Forum Bulgaricus
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] (/showthread.php?tid=1533)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - Masodi - 21.05.2025

Ja podobnie jak Bateniki, wracałem w połowie lutego przez Rumunie i Węgry. W Ruse jedyny postój to opłata za most. Granice BG-ROM po prostu przejeżdżasz. ROM-HUN w Nadlac jeszcze lepiej bo już wtedy zrobili pasy autostradowe na wprost i nie mijaliśmy przez stare budki pograniczników. Żadnego zatrzymania.

Oczywiście jak ktoś ma wielkie szczęście to nigdy nie można wykluczyć jakiejś kontroli losowej w pobliżu granic, tak jak na każdej granicy schengen...

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - KAJ - 23.05.2025

na razie brzmi to bardzo optymistycznie - zobaczymy co będzie gdy sezon ruszy oraz ja trzymam kciuku za Rumunów żeby oddali obwodnicę autostradową co by z Pitesti walić do granicy praktycznie cały czas x2 pasmową drogą Smile

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - lubelak - 01.06.2025

Obwodnica Bukaresztu od strony południowej ma być w całości oddana 15 czerwca. Faktycznie zostały tam już tylko prace porządkowe i kilka miejsc z malowaniem pasów. Na szczęście nie czekają do udostępnienia MOPów bo to Turcy zbudują pewnie dopiero za kilka latSmile
Do końca czerwca mają oddać cały odcinek autostrady A1 od Pitesti do Curtea de ArgesSmile Wtedy z Ramnicu Valcea drogą 73C albo 678A można skrócić podróż o jakieś 30 minutSmile

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - lubelak - 01.06.2025

Nie ma na to szans. O ile odcinek Curtea de Arges-Tigveni mogą otworzyć przed wakacjami 2026 o tyle pozostałe 3 odcinki nie dość, że cholernie trudne to jeszcze firmy krzaki mające duży problem z przygotowanie dokumentacji. Przykładowo odcinek od Talmaciu ciągle nie ma zgód na budowę części odcinka a buduja już niemal rok! Ciągle bawią się przy kilkusetmetrowym fragmencie przy końcu obwodnicy Sybina. A przecież ten odcinek i kolejne 2 to budowa w górach z licznymi tunelami. Zatem jak do 2030 oddadzą którykolwiek z tych odcinków będzie bardzo dobrze.
Z drugiej strony w końcu podpisali umowę na pierwszy odcinek Arad-Oradea. Prosto, płasko, w 2,5 roku powinni oddać do użytku.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - coffe - 21.06.2025

Do Białej lepiej jechać autostradą na Warnę czy odbić na Prowadiję lub jakąś inną drogę?

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - grzechodg - 21.06.2025

Ja zawsze odbijam na Prowadije. Zaoszczędzisz km. Fajne krajobrazy. Nawierzchnia w porządku.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - bart11 - 22.06.2025

(21.06.2025 18:46:43)coffe napisał(a): Do Białej lepiej jechać autostradą na Warnę czy odbić na Prowadiję lub jakąś inną drogę?

Kilka razy jechałem ze SB w kierunku Warny i najgorzej wspominam fragment do Obzoru (dziury, tłok na drodze, zakręty, etc). Później, tj. od Białej do Warny wydaje się droga ok, do tego kawałek autostrady.  Ale z drugiej strony samo przebicie się przez Warnę jest słabe, to strata przynajmniej kilkunastu minut. Więc Prowadija wydaje się być szybszą opcją. Bo to co nadgonisz na autostradzie, stracisz w mieście.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - coffe - 22.06.2025

No właśnie w tamtym roku jechałem przez Prowadiję i zastanawiałem się jak wygląda sprawa z przejazdem przez Warnę i potem autostradą... ale z tego co piszecie to chyba gra nie jest warta świeczki... więc lecę na Prowadiję. Dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie mam... zawsze przed granicą RO/BG odbijałem na Varnatori... zostać przy tej opcji czy jechać dalej na obwodnicę ? Będę jechać koło 14-16 lipca także nowa obwodnica powinna być już oddana do użytkowania.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - wojak999 - 22.06.2025

Poczekaj jeszcze tydzień, w piątek 27 czerwca będę wracał z BG. Trasę przez Varnatori przetestuję.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025] - grzechodg - 22.06.2025

Otwarcie brakującego odcinka obwodnicy opóźnia się. Nowa data to 30 czerwca.