![]() |
|
Rawda 2016 - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Rawda 2016 (/showthread.php?tid=710) |
RE: Rawda 2016 - aekzal - 15.08.2016 Już w domku i po obiadku. Na dniach wkleję fotki oraz troszkę dopisze. Pobyt bardzo krótki i bardzo udany może poza nieodbytą podróżą do Sozopolu i powrotem katamaranem. Dlatego za rok znowu Bułgaria. Myszka może znasz regulamin AXA Travel dotyczący opóźnienia w przelotach. Na dzisiaj nie mam głowy do szukania. RE: Rawda 2016 - dżek - 15.08.2016 Aruś witamy w macierzy! RE: Rawda 2016 - aekzal - 17.08.2016 Tak jak obiecałem teraz troszeczkę dodam do mojej relacji z Rawdy 2016. Zaczniemy od samego początku czyli 8.08.2016. Raniutko 7.00 wyjechaliśmy samochodami razem ze znajomymi do Lublina. Pożegnanie z pupilkami (dwa psy i jeden kot) zostały pod opieka rodziców (za co dziękuje im bardzo). Dp Lublina dojeżdżamy około 8.30. Tutaj nasze drogi rozchodzą się na chwilę, Kolega z rodzina zostawia samochód u swoich znajomych, a nas odwozi mój znajomy na lotnisko i zabiera samochód. Na lotnisku jesteśmy około godziny 9.00. Lotnisko zlokalizowane jest na obrzeżach Świdnika i tak wygląda z zewnątrz.W środku jest taki samolocik .Port lotniczy malutki, na razie przy tej ilości przylotów jak i odlotów w zupełności wystarczający. Po wejściu moje ogromne zdziwienie jesteśmy tylko my z podróżnych, reszta ludzi to obsługa. Powolutku przybywa osób lecz nie są to tłumy. Odprawiamy się o 9.30 gdzie nadajemy bagaż, dostajemy bilety i dopijamy swoje napoje. Wszystko wygląda super. Przechodzimy przez kontrolę. Miejsca sporo wszystko pachnie jeszcze nowością. Zakupujemy suwenir dla Gieorgija. Zasiadamy na krzesełkach i oczekujemy na otworzenie bramki. Następuje pierwsze rozczarowanie, odlot opózniony, otworzenie bramki o 12.20, a miał być wylot o 11.20. Punktualnie 12.20 wychodzimy na płytę lotniska celem wejścia na małą planetę. ![]() Rozsiadamy się w fotelach dość nowego airbusa, przydzielono nam miejsca w trzecim rzędzie z większą przestrzenią na nogi, super. Start i samolot trząsł się jakby miał za chwilę spaść. Na szczęście doleciał do Burgas. Zapomniałem dodać dojazd do lotniska bardzo dobrze oznakowany, parking do 10min bezpłatny, podjeżdżamy pod szlaban, przycisk i wydruk biletu. Za zgubienie biletu kara jakiej wysokości podam po odszukaniu. Cdn. RE: Rawda 2016 - aekzal - 17.08.2016 Obiecana kara za zgubienie biletu. ![]() Od razu podane ceny za parkowanie. RE: Rawda 2016 - Bulgarius - 17.08.2016 No to trochę zdzierstwo jak się zgubi bilet . W Pyrzowicach nie ma już darmowych minut trzeba płacić za całą godzinę nawet jak się na minutę wjedzie.
RE: Rawda 2016 - aekzal - 17.08.2016 Lądujemy w Burgas około godziny 14.50. Wsiadamy do autobusu lotniskowego, wchodzimy do portu, sprawdzenie dokumentów, miło i z uśmiechem udajemy się po bagaż. No właśnie mijają minuty a rolki stoją, walizek nie widać. Czekamy ponad 40 minut. W międzyczasie dzwonię do Rozy bo do Gieorgija nie mam telefonu. Rozmawiamy częściowo po bułgarsku a w większości po rosyjsku. Niestety dobry człowiek czekał w pobliżu lotniska prawie 1h30min. Przyjechali na dwa samochody ale drugi nie miał zamiaru czekać i wrócił do Rawdy. Tak więc po perypetiach z bagażem, idziemy do ronda piechotką na umówione miejsce gdzie spotykamy właściciela części laguny beach. Jakież było nasze zdziwienie kiedy zaproponował przejazd jednym samochodem naszej siódemki i jego (osiem osób w mazdzie 6). Bagaży niewielka ilość tylko dwie walizki po 20kg i torby podręczne w ilości sześć sztuk zmieściliśmy w bagażniku. Upchani jak śledzie w sześć osób na tylnych siedzeniach i nas dwóch z przodu ze względu na rozmiary docieramy do Rawdy. W centrum przy fontannie (zdjęcie nocne - tych sporo napstrykałem bawiąc się aparacikiem, to akurat takie sobie) ![]() wysiadam z Mariuszem moim kolegą, idziemy do banku w celu wymiany euro na lewa (kurs 1.93 za eurusa). Pozostali jadą dalej i rozpakowują czemadany. RE: Rawda 2016 - aekzal - 18.08.2016 Po dokonaniu wymiany dotarliśmy do hotelu, na obiadek poszliśmy do Lesso, nauczeni zeszłorocznym pobytem i zaskoczeniem co do smaków w tej restauracji. Zamówiliśmy na początek po giuweczu ze świnki i kurczaczka razy dwa ![]() przecież jest nas dwie rodzinki (porcje po 400gram), kawałki kurczaka w sezamie (250gram) i dwa razy kawałki kurczaka w panierce. Po obiadku przeszliśmy do pobliskiego sklepiku celem zakupu napoi. Powrót do hotelu przebieranko i na plażę - ![]() ![]() naszą dziką i ![]() południową parasolkową (zdjęcie z innego dnia), pod wieczór nie było problemu z miejscami. Po kąpielach i odwiedzinach plaż, powrót do Laguny i spacer do Lidla na aplikacji samsunga odległość 2km. W trakcie spaceru kilka fotek ![]() ![]() ![]() .Zakupy w Lidlu zrobione, takie pierwszej potrzeby. Dnia 9.08 jadę z Gieorgijem odebrać z lotniska córkę przylatuje liniami wizzair, ciekawe czy w tym przelocie będzie opóźnienie (teraz wiem ale to dopiero przy opisie następnego dnia). cdn. RE: Rawda 2016 - teresa - 18.08.2016 Dużo zdjęć Arek ale plaża Nie wygląda na zatloczona RE: Rawda 2016 - aekzal - 18.08.2016 Tak tylko zdjęcia zrobione pierwszego dnia pobytu po 18.00 RE: Rawda 2016 - Marek i Buddy - 18.08.2016 (17.08.2016 22:56:16)aekzal napisał(a): idziemy do banku w celu wymiany euro na lewa (kurs 1.93 za eurusa). Kurs 1,93 jest także w kantorze zaraz obok Lidl'a. Wymieniałem wczoraj. |