Forum Bulgaricus
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] (/showthread.php?tid=1287)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - rafal.jurusik - 28.06.2020

Bateniki daj znać jak tam na froncie, moja zaczyna wymiekac , potrzebuje dobrych argumentów. Zostało niespełna 2 tygSmile

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - igi123 - 28.06.2020

Kurde miałem nadzieje że tranzyt do Turcji w tym roku będzie znikomy, niestety w weekend lookałem na kamerki i może jest ciut mniejszy, ale w szczycie to granica SRB/BG niestety duuuży kooorrreeek Angry

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - wolffer - 30.06.2020

Bateniki, Tosho dzięki za pomoc, no i czas, żeby "informator" się odezwał Big Grin Big Grin

Info dotyczy przejazdu niedzielnego, z 28 czerwca, a wiadomo, że dni powszednie mogą się różnić.
Tak więc w niedzielę do przejścia autostradowego w Roszke zbliżałem się chyba ok. 8.30. Na słupach informacyjnych wyświetlało się info o korku na granicy, a na parkingach widziałem też mnóstwo "Niemców", tak więc postanowiłem ominąć przyjemność wspólnego stania. Poprzedznio jechałem na Asthalom-Baćki Vinograd, lecz stwierdziłem, że wybiorę bliżej, podobno stare przejście drogowe Roszke - Horgosz. Skręciłem więc na Szeged i dobiłem do tego przejścia, gdzie byłem drugi w kolejce. Tam bezproblemowo i za jakieś 5 km byłem znowu na autostradzie.

Co do autostrady, to jest w remoncie, było kilka przejazdów 2-3 km jednym pasem, ale nie stanowiło to jakiegokolwiek problemu i nie powodowało korków.
Pierwotnie miałem jechać na Leskovac i tam do kolejnego przejścia na południe za Kalotiną, ale stwierdziłem, że muszę wpaść na głosowanie, więc niestety pojechałem na Kalotinę.

Po drodze tylko dwa punkty poboru opłat, no i oczywiście przejazd przez środek Belgradu (dla tych którzy pierwszy raz: nie wybierajcie obwodnicy).
Oczywiście do Kalotiny non stop autostradą.

Na przejściu byłem o 14.40. Serbska strona zajęła mi 1 godz. a bułgarska 45 min, a uważam, że i tak miałem szczęście, bo trafiłem na pasy, które przypadkiem weszły potem na trzy inne.
Tuż za przejściem widać, że tranzytowicze nie nauczyli się w Niemczech porządku, zastawiają przejazd żeby kupić winietki. Widać nowy system się sprawdza i nie przekazują sobie naklejek Big Grin Big Grin

Przy okazji dzięki Ewie i Mariuszowi przestałem się obrażać na internet i winietki węgierskie i bułgarskie miałem już elektroniczne Smile Smile

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - ew-cia - 30.06.2020

(28.06.2020 23:06:26)igi123 napisał(a): Kurde miałem nadzieje że tranzyt do Turcji w tym roku będzie znikomy, niestety w weekend lookałem na kamerki i może jest ciut mniejszy, ale w szczycie to granica SRB/BG niestety duuuży kooorrreeek  Angry

W niedzielę 28.08. jechaliśmy z głosowania w Sofii w stronę wybrzeża, trochę samochodów z rejestracjami niemieckimi jechało i nie byli to raczej rodowici Niemcy wybierający się na urlop do Bułgarii...

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - wolffer - 01.07.2020

Nie pamiętam, czy ktoś zamieszczał to info o otwarciu mostu na obwodnicy Belgradu, bo to z 14 czerwca,
ale to nie zmieni mego negatywnego stosunku do niej chyba, że ktoś może wie, iż że może się polepszyło, ale nie sądzę
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/3986221/obilaznica-beograd-zorana-mihajlovic.html

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - marb - 01.07.2020

Pytanie do weteranów trasy - korki na przejściach granicznych HU-SB, SB-BG są mniejsze w nocy w weekend (tak jak to jest HU-RO, RO-BG) czy nie ma żadnych reguł?

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Tosho - 01.07.2020

Zazwyczaj w tygodniu jest lżej , ale ten rok do innego nie podobny.
Weekend jest słabym pomysłem , bo poza :Niemcami i lokalni latają na zakupki.

Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - igi123 - 01.07.2020

Oj tak nie podobny, przejazd wypadnie mi Hu/Srb w sobotę i jadę od razu na Baćki[emoji16]

Wysłane przy użyciu Tapatalka

RE: Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Tosho - 01.07.2020

Ja bym raczej Horgos2 testował , bo Backi jednak kawałek w bok, a tu masz za miedzą

Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - igi123 - 01.07.2020

Dzięki, wiem ale śpię w Belgradzie to nie mam super presji[emoji39] a legendarne Baćki chciałbym zobaczyć [emoji23]

Wysłane przy użyciu Tapatalka