Forum Bulgaricus
Assistance - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Assistance (/showthread.php?tid=191)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Assistance - tomek89 - 16.06.2016

I Wszystkie szkody naprawiłeś na miejscu ?

RE: Assistance - igi123 - 16.06.2016

Teoretycznie można naprawić całą szkodę w Bułgarii np. ASO, ale tu trzeba zawsze konsultować się z ubezpieczycielem, jeżeli zdążą przez np. 10 dni. Koledze np. naprawili tylko reflektory z tyłu (znaczy zamontowali nowe), żeby mógł dojechać do kraju, a zderzak i resztę szkód robił u nas.

RE: Assistance - bateniki - 16.06.2016

Tak. szyba my wymienili, nawet taniej wyszlo nyż w Polsce.A zderzak mam zamówiony i czekam teraz bo aż z Romunii Smile

RE: Assistance - toudi158 - 04.07.2016

Korzystał ktoś z Assistance za granicą?

RE: Assistance - Wawo - 04.07.2016

Korzystałem kilka lat temu z assistance z PZU, na autostradzie 60 km przed Varna, wszystko dobrze się skończyło. Kilka rozmów telefonicznych z konsultantem w Polsce, później z kimś z Bułgarii, laweta, serwis i finito.

RE: Assistance - toudi158 - 04.07.2016

Rozwiniesz co się wydarzyło i jak się skończyło?

Zastanawiam się nad wykupieniem ubezpieczenia mam AC i OC w gothearze i za 300 zł proponują mi wersją lux (najbardziej wypasioną).
Zastanawiam się co rzeczywiście da mi assistance na europę.

RE: Assistance - Wawo - 04.07.2016

Tutaj masz opis. Skonczylo sie wszystko okej, bezgotówkowo, autem normalnie wróciliśmy do kraju.

Assistance daje Ci poczucie bezpieczeństwa, to na pewno. Ja od 2011 jeżdżę bez. 2011-2012 Daewoo Lanos, 2013-2015 Fiat Panda. Nic akurat się nie wydarzyło, bym potrzebował pilnej pomocy. Prawda taka, że auto może Ci się popsuć i pod domem. We wszystkich krajach tranzytowych sa tacy sami mechanicy jak u nas, problemem małym może być jakaś grubsza awaria gdzieś w polu, ale i z takich sytuacji da się wyjść z dobrymi wspomnieniami na lata bez assistance Smile

RE: Assistance - czarmar - 04.07.2016

Nawet bym sie nie zastanawiał, ja bez tego nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania w Polsce a co mówić o dalszych podróżach. W każdym wypadku masz pomoc w przypadku rozładowania akumulatora, zatrzaśnięcia kluczyków, braku paliwa, wymiana koła, hotel w przypadku awarii, samochód zastępczy, a w przypadku naprawy za granicą zapewnioną podróż z miejsca wypadku do domu a później powrót po samochód. Przy pełnym zakresie powinienes miec droga lotniczą. Nie wyobrażam sobie w dzisijszych czasach pchania samochodu lub szukania pomocy, szczególnie gdy podróżuje się z rodziną. Tym bardziej, że nie ma znaczenia gdzie wykupujemy assistance ponieważ najważniejszy jest zakres (pakiet), a późniejsza obsługa i tak odbywa się przez firmy niezależne w tym wyspecjalizowane. Jeżeli liczysz ile wydasz to w Polsce sama laweta kosztuje około 150-200 zł, nie mówiąc , że tych awarii możesz mieć kilka lub więcej.
pozdrawiam,
M.

RE: Assistance - ventosa - 04.07.2016

Dokładnie tak, jak napisał czarmar!
Tylko dokładnie poczytaj warunki bo pamiętaj, że assistance to nie jest ubezpieczenie, które gwarantuje naprawę. W warunkach jest, że jeżeli usprawnienie pojazdu jest możliwe w ciągu... (pewnie różnie, u mnie do 1 godziny).
Ale i tak warto go mieć. Nawet jak nie naprawią, to zawiozą pod najbliższy warsztat. A jak masz dobre warunki holowania to może i do domu (PZU i Compensa dają po 1000km, ale najczęściej jest to od 50 do 200-300km). I to daje tą pewność, że nie zostaniesz sam na jakimś zadupiu, w środku nocy i daleko od domu.

RE: Assistance - ebyst - 04.07.2016

W zeszłym roku przyjazd na lawecie ze Słowacji 200km od PL(na szczęście w drodze powrotnej).
Nic wielkiego się nie stało.
Telefon, oddzwonienie po 10 minutach i długie czekanie na lawetę 5-6 godzin.
Za to wszyscy się wyspaliśmy wracając, zwłaszcza kierowca pechowego auta Smile
Assistance PZU. Pakiet z holowaniem do 1000km.
W tym roku też wykupiłem.