała / Бяла - Saszka999 - 31.07.2017 Tata, Ania brała skumbrię w wodenicacie i w rybkacie - ryba jak ryba, podobna, ale sposób podania w wodenicacie o głowę lepszy. W ogóle wodenicata na nas zrobiła zupełnie dobre wrażenie, lepsze niż koszarata za płotem ![]() Żeby jeszcze nie zakręcali kurka z zupami o 16...
RE: Biała / Бяла - tata - 31.07.2017 Właśnie wróciłem z wodenicaty z zupki. Rybna, cielęca i z kurzęcia. Wszystkie poprawne. Sałatka grecka klasa ![]() Za to kavarma świńska średnia. Jednak nadal uważam że to chyba najlepsza knajpa w Białej w tym roku. Wczoraj byliśmy na Karadere, sporo ludzi jak na to miejsce ale jak zwykle było cudnie. ![]() ![]() Dzisiaj wieczorem St. Nessebar i jakieś zakupy, pamiątki, sa z nami ludzie którzy tam jeszcze nie byli, a to jednak punkt obowiązkowy. Acha, co do cienia na plaży miejskiej, wcześniej była o tym dyskusja, załączam 2 zdjęcia z teraz czyli 16.50 ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka RE: Biała / Бяла - bateniki - 31.07.2017 (31.07.2017 15:31:53)Saszka999 napisał(a): Żeby jeszcze nie zakręcali kurka z zupami o 16... Spróbój sobie zamówić! Ja czasamy tak robie, z dzisiaj na jutro lub z rana na wieczorem. Dawaj zawsze napiwek i będa pamiętać
RE: Biała / Бяла - daro - 01.08.2017 i znów cicho o białej, a ja pytam czy woda wolna od robali, morze zwróciło plażę i czy w restauracjach poziom sztuki kulinarnej rosnie przed moim przyjazdem a rakija (wylacznie domaszna) leje sie strumieniami RE: Biała / Бяла - jedrek - 02.08.2017 bialajak biala ale co w obzorze ? moze ktos cos napisze RE: Biała / Бяла - tata - 02.08.2017 Wczoraj byłem chwilę w Obzorze, na plaży dziki tłum, straganów z chińszczyzną chyba jeszcze więcej niż rok temu (jeżeli to w ogóle możliwe), wieczorem w knajpach tłok. Zjedliśmy kolację w Korabie (pozytywne wrażenia) i uciekaliśmy czym prędzej... Polski język słychać wszędzie, czułem się jak we Władysławowie w środku sezonu. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka RE: Biała / Бяла - peter - 02.08.2017 tata - straszne rzeczy wypisujesz o Obzorze, szkoda takiej fajnej miejscowości - w 2008 tam było cichutko, milutko no ale wszytko się zmienia RE: Biała / Бяла - tata - 02.08.2017 Pierwszy raz tam byłem w 2007r i zakochałem się w tym miasteczku. Puste, szerokie i długie plaże, kilka fajnych knajp, kilka barów na plaży, kilka straganów, 1 duży supermarket, kilka sklepików. Wszystko w zasięgu spaceru, auto mogło być zaparkowane przez cały pobyt, dzieci biegały spokojnie bez strachu że je przejedzie jakiś macho na motorze. Potem 2009 i też było fajnie, później przerwa. W 2015 już niestety zrobiło się głośno, tłoczno i bazarowo. W tamtym roku było już nie do wytrzymania, a w tym roku uciekałem z Obzoru jak najszybciej... Mam znajomych, którzy od 8 lat jeżdżą do Obzoru, cały czas do tego samego hotelu i właśnie wczoraj stwierdzili że 2017r to ostatni ich rok w Obzor. Nawet na zakupy przyjeżdżają już do Białej (dużo lepiej zaopatrzony supermarket przede wszystkim w mięsa i sery), a plażują na Karadere. Moim zdaniem dzisiaj Biała wygląda i przypomina Obzor z 2007r, co prawda i tutaj zaczyna się już robić tłoczno, ale to i tak nic w porównaniu do innych, większych miejscowości. Oczywiście Obzor ma dużo większą plażę od Białej, ale żeby znaleźć trochę prywatności i tak trzeba zapakować się do auta, albo targać manele dobrych kilkanaście minut na piechotę. Dla mnie to już mija się z sensem. W Białej największy minus to jej położenie na wzniesieniu, wszędzie jest pod górkę, więc jak ktoś mieszka daleko od plaży to musi się liczyć z dłuższymi spacerami. Hoteli przy samej plaży jak na lekarstwo, ja akurat mam to szczęście że mieszkam w jednym z nich. Dzisiaj w Białej czerwona flaga, więc lecimy na Karadere! Już jesteśmy, pięknie jest! ![]() ![]()
RE: Biała / Бяла - Mikromira - 02.08.2017 Wybraliśmy się do Karadere na wieczorny spacer plażą z Białej w zeszły piątek, tuż po deszczach. Kolorki więc na zdjęciach zostały mi mniej wyraziste. Za to spotkaliśmy bardzo ciekawego pana Robinsona , który zapraszał na przejażdżkę swoją kolejką krzesełkową. ![]() [attachment=143] [attachment=144] Powrót polnymi drogami po deszczu - makabra! Jak wy tam jeździcie autami?... ![]() [attachment=145] Nie mam pojęcia jak wstawić większe zdjęcia...
|