Forum Bulgaricus
Pomorie / Поморие - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Pomorie / Поморие (/showthread.php?tid=252)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Pomorie / Поморие - galin88 - 27.12.2017

Właśnie kupiłem sobie bilet do Burgas. Polecam wszystkim bardzo duże promocje RYANAIR płaciłem 168 zł w dwie strony Wink . Piszę w wątku Pomorie bo mam zamiar wybrać się w maju do Pomorie. Po powrocie złożę relację Wink

RE: Pomorie / Поморие - bateniki - 27.12.2017

Hyba niemasz zamiaru się kąpać w morza?
temperatura od 14 do 18 st tylko Smile

RE: Pomorie / Поморие - teresa - 28.12.2017

Jeśli 18 to Tak jak nad Bałtykiem w sezonie

RE: Pomorie / Поморие - bateniki - 29.12.2017

Praktyczne sezon sie zaczyna okolo 20 majaSmile

RE: Pomorie / Поморие - galin88 - 30.12.2017

nie no ja sie kąpać nie bedę ale pochodzić po kostki można przecież

RE: Pomorie / Поморие - daro - 01.01.2018

pozdrawiam w nowym roku 2018 i mam prosbe o namiary na kwatere w pomorie 
pozdrawiam dareo

RE: Pomorie / Поморие - Raphael - 06.06.2018

Udało się kupić tanie bilety na samolot, teraz czas na wybór miejsca "na miejscu" - w grę wchodzi m.in. Pomorie, w związku z czym mam do forumowiczów kilka pytań.

Czy z lotniska da się dojechać do centrum Pomoria?
Jeśli nie to gdzie należy wysiąść żeby być jak najbliżej centrum (na mapie googla znalazłem jakiś obok ronda z pomnikiem św. Grzegorza (статуя на св. Георги) (stamtąd do centrum to około pół godziny pieszo)?
Jeśli tak to autobus o jakim numerze należy wybrać?

Gdzie jest błoto? Ktoś wspominał o okolicach muzeum soli, a ktoś inny o mierzei między morzem a jeziorem? A może są  i tu i tu, jeśli tak to czy czymś się różnią i gdzie jest bardziej kameralnie?

Czy z centrum da się przejść plażą na północ, równolegle do jeziora, czy są może jakieś odcinki plaży prywatnych, na które nie wolno / nie da się wejść od strony plaży?

RE: Pomorie / Поморие - aekzal - 06.06.2018

Autobus dojeżdża tu, tylko nie pamiętam numeru.
Błotka spotkasz idąc plażą północną w kierunku Aheloj w okolicy bunkra. Jest bardzo spokojnie i nie za dużo ludzi nawet w sezonie. Ważne że gratis.

RE: Pomorie / Поморие - Raphael - 06.06.2018

Jeśli dobrze widzę na mapie, to ten bunkier oddalony jest o jakieś 8 km od Pomoria  Confused
Jest jakaś opcja, żeby podjechać sobie tam autobusem? Przystanku przed Aheloj na mapie nie zauważyłem - czy jak się kupi bilet do Aheloj, to poproszony kierowca stanie przy drodze, czy tylko na przystankach? Nie znam ichnich realiów, "podejścia" i poziomu "luzu", stąd to pytanie.

RE: Pomorie / Поморие - aekzal - 06.06.2018

Podobno kiedyś autobus nr 9 na prośbę (teraz dziewiątki nie widziałem za to jeździ 10) zatrzymywał się przy zejściu obok trzech niedokończonych apartamentowców przed Aheloj i polną drogą można było zejść do plaży i błotek. Nie korzystałem z takiego dojazdu.