Forum Bulgaricus
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] (/showthread.php?tid=1288)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - igi123 - 24.06.2020

Przed remontem drogi były stare i pokoleinowane, ale prawie tam nie ma ruchu[emoji39] tak że w-g mnie całkiem opłacalny "skrót"

Wysłane przy użyciu Tapatalka

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - bart11 - 24.06.2020

Możecie mi wyjaśnić w jakim celu w ogóle jedziecie przez ŻW ? O ile rozumiem przejazd przez centralną Rumunię (mniej kilometrów, trochę krajobrazów, brak przekraczania granic UE) lub przejazd przez SRB Horgosz-Belgrad-Nis-Kalotinę  (szybciej, wygodniej, mniej stresu). O tyle w ogóle nie mogę pojąć takiego hybrydowego rozwiązania (na moje oko łączy same wady obu tras). 
Co mi umknęło?

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Tosho - 24.06.2020

@bart11 - z mojego doświadczenia - przez ZW/Bregovo - brak TIRów- w Rumunii z racji weekendowych ograniczen tworzy sie mega kolejka cieżarowych aut od granicy w głab kraju - nawet i ponad 10km - stojących aut na pasie /a tam zwykła wąska droga/- czasami są przerwy między nimi czasami brak - sam rozumiesz że dojazd do samego terminalu granicznego jest utrudniony, wślad za tym jest nerwówka na samej granicy z odprawami - i rzadko kiedy 30min starczy nawet na te kilka aut. W Bregovo- jeszcze nie udało mi się zobaczyć wiecej niż 1 auto na wjazd do BG, tylko lokalsi na zakupy czy do SRB czy do BG.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - bart11 - 24.06.2020

(24.06.2020 15:52:33)Tosho napisał(a): @bart11 - z mojego doświadczenia - przez ZW/Bregovo - brak TIRów-  w Rumunii z racji weekendowych ograniczen tworzy sie mega kolejka cieżarowych aut od granicy w głab kraju - nawet i ponad 10km - stojących aut na pasie /a tam zwykła wąska droga/- czasami są przerwy między nimi czasami brak - sam rozumiesz że dojazd do samego terminalu granicznego jest utrudniony, wślad za tym jest nerwówka na samej granicy z odprawami - i rzadko kiedy 30min starczy nawet na te kilka aut. W Bregovo- jeszcze nie udało mi się zobaczyć wiecej niż 1 auto na wjazd do BG, tylko lokalsi na zakupy czy do SRB czy do BG.

Ale nawrotka z Szeged przez Arad jest dłuższa o 50km i 2h od Kalotiny (Przez Belgrad). Nawet remont na wlocie do Sofii nie rekompensuje tego czasu. Jaka jest "magia" tej trasy?

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - Tosho - 24.06.2020

Ja porównałem tylko różnicę tras via Calafat czy Bregovo - trasa przez Belgrad to co innego. Wszak wątek o Rumunii mamy Wink
Nie zamierzam polemizować o wyższości trasy Via Serbia nad via Rumunia czy odwrotnie, kazdy ma swe upodobania.

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - coffe - 24.06.2020

Mnie właśnie zależy na tym żeby nie stać jak wazon na granicy...raz już przerobiłem 5 godzin stania (co prawda na granicy BG/SRB gdzie od groma było "rodowitych Niemców") i nie chce się kolejny raz pakować w takie stanie (dlatego też pierwszy raz jadę przez RO). Opcja Oradea przez Ruse (oczywiście szlakiem tranzytowym) do Słonecznego Brzegu wychodzi według google (wiadomo nie są to sztywne obliczenia) 45 minut szybciej i 100 km bliżej niż przez ŻW-Bregowo i dalej autostradą do SB. W opcji z Ruse wiadomo - opłata za prom i stanie na granicy więc te 45 minut zaoszczędzone na trasie wcale nie musi być a wręcz przeciwnie, może być dłużej, w opcji ŻW brak opłaty, z tego co czytam to błyskawiczny przejazd przez same ŻW i Bregowo ale 100 km dalej i 45 minut dłużej...więc i tak "suma sumarum" wychodzi na to samo...pozostaje loteria gdzie się bardziej poszczęści. Jeśli się mylę to proszę poprawcie Big Grin Cool

W Ruse też jest most,ba nawet tańszy Smile
Tak naprawdę to promy są w Calarasi/Silistra i w Beket/Oryahovo - bynajmniej tymi się przeprawiałem

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - coffe - 24.06.2020

(24.06.2020 18:42:48)Tosho napisał(a): W Ruse też jest most,ba nawet tańszy Smile

hm...no tak a jak szybciej przez most czy promem ? Bo jeśli chodzi o finanse to ŻW jest bez opłat

Zawsze najdrożej wychodzill prom - bo jest kilka opłat- portowa, od auta , od osoby itd.
Jedynie prom w Calarasi - jest tańszy- bo wewnatrz Rumunii- tam granica miedzy Ro/BG jest na lądzie/ na południowym brzegu/

RE: Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2020] - lubelak - 25.06.2020

(24.06.2020 18:28:24)coffe napisał(a): Mnie właśnie zależy na tym żeby nie stać jak wazon na granicy...raz już przerobiłem 5 godzin stania (co prawda na granicy BG/SRB gdzie od groma było "rodowitych Niemców") i nie chce się kolejny raz pakować w takie stanie (dlatego też pierwszy raz jadę przez RO). Opcja Oradea przez Ruse (oczywiście szlakiem tranzytowym) do Słonecznego Brzegu wychodzi według google (wiadomo nie są to sztywne obliczenia) 45 minut szybciej i 100 km bliżej niż przez ŻW-Bregowo i dalej autostradą do SB. W opcji z Ruse wiadomo - opłata za prom i stanie na granicy więc te 45 minut zaoszczędzone na trasie wcale nie musi być a wręcz przeciwnie, może być dłużej, w opcji ŻW brak opłaty, z tego co czytam to błyskawiczny przejazd przez same ŻW i Bregowo ale 100 km dalej i 45 minut dłużej...więc i tak "suma sumarum" wychodzi na to samo...pozostaje loteria gdzie się bardziej poszczęści. Jeśli się mylę to proszę poprawcie Big Grin Cool

Kurde coś nie tak chyba ze mną. Sprawdzam mapy google jeszcze raz i droga przez ŻW jest i krótsza o jakieś 60 km i szybsza o niemal godzinę? Gdzie jest zatem owe 45 minut szybciej przez Rumunię?