![]() |
|
Euro w Bułgarii - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Euro w Bułgarii (/showthread.php?tid=1402) |
RE: Euro w Bułgarii - Bulgarius - 07.06.2025 (05.06.2025 11:15:04)Slavekk napisał(a): Kto naprawdę traci? Banki, które mają quasimonopolistyczną pozycję na małym lokalnym rynku. Nie tylko banki. Ale przede wszystkim kantory stracą i to dużo, wręcz będą zamykane. A jak wiemy jest ich sporo w miejscowościach turystycznych. Myślę, że troszkę ludzi straci pracę, możliwe, że i w bankach. RE: Euro w Bułgarii - Raphael - 08.06.2025 W takiej sytuacji to Narodowy Bank Bułgarii likwidują, czy po coś zostaje? W 1943 Niemcy wywozili wagony błota z Pomoria, w 2026 będą wywozić rezerwy złota do Frankfurtu. Tak mi się przypomniało, dla śmiechu: Cytat:Dzisiaj należą do nas krowy z Polski, jutro z Francji, pojutrze z całego świata!!! [aplauz] Ciekawe, czy uda się na pamiątkę dostać gdzieś 5 lv w stanie idealnym. RE: Euro w Bułgarii - bateniki - 08.06.2025 (08.06.2025 06:48:56)Raphael napisał(a): W takiej sytuacji to Narodowy Bank Bułgarii likwidują, czy po coś zostaje? Calkiem nieznajomego goscia z Warszawy z 3 lata temu my zaplacil ponad 1000 BGN na zakup banknoty z banku bugarskiego dla kolekcionerów. jesteszmy teraz przyjaciele na FB
RE: Euro w Bułgarii - bateniki - 08.06.2025 (05.06.2025 13:20:06)coffe napisał(a): zadowolony kraj=zadowolone społeczeństwo... niby proste a jednak trudne do zrozumienia. Jeśli będzie wprowadzone euro to oczywiście, że będą musieli zmienić przyzwyczajenia, innej możliwości nie mają. Wiadomo, zawsze są plusy i minusy. Czas pokaże czego było więcej. Nie zapominajcie, że oprocz znaczenie ekonomicznego dla Bułgarii jeszcze większe jest znaczenie polytycznego!!! Nie jest tajemnica dla nikogo że 50+% SZAREJ STREFIE i prawie 100% czarnej jest wlasnoscia oligarchów ze wschodu. Z przyjęcia euro to ta pępowina będzie przerwana. RE: Euro w Bułgarii - bart11 - 09.06.2025 (07.06.2025 10:27:14)Bulgarius napisał(a):(05.06.2025 11:15:04)Slavekk napisał(a): Kto naprawdę traci? Banki, które mają quasimonopolistyczną pozycję na małym lokalnym rynku. Skoro stracą... czyli nie będzie klientów na ich usługi.... czyli klienci nie będą musieli za to płacić... czyli klienci zaoszczędzą pieniądze. Klienci - to my. A kurs i tak był sztywny względem euro od kilkunastu lat. Więc to kompletnie nie ma znaczenia. Co innego w takiej Turcji. RE: Euro w Bułgarii - Masodi - 10.06.2025 Ja mam podobne myśli jak Bateniki. Największe pozytywne zmiany po wejściu Euro dla Bułgarii to zmiany polityczne, szczególnie te umacniające integracje kraju z UE i zwiększające kontrole nad szarą/czarną strefą. I oby tak się stało. Dla nas, zwykłych żuczków nie wiele się zmieni prócz wygody posiadania jednej waluty mniej podczas wyjazdu na Bałkany. Wg mnie kantory nadal będą potrzebne, tylko z cenników zniknie rubryka Lv i zamieni się na Eur. Nadal Anglicy, Rumuni, Polacy, Amerykanie, Turcy, Ukraińcy, Rosjanie, itd będą chcieli w jakimś momencie kupić lokalną walutę, czyli Euro. RE: Euro w Bułgarii - wojak999 - 22.06.2025 Masz rację, dwa dni temu obserwowałem kantory na deptaku w Słonecznym Brzegu. Walut do wymiany jest jeszcze sporo. Zniknie Lewa a jest wiele innych. Na parkingach widać wiele aut z rejestracją turecką i lira turecka jest teraz dość wysoko na listach wymiany w kantorach. RE: Euro w Bułgarii - dżek - 29.07.2025 W sklepach wszystkie ceny podawane są podwójnie - w lewach i w euro. RE: Euro w Bułgarii - grzesiekp - 30.07.2025 Czyli mogę płacić już w Euro, nie ma problemu z wydawaniem nawet w małych sklepikach? I jaki jest kurs, czy bankowy 1,958 Leva za Euro? RE: Euro w Bułgarii - grzechodg - 30.07.2025 Nie zapłacisz w euro. Może jakieś małe wyjątki, jak np. pani z kukurydzą, która ma podwójne ceny. W Lidlu przykładowo leci lektor i co jakis czas infomuje, że to ceny poglądowe i nie przyjmują euro. |