![]() |
|
Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny (/showthread.php?tid=1055) |
Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - tomeks - 17.05.2018 Na pierwszy raz wybraliśmy okolice Albeny, a dokładnie apartamenty EcoStar Rogachevo. Jedziemy w dwie rodziny 2+2 i 2+3. Wyjazd w niedzielę 29.07 ok. 2-3 w nocy z Rzeszowa. Przez Słowację i Węgry bezwinietkowo na Svidnik-Pacin-Kisvarda-Carei-Zalau-KlużNapoka-Turda. W Turdzie zwiedzanie kopalni soli i wyjazd na nocleg do Sybinu. Jak wystaczy sił i czasu to może późnym popołudniem zaglądniemy do Ocna Sibiului. W poniedziałek 30.07 wyjazd z Sybinu ok. 7:00 i przez transfogaraską i tamę Vidraru przez most w Ruse na Warnę i do Rogacheva. Plażowanie w Kranewie. W międzyczasie wycieczki na plażę Bolata, nos Kaliakra, farma Dalboka, ogrody w Balcziku, aquapark w Albenie, delfinarium w Warnie, park nadmorski w Warnie, może monastyr Aladzha ... Wyjazd w droge powrotną w poniedziałek 6 sierpnia i nocleg znowu w Sybinie (tymczasem już bez transfogaraskiej), następnego dnia powrót do Rzeszowa. Na dzień dzisiejszy zostało kupić winietę na Rumunie, dodatkowe ubezpieczenie, czekamy na karty EKUZ, trochę leva na winiety i dobry początek w Bułgarii i jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę. Wszelkie sugestie mile widziane. RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - zbiq - 17.05.2018 Oczywiście wiesz że idąc plażą z Albeny do Kranieva przechodzisz nagą plażą ( piszę z uwagi na +2 i +3 ). RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - wkrak - 17.05.2018 Pierwszy dzień na styk: 12 godzin jazdy 1 godzina na obiad 2 godziny na kopalnię Turda To już nie będzie sił na Ocna Sibiului. Albo trzeba tam spać? RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - kris68 - 17.05.2018 osobiście pojechałbym przez Tokay Niregyhazę Debreczyn Oradea szybko sprawnie. Twoja droga też dobra ale dużo wiosek w Rumuni i jak jechałem tamtędy bo tak akurat musiałem było dużo policji. RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - wkrak - 17.05.2018 Kris ma rację - kilometrów więcej, droga lepsza, a czasowo tak samo. RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - tomeks - 17.05.2018 zbiq Oczywiście wiem;-) Czyli na Rumunii E60 (1) dużo lepsza od E81 (1F)? RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - wojak999 - 18.05.2018 Osobiście do drogi E81 nic nie mam. W ubiegłym roku pokonywałem w obu kierunkach czyli do i z BG i nie narzekałem.
RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - amelia - 19.05.2018 W zeszlym roku spedzilismy wakacje miedzy innymi w Albenie. Masz na liscie praktycznie wszystkie miejsca w okolicy o ktore zachaczylismy. Bardzo polecam wieczorny spektakl swiatlo i dzwiek w skalnym monastyrze. Jezeli bedziecie chwile wczesniej to jest tez mozliwe zwiedzenie muzeum ( choc z informacji wynikalo ze powinno byc juz zamkniete )Cena za bilet tez byla nizsza niz na ogolnodostepnym cenniku. Nie wiem w jakim wieku sa dzieci, ale nasza 6 latka byla zachwycona aquparkiem, bylismy tam codziennymi goscmi ( mielismy akurat darmowy wstep ). Nie jest duzy ale jest zadbany i czysty. Podczas spaceru z Albeny do Kraniewa nie natknelismy sie na zadnych nudystow ( moze juz bylo dla nich za pozno , zazwyczaj na spacer wybieralismy sie po kolacji ) RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - witek - 21.05.2018 Amelia napisała: "Bardzo polecam wieczorny spektakl swiatlo i dzwiek w skalnym monastyrze. Jezeli bedziecie chwile wczesniej to jest tez mozliwe zwiedzenie muzeum ( choc z informacji wynikalo ze powinno byc juz zamkniete)." Czy to chodzi o monastyr Aladzha koło Złotych Piasków ? RE: Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny - tomeks - 22.05.2018 Z tego co się zorientowałem to chyba tak - chodzi o monastyr Aladzha. Karty EKUZ już przyszły. Jeszcze tylko winiety i ubezpieczenie dodatkowe, ale to już ok. tydzień, dwa przed wyjazdem... |