![]() |
|
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] (/showthread.php?tid=1533) |
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Masodi - 21.05.2025 Ja podobnie jak Bateniki, wracałem w połowie lutego przez Rumunie i Węgry. W Ruse jedyny postój to opłata za most. Granice BG-ROM po prostu przejeżdżasz. ROM-HUN w Nadlac jeszcze lepiej bo już wtedy zrobili pasy autostradowe na wprost i nie mijaliśmy przez stare budki pograniczników. Żadnego zatrzymania. Oczywiście jak ktoś ma wielkie szczęście to nigdy nie można wykluczyć jakiejś kontroli losowej w pobliżu granic, tak jak na każdej granicy schengen... RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - KAJ - 23.05.2025 na razie brzmi to bardzo optymistycznie - zobaczymy co będzie gdy sezon ruszy oraz ja trzymam kciuku za Rumunów żeby oddali obwodnicę autostradową co by z Pitesti walić do granicy praktycznie cały czas x2 pasmową drogą
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - lubelak - 01.06.2025 Obwodnica Bukaresztu od strony południowej ma być w całości oddana 15 czerwca. Faktycznie zostały tam już tylko prace porządkowe i kilka miejsc z malowaniem pasów. Na szczęście nie czekają do udostępnienia MOPów bo to Turcy zbudują pewnie dopiero za kilka lat ![]() Do końca czerwca mają oddać cały odcinek autostrady A1 od Pitesti do Curtea de Arges Wtedy z Ramnicu Valcea drogą 73C albo 678A można skrócić podróż o jakieś 30 minut
RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - lubelak - 01.06.2025 Nie ma na to szans. O ile odcinek Curtea de Arges-Tigveni mogą otworzyć przed wakacjami 2026 o tyle pozostałe 3 odcinki nie dość, że cholernie trudne to jeszcze firmy krzaki mające duży problem z przygotowanie dokumentacji. Przykładowo odcinek od Talmaciu ciągle nie ma zgód na budowę części odcinka a buduja już niemal rok! Ciągle bawią się przy kilkusetmetrowym fragmencie przy końcu obwodnicy Sybina. A przecież ten odcinek i kolejne 2 to budowa w górach z licznymi tunelami. Zatem jak do 2030 oddadzą którykolwiek z tych odcinków będzie bardzo dobrze. Z drugiej strony w końcu podpisali umowę na pierwszy odcinek Arad-Oradea. Prosto, płasko, w 2,5 roku powinni oddać do użytku. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - coffe - 21.06.2025 Do Białej lepiej jechać autostradą na Warnę czy odbić na Prowadiję lub jakąś inną drogę? RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - grzechodg - 21.06.2025 Ja zawsze odbijam na Prowadije. Zaoszczędzisz km. Fajne krajobrazy. Nawierzchnia w porządku. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 22.06.2025 (21.06.2025 18:46:43)coffe napisał(a): Do Białej lepiej jechać autostradą na Warnę czy odbić na Prowadiję lub jakąś inną drogę? Kilka razy jechałem ze SB w kierunku Warny i najgorzej wspominam fragment do Obzoru (dziury, tłok na drodze, zakręty, etc). Później, tj. od Białej do Warny wydaje się droga ok, do tego kawałek autostrady. Ale z drugiej strony samo przebicie się przez Warnę jest słabe, to strata przynajmniej kilkunastu minut. Więc Prowadija wydaje się być szybszą opcją. Bo to co nadgonisz na autostradzie, stracisz w mieście. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - coffe - 22.06.2025 No właśnie w tamtym roku jechałem przez Prowadiję i zastanawiałem się jak wygląda sprawa z przejazdem przez Warnę i potem autostradą... ale z tego co piszecie to chyba gra nie jest warta świeczki... więc lecę na Prowadiję. Dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie mam... zawsze przed granicą RO/BG odbijałem na Varnatori... zostać przy tej opcji czy jechać dalej na obwodnicę ? Będę jechać koło 14-16 lipca także nowa obwodnica powinna być już oddana do użytkowania. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - wojak999 - 22.06.2025 Poczekaj jeszcze tydzień, w piątek 27 czerwca będę wracał z BG. Trasę przez Varnatori przetestuję. RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - grzechodg - 22.06.2025 Otwarcie brakującego odcinka obwodnicy opóźnia się. Nowa data to 30 czerwca. |