![]() |
|
Kiedy kupić waluty na wakacje? - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Kiedy kupić waluty na wakacje? (/showthread.php?tid=176) |
RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - igi123 - 17.03.2024 Można, ale trzeba wiedzieć o revolut że jeżeli ktoś potrzebuje wypłaconą gotówkę (niezależnie euro czy levy) bez prowizji może pobrać z bankomatu od poniedziałku do piątku, potem chyba 1% nie mniej niż 1 euro. Jest też limit na jedną kartę (konto) 800 euro miesięcznie, potem też R. pobiera opłatę. I zdaje się że jak kupujemy levy za złotówki, to działa w ten sposób że R. za złotówki najpierw przeliczy na euro, a potem za tą przeliczoną kwotę kupi nam levy. Jeżeli się coś zmieniło to proszę poprawić. Oczywiście dotyczy to karty standard czy jak ona się tam nazywa, ta bezpłatna. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - bateniki - 18.03.2024 (17.03.2024 22:16:47)bartus40 napisał(a): Szanowni, piszecie i zajmiujecie się kursem EUR.W Polsce z bankomatu nie pobierzesz BGN. Koledzi chcą sie zabezpeczyć kilka miesięcy przed wyjazdem kupując "tanie" euro gotówki i w Bułgarii sprzedać w czasie wakacje na BGN. Dla mnie takie kombinowanie do kwoty 1000 euro jest zwracanie głowę. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - jarecki69 - 18.03.2024 Ja akurat posiadam kartę PKO BP i pytałem sie konsultanta czy moge nią płacić w Serbi lub Bułgarii bez dodatkowych kosztów to powiedzoano mi, że tak własnie jest. Moge również bez prowizji wypłacać gotówkę z bankomatów w tych krajach. na ile jest to prawdą to raczej nie będę sprawdzać ale płacić kartą jak najbardziej zamierzam tym bardziej, że już nie raz płaciłem w Chorwacji i tam mi tylko przeliczono kuny na zł i pobrano z konta równowartośc kun w złotówkach. Mysle, że tak samo będzie i tym razem na wakacjach w Bułgarii. Mimo wszystko jednak chce sie zaopatrzyć w Levy tu w Polsce. kupie sobie 100 Leva tak na wszelki wypadek. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - Bulgarius - 18.03.2024 (17.03.2024 23:58:54)igi123 napisał(a): Można, ale trzeba wiedzieć o revolut że jeżeli ktoś potrzebuje wypłaconą gotówkę (niezależnie euro czy levy) bez prowizji może pobrać z bankomatu od poniedziałku do piątku, potem chyba 1% nie mniej niż 1 euro. Jest też limit na jedną kartę (konto) 800 euro miesięcznie, potem też R. pobiera opłatę. I zdaje się że jak kupujemy levy za złotówki, to działa w ten sposób że R. za złotówki najpierw przeliczy na euro, a potem za tą przeliczoną kwotę kupi nam levy. Jeżeli się coś zmieniło to proszę poprawić. Oczywiście dotyczy to karty standard czy jak ona się tam nazywa, ta bezpłatna.Wydaje mi się, że 800 zł a nie 800 euro. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - dżek - 18.03.2024 Od czasu jak pojawił się R. to przestałem kupować lewy. Nawet z tą prowizją po wyczerpaniu limitu 800 zł i tak wychodzi taniej niż w kantorze. Kartą debetową i kredytową PKO wychodzi drożej. W tej chwili kupno 1 BGN w aplikacji R. za 2,119 PLN. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - jarecki69 - 18.03.2024 Nawet gdyby przewalutowanie w PKO BP oznaczało jeden czy kilka groszy na jednej Lewie to i tak uważam, że warto
RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - igi123 - 18.03.2024 Tak pomyliłem się, miesięcznie można wybrać z bankomatu równowartość 800 złotych w gotówce. Na wczasach mam przy sobie euro w gotówce, ale od bodajże 6 czy 7 lat objeżdżamy Bałkany i kończymy w BG jarecki, standardową kartą debetową można oczywiście płacić, ale z reguły bank przeliczy Ci euro drożej niż w kantorze internetowym, czy revolut o kilkadziesiąt groszy, niby niewiele, ale jak ktoś płaci kartą np 5000 - 7000 PLN na wczasach to może się kilkaset złotych uzbierać. Te 100 leva w gotówce na początek to dobry pomysł RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - Masodi - 18.03.2024 Jak żona i mąż założy Revoluta to limit się robi 1600złna miesiąc. Jak się pilnuje aby w sklepach, na stacjach płacić kartą i wszędzie gdzie się da w restauracjach to na urlop spokojnie tyle wystarcza. Podgląd na żywo w aplikacji wszystkich operacji bardzo ułatwia kontrole bieżących wydatków. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - dżek - 19.03.2024 My z żoną mamy dwie karty R. Ja w ogóle jestem kartowy. Przeważnie zero gotówki przy sobie. Niestety ma to też swoje złe strony. W tamtym roku w Holandii mieliśmy problem z płatnością w pizzerii. W kilkutysięcznym miasteczku nie było bankomatu. Banki czynne do 16. Na szczęście po kilku próbach karta zadziałała. Mam nadzieję, że cena euro do wakacji jeszcze lekko spadnie. RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - grzechodg - 19.03.2024 Revolut: Wypłacaj do 800 zł lub maksymalnie pięciu razy w miesiącu (w zależności od tego, który limit zostanie wyczerpany pierwszy) bez opłat z naszej strony. Dobrze mieć jakąś alternatywę. Ja dodatkowo posiadam Kantor Alior. Plusem jest to, że można zakupić EURO online i wypłacić w gotówce w siedzibie banku bez żadnych prowizji. |