![]() |
|
Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie (/showthread.php?tid=682) |
RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Bogdan - 09.06.2026 @Masodi czy dobrze rozumiem, że wymienionych terminach o drodze na Zwardoń można zapomnieć. Pozostaje droga przez Ostrawę a później należy kierować się do autostrady Żylina -Bratysława. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale to jest droga płatna na terenie Czech. Pozdrawiam Bogdan RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Slavekk - 09.06.2026 (09.06.2026 08:54:19)Bogdan napisał(a): @Masodi czy dobrze rozumiem, że wymienionych terminach o drodze na Zwardoń można zapomnieć. Pozostaje droga przez Ostrawę a później należy kierować się do autostrady Żylina -Bratysława. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale to jest droga płatna na terenie Czech. Tak, D56 Ostrava - Frydek-M. jest płatna. Ale można ją ominąć (kosztem ok. 15 minut) bezpłatną 447. RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - bart11 - 09.06.2026 (09.06.2026 08:54:19)Bogdan napisał(a): @Masodi czy dobrze rozumiem, że wymienionych terminach o drodze na Zwardoń można zapomnieć. Pozostaje droga przez Ostrawę a później należy kierować się do autostrady Żylina -Bratysława. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale to jest droga płatna na terenie Czech. Nie jestem pewien, czy jazda przez Ostravę przyspieszy cokolwiek. Jest tam dość tłoczno, a jakość nawierzchni fatalna. Jazda tamtędy trochę mi przypominała A4 w Krakowie od Zakopiańskiej do Balic, tylko, że z dziurami w drodze. RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Masodi - 09.06.2026 Slavekk podał jeden z wariantów dotarcia do Żyliny. Drugi wariant (bezwinietkowy w Czechach), który osobiście bardziej preferuje to dojechanie do Cieszyna (z A1 skręcam w Żorach na drogę 81 do Skoczowa) i w Czechach przez Ropice i Nebory dojeżdżasz do drogi 68 (E75). Lecz uwzględniając powyższe najbardziej i tak jestem za wariantem najprostszym: jazda S1 do Zwardonia i przejazd w Słowacji starą drogą przez Skalite i Świerczynowiec (gdzie raczej będzie poprowadzony objazd) i tam włączyć się na D3. Przy dzisiejszych warunkach odcinek 17km po starej drodze wychodzi tylko 4 minuty dłużej!!! Jakość drogi na streetview wygląda poprawnie. Oczywiście każdy z wariantów powinien być rozpatrywany w dniu przejazdu bazując na natężeniu ruchu w danym momencie. RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Slavekk - 09.06.2026 (09.06.2026 10:46:48)bart11 napisał(a):(09.06.2026 08:54:19)Bogdan napisał(a): @Masodi czy dobrze rozumiem, że wymienionych terminach o drodze na Zwardoń można zapomnieć. Pozostaje droga przez Ostrawę a później należy kierować się do autostrady Żylina -Bratysława. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale to jest droga płatna na terenie Czech.Nie jestem pewien, czy jazda przez Ostravę przyspieszy cokolwiek. O to warto zapytać gugla. Przed otwarciem nowego odcinka S1 w różnych porach dnia i tygodnia pokazywał mi przejazd (Częstochowa) A1 - D1 - Ostrava - Frydek M. - Makov - Bytca (D1) - Trnava jako szybszy niż przez Zwardoń Po otwarciu nowego odcinka naszej S1 nie miałem okazji testować. RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Slavekk - 09.06.2026 Edit: Fakt, że ja mam czeskie autostrady bezpłatne RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Bogdan - 09.06.2026 (09.06.2026 11:02:48)Masodi napisał(a): Slavekk podał jeden z wariantów dotarcia do Żyliny. @Masodi ten wariant przez Skalite nie omija tunelu, dołóż jeszcze dojazd do Żyliny z ominięciem tunelu. RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Masodi - 09.06.2026 Skoro już mowa o jeździe przez Czechy to warto przy okazji przypomnieć dlaczego lepiej unikać tam jazdy autem leasingowanym od tego roku: https://www.munipro.pl/masz-auto-w-leasingu-czeska-policja-moze-je-zarekwirowac-sprawdz-jak-uniknac-koszmaru/ RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Masodi - 09.06.2026 @Bogdan: Droga D3, o zamknięciu której mowa jest niezależną drogą szybkiego ruchu od starej 12 więc nie wiem skąd twoje obawy... RE: Aktualne utrudnienia i remonty na trasie - Bogdan - 09.06.2026 (09.06.2026 12:01:15)Masodi napisał(a): @Bogdan: Droga D3, o zamknięciu której mowa jest niezależną drogą szybkiego ruchu od starej 12 więc nie wiem skąd twoje obawy... Masz racje ja myślałem o tunelu przy Zylinie. Droga 12 ten problem rozwiązuje, tylko tam jest ciągłe ograniczenie prędkości do 50 km/h. |