![]() |
|
Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pozostałe tematy bułgarskie. (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=57) +--- Wątek: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! (/showthread.php?tid=829) |
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - igi123 - 14.01.2017 (12.01.2017 13:14:38)CarlosPL napisał(a): Odnośnie bookkng.com. Trzeba brać poprawkę na nich. W bardzo wielu hotelach z bookingu mozna zarezerwować tylko część pokoi którymi dysponuje obiekt, reszta rezerwacji należy już do managera hotelu. A to, że juz już i natychmiast trza rezerwować bo za 1-2 dni (czy godzin) to będzie po ptokach to zwykły marketing... (12.01.2017 12:31:17)peter napisał(a): Sinemorec - piękne plaże; pierwsza to Kosa - jedna z najpiękniejszych, bez hoteli, kwater itd, nawet w sezonie mało ludzi ( poszperaj na forum sporo o niej już było, nawet w moich relacjach ), druga Butamiata - ta już zagospodarowana ale tak na 50% sowich możlwiości; w Sinemorcu brak dyskotek, młodzieży; spacery wieczorem nad klifami i drinki w Korabie ! Świetne jedzenie w knajpach. Ahtopol - większy, to już mały kurort - taki Obzor 10 lat temu, ale ma swój urok - deptak, molo, stragany; też ma dobrą plażę ale sporo ludzi; Silistra ? - a to poszukaj sobie, przez część z nas uznawana na najpiękniejszą plażę w BG Koło Sinemorca mozna tez skorzystać z całkowicie dzikiej plaży Lipite, ale dojazd jest drogami gruntowymi (jeżeli nie pada OK, jak wcześniej popadało albo leśnicy ciężkim sprzętem wjechali to są duże koleiny), mozna piechotą kilkadziesiąt minut od plaży Butamiata (ok. 20 min) z tym, że trzeba pokonać klif nad Butamiatą, dla małych dzieci to duże wyzwanie, stąd tamże mało ludzi korzysta z uroków. Acha można tam spotkać naturystów i delfiny
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 14.01.2017 Znalazłem ciekawe informacje na temat bułgarskich miejscowości: niecodzienne notatki z codziennych przygód młodej kobiety-Polki oraz zagrożeń widzianych okiem blogerki: chomikowa na czarno RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - wolffer - 15.01.2017 przejrzałem obydwie, co do pierwszej to akurat odwiedzam Elenite po raz pierwszy i jakoś znajduję tam plaże zarówno węższe jak i szersze bez problemu, dużych odległości nie ma, a na miejscu jeszcze niewielki aquapark, knajek kilka, market, sklepiki, stragany, warzywniaki, no i bez wielkiego tłoku. Resztę Pani napisała tak po łebkach. Co do drugiej, to faktycznie w SB chyba w 2016 miejscowi się poszarpali, ale na codzień tego tam nie widać, gdyż pewnie nikt nie chce psuć sobie interesów, a sama mafia, to już zadanie dla miejscowych. Apropo snu amerykańskiego, to u nas był amerykański, niemiecki i angielski, tak więc nie wiem o co chodzi. Tekst napisany z pozycji zwiedzacza SB i ZP jedynie, bo info o braku zabytków kultury i krajobrazów mnie rozwaliło. Wystarczy, jak zwykle w różnych sprawach, trochę w głąb. Takie to moje zdanie RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - bateniki - 15.01.2017 szkoda czasu na czytanie tych wypocyn ((((((((((
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - tata - 16.01.2017 Jeżeli chodzi o booking.com to już trochę przeginają z cenami. W tamtym roku pierwszy raz zarezerwowałem bezpośrednio przez BG pośrednika i ten sam apartament, w tym samym czasie, wyszedł mnie taniej jakieś 350 euro. W tym roku patrzyłem i mimo wzrostu cen u tego BG pośrednika i tak jest znacznie taniej niż na booking. Wiem że muszą zarobić, ale nie wiedziałem że aż tyle... RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - ventosa - 17.01.2017 Hmm, a podobno zdzierają z właścicieli a nie z turystów. Czyżby teraz zmienili strategię i zdzierają z obu?
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 17.01.2017 Tata, Dziękuję ![]() A do wszystkich mam pytanie o miejscowość Byała (plaże w miejscowości i w pobliżu, samo miasteczko i jego cywilizację) Widzę tam spokój, ładny klif i położenie w pobliżu większych miast i miasteczek do obejrzenia. A może na plaże samochodem ?
RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - Slavekk - 17.01.2017 (16.01.2017 12:43:31)tata napisał(a): Jeżeli chodzi o booking.com to już trochę przeginają z cenami. W tamtym roku pierwszy raz zarezerwowałem bezpośrednio przez BG pośrednika i ten sam apartament, w tym samym czasie, wyszedł mnie taniej jakieś 350 euro. W tym roku patrzyłem i mimo wzrostu cen u tego BG pośrednika i tak jest znacznie taniej niż na booking. Wiem że muszą zarobić, ale nie wiedziałem że aż tyle... Ale te różnice w procentach to jakie? Bo ZTCW firma ma stałą i nie powalającą marżę. Nie wiemy jaką ma wynajmujący cenę dla B. Być może sam wynajmujący uznał, że dla nich może ustalić wyższą cenę, oni dodali marżę i tak wyszło. A może dla B. ma apartamenty, których poza B. nie wynajmuje, a one jakieś luksuśne są... ![]() Na pewno warto sprawdzać w różnych źródłach, ale warto też porównywać czy różne ceny dotyczą tych samych pokoi/mieszkań. Jakoś dziwne mi się widzi, żeby ten konkretny lokal, który na stronie B. stoi jako "dostępny" został wynajęty poza tą stroną. Może inny w tym samym budynku/kompleksie, ale ten sam? Pamiętam, jak polskojęzyczna panienka dzwoniła do mnie z Wlk. Brytanii żeby mnie przepraszać, że lokal wynajęty na stronie napisał mi prywatnego maila, że nie mają wolnego w tym terminie. Zaproponowała zamienny, droższy, ale pokrywali różnicę. Nie wierzę, że nie mieliby bata na wynajmującego i sami ponosili takie koszty. RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - tata - 17.01.2017 Kompleks na którego przykładzie to opisałem ma kilka rodzajów apartamentów, które różnią się ceną, podaje teraz z głowy, moge się pomylić o kilka Euro, ceny za noc/apartament w 2016 w szczycie sezonu: 4 os bez bezpośredniego widoku na morze 42E 4 os z bocznym widokiem na morze 46E 4 os z centralnym widokiem na morze 52E 6 os z bocznym widokiem 60E 6 os z centralnym widokiem 65E od tego 10% zniżki za wczesną rezerwację. Ja zapłaciłem w 2016r za 10 noclegów ok 1900zł z bocznym widokiem i tarasem na dachu. W tym samym terminie patrzyłem na booking i apartament bez widoku na morze w tym samym terminie kosztował 3130zł. W tym roku jadę na 12 nocy, wziąłem apartament z centralnym widokiem na morze w pierwszej linii brzegowej w samym środku sezonu i zapłacę za niego 561,6 Euro, czyli ok 2470zł. Sprawdziłem na booking ten sam Hotel, 12 dni w trochę późniejszym terminie (od 1.08) na 12 nocy, w budynku w 2 linii brzegowej, ale z częściowym widokiem na morze i wychodzi 3885zł. Różnica w kwocie to 1400zł czyli ponad 55% drożej. Dla mnie to przegięcie... Sprawdziłem teraz cenę dla klienta z "ulicy", dokładnie TEN SAM apartament (B23) co na Booking (patrząc po zdjęciach z apartamentu i zdjęciach z tarasu): Termin 1-13.08.2017 Booking 3885zł, posrednik BG 12x62Ex4,4-10%=2946zł. Różnica 939zł czyli ponad 30%, sporo mniej, ale nadal przegięcie... RE: Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii ! - golibroda - 17.01.2017 Chyba zostanę w domu
|