![]() |
|
Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pozostałe tematy bułgarskie. (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=57) +--- Wątek: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! (/showthread.php?tid=829) |
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - dżek - 07.01.2017 A ja zawsze rezerwuję wcześniej na bo.....u bo wolę wiedzieć gdzie nocuję. I wtedy mam pewność że jak zabałaganię czasowo to i tak mam gdzie spać. Wątek popularny. No i fajnie. RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - tata - 07.01.2017 Ja też rezerwuje wcześniej ale to głównie dlatego, że jednak jedziemy w kilka rodzin. Gdybym jechał sam to chyba bym szukał na miejscu. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - arka - 07.01.2017 (05.01.2017 20:55:22)bateniki napisał(a): https://www.google.bg/maps/@41.69327,23.5149325,3a,76.8y,9.6h,80.22t/data=!3m8!1e1!3m6!1s-fBnqd0tym-s%2FV7iDjr3d3iI%2FAAAAAAAAAS8%2Fzk7K5CSbFcIW4WsurFkJfqGJFsaG37GpgCLIB!2e4!3e11!6s%2F%2Flh6.googleusercontent.com%2F-fBnqd0tym-s%2FV7iDjr3d3iI%2FAAAAAAAAAS8%2Fzk7K5CSbFcIW4WsurFkJfqGJFsaG37GpgCLIB%2Fw203-h100-k-no-pi0-ya245.60364-ro-0-fo100%2F!7i6144!8i3072Bate! Ja specjalnie pokazałem tylko kawałeczek! Ten krajobraz jest ze szczytu Djano! Ale nie chciałem niczego nikomu spojlować! Ale pokażę jeszcze moją jedną foteczkę z tego samego Djano lub Dżano! Na zdjęciu mój syneczek!
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 08.01.2017 Dziękuję bardzo za kolejne podpowiedzi. Zazwyczaj wracając kilka dni do domu z urlopu miałem po rezerwowane przez wiadomy portal noclegi. Miało to swoją przewagę w podróży,że wiedziałem gdzie nocuję i jak wyglądają warunki (raz tylko się mocno zawiodłem). Po za tym spokojniejsza głowa jechała. Z drugiej strony szukając noclegu na trasie człowiek ma większą swobodę czasową i mniej napięty grafik, powiedziałbym elastyczny. Jednak jakoś zawsze udało mi się zrealizować plany bo podróżnicy byli zdyscyplinowani i nie było kłopotu realizacji zamierzonych planów. Ja wiem, że tu korek, tam wypadek, kłopot z miejscem parkingowym może pokrzyżować plany, ale staram się być pozytywnie nastawiony do podróży i z nadzieją że wszystko wypali ... tak do tej pory mi się udawało ![]() Gdy wybiorę zabytki, będę miał plan to poproszę o informację co ile może mi zająć, bo będąc gdzieś pierwszy raz niestety nie ma się orientacji czasowej. Jak widać na mojej mapce część zabytków jest skupionych w miarę po drodze, może i podczas powrotu da się drobiazgi obejrzeć choć planuję zwiedzanie w kierunku tam chyba raczej jeden skok z Bułgarii do Bukaresztu, drugi do Konstancy przez jakieś większe miasto na wybrzeżu jak sugerował tutaj kolega No i miasteczka wybrzeża oraz jeśli znajdzie się coś ciekawego w głąb Bułgarii (tego jeszcze nie studiowałem) ![]() Ponieważ nie wiem jak będą wyglądały moje kolejne coroczne plany urlopowe i który kierunek obiorę chciałbym posłuchać opinii na temat zaznaczonych na mapie punktów z kategorycznym "must see" ![]() Co jest godne uwagi ze względu na swoją niezwykłość ... Cieszę się bardzo, że wątek jest taki popularny, ponieważ to co tutaj zgromadzimy posłuży na pewno innym planującym Ponieważ ciężko "świeżakowi rejonu" ogarnąć sytuację i informacje chciałbym troszkę uporządkować w głowie co i jak liznąć w Bułgarii, bo podobnie miałem kiedyś w Grecji, a pozostawiłem po sobie na forum greckim całkiem pokaźny ślad wiadomości do wykorzystania dla innych. Chcecie, poczytajcie .... Dziękuję bardzo za każdą informację i kłaniam się nisko ![]() Pozdrawiam serdecznie Piotr RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - dżek - 08.01.2017 (08.01.2017 19:14:20)golibroda napisał(a): Ponieważ ciężko "świeżakowi rejonu" ogarnąć sytuację i informacje chciałbym troszkę uporządkować w głowie co i jak liznąć w Bułgarii, bo podobnie miałem kiedyś w Grecji, a pozostawiłem po sobie na forum greckim całkiem pokaźny ślad wiadomości do wykorzystania dla innych. Chcecie, poczytajcie .... Oczywiście, że po udanym urlopie liczymy na obszerną relację. I tu w tym momencie daj słowo honoru, że takowa relacja będzie... RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 08.01.2017 Na pewno chętnie podzielę się wrażeniami i ciekawostkami, zresztą już sam wątek może być skarbnicą wiedzy. ![]() Tu w Bułgarii kozy kłują, więc człowieczek mądra głowa, błąka się po całym świecie, aby dojść do Bułgarowa. Właśnie nową zaczną podróż, by ją skończyć w Bułgarowie, a co poznał i co widział z chęcią wszystkim Wam opowie
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - dżek - 08.01.2017 Rymy jako tako. Ale pamiętaj o relacji. Pzdr. RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 08.01.2017 To żeś teraz pojechał po Makuszyńskim, lekko przerobionym "Wszystkie odcinki zaczynają się i kończą wierszykiem, recytowanym przez Wiesława Michnikowskiego i podobnym do oryginalnego tekstu książeczek Makuszyńskiego. Wierszyk wprowadzający jest zawsze taki sam, a kończący zależy od stopnia tarapatów, w które się koziołek w danym odcinku wpakował." Trochę doprecyzowałem miejsca: https://drive.google.com/open?id=1k4vqD7RrBYeyY-RaQOXT-IQEtZI&usp=sharing Propozycje ciekawych miejsc do odwiedzenia: Rumunia - zabytki
Pozdrawiam serdecznie Piotr RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - wkrak - 09.01.2017 Ja tu widzę 4 trasy przez południowe Karpaty: Transdalpina albo Transfogarska albo wulkany błotne albo pałac Peles. A z Polski do Bułgarii i z powrotem przejedziesz dwoma trasami. A Jassy i wąwóz Bicaz to już zupełnie nie pasują. RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 09.01.2017 Zainteresowałem się punktami oznaczonymi na fioletowo + fioletowy rowerek jako tranzyt. Na zielonko, skoki z Bułgarii do Rumunii. Pozostałe raczej nie po drodze ![]() Pozdrawiam Piotr |