Forum Bulgaricus
CB Radio w trasie - przepisy - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: CB Radio w trasie - przepisy (/showthread.php?tid=285)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: CB Radio w trasie - przepisy - orlinezze - 20.07.2016

Zawsze sie zastanawiałem po co komu cb radio? Osobiście wole posłuchać fajniej muzyki niż rozmów nieznajomych mi osób w MOIM samochodzie.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - wolffer - 20.07.2016

Orlinie, ale tym razem chodzi o kontakt między podróżnikami, co to w jednym samochodzie się nie mieszczą, albo by się zmieścili, ale nie chcą, lub też z innego powodu. Są zazwyczaj trzy opcje takiego kontaktu: CB,walkie-talki oraz wzrokowa.
No bo opcja samego podsłuchiwania rozmów byłaby faktycznie dziwna.
Sam nie wiem, po co to napisałem, ale to tak z rana Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin i za robotę Confused Confused

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Toska - 20.07.2016

(20.07.2016 08:05:19)orlinezze napisał(a): Zawsze sie zastanawiałem po co komu cb radio? Osobiście wole posłuchać fajniej muzyki niż rozmów nieznajomych mi osób w MOIM samochodzie.

Do kontaktu między jadącymi razem autami - w moim przypadku, zawsze ktoś zostanie na światłach, czy można ustalić postój - a w Polsce - już nie raz mi się przydało w trasie - i wcale nie chodzi  o ostrzeganie przed policją, choć czasem też się przydaje.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Wawo - 20.07.2016

Przydaje sie czesto chociażby w sytuacji wypadków/robót drogowych. Niejednokrotnie można się załapać na dobry objazd.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Hary66 - 20.07.2016

Rok temu, wracając z Albanii, kilkanaście kilometrów za naszą granicą zarobiłem 2 stówki i 6 punktów. Sami policjanci się dziwili, bo miałem antenę na dachu ale nie chciało mi się włączyć radia. Żal.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - dżek - 21.07.2016

(20.07.2016 00:54:59)Toska napisał(a): A przy okazji - mam też kamerę - można tam?

Ja mam kamerkę za lusterkiem "schowaną" tzn. nie zasłania mi pola jazdy.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Tosho - 21.07.2016

Kamerka jest większym "kłopotem" prawnym na Węgrzech niż na Słowacji.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Toska - 21.07.2016

Obiło mi się o uszy, tylko nie pamiętam w jakim kraju, czy to Słowacja?? czy coś mieszam?, że nie może nic być zawieszone na szybie? w sensie, nawet nawigacja. Kamery wiem, że nie można w Austrii, o Słowacji i że na Węgrzech nie można nie słyszałam - możecie mnie bardziej oświecić? Też mam schowaną pod lusterkiem w zasadzie. W Bułgarii i Rumunii można bez przeszkód jak rozumiem...

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Tosho - 21.07.2016

Słowacja - to kraj w którym mogą się czepiać do czystości pola widzenia kierującego, a na Wegrzech - temat samego nagrania, a nie posiadania kamery jest tematem Tabu.

RE: CB Radio w trasie - przepisy - Saszka999 - 21.07.2016

(21.07.2016 19:45:44)Toska napisał(a): Obiło mi się o uszy, tylko nie pamiętam w jakim kraju, czy to Słowacja?? czy coś mieszam?,  że nie może nic być zawieszone na szybie? w sensie, nawet nawigacja.

Pewnie masz na myśli Słowację - chodzi o to, że "coś" umieszczone dodatkowo (navi, kamera, cokolwiek) nie może ograniczać pola widzenia kierowcy. Czyli (co widywałem u naszych kierowców) nie można przyssać na środku szyby uchwytu na navi 7" - ale jeśli nie zasłaniasz urządzeniem widoczności na drogę, to pewnie nikt nic złego nie powie.