![]() |
|
Wenecja - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60) +--- Wątek: Wenecja (/showthread.php?tid=1080) Strony:
1
2
|
Wenecja - dżek - 26.07.2018 Widok jakim wita nas Wenecja po wyjściu z pociągu na stacji Santa Lucia. Z rana jest jeszcze ciut pochmurno lecz w ciągu dnia słońce da nam się jeszcze we znaki: ![]() CDN RE: Wenecja - dżek - 31.07.2018 Wędrówki ciąg dalszy a w zasadzie jej początek. Dodam, że jest poniedziałek czyli oczekiwać można mniejszego natężenia ruchu turystów jednak nasze oczekiwania okażą się złudne. Ale o tym później... Gondole pod Mostem Scalzi. Cena jest jak dla mnie zaporowa, za rejs nawet nie pytałem jakiej długości 100€. Niektóre łódki zabierają na pokład więcej niż 2 osoby ale co to za romantyczny rejs np. w trójkę? ![]() Widok na Grande Canale i kościół San Simeone Piccolo: ![]() ![]() Grande Canale, cieśnina o długości ok. 4 km dzieląca miasto na dwie części. ![]() Widok z Mostu Scalzi (Most Bosych (karmelitów)) - nazwa pochodzi od kościoła karmelitów bosych: ![]() Kościół San Simeone Piccolo, przypominający nam trochę kościół - kaplicę ks. Izabelli Czartoryskiej w Puławach: ![]() Stragany z generalnie tandetą turystyczną, rzadkością są rzeczy ładne. Ładne jest to co w tle! Prawda? ![]() Po zejściu z mostu wkraczamy w labirynt uliczek. Naprawdę można się tu pogubić: ![]() Tu zdecydowanie nietrudno kogoś wpuścić w przysłowiowy kanał ![]() ![]() CDN RE: Wenecja - egon - 31.07.2018 Fantastyczne zdjecia RE: Wenecja - dżek - 31.07.2018 Dziękuję Edyta za miłe słowa! To dopiero początek! RE: Wenecja - dżek - 13.08.2018 Idziemy dalej przez Wenecję labiryntem krętych uliczek. Jest jeszcze późny ranek ale słońce zaczyna operować pod coraz to większym kątem. Pomiędzy budynkami panuje przyjemny chłód. Ilość turystów w miarę zbliżania się do Placu św. Marka gęstnieje. ![]() Woda w kanałach do najczystszych nie należy jednak nie wydaje jakiegoś nieprzyjemnego zapachu: ![]() W wielu miejscach czekają gondole do wynajęcia. My jak już wspominałem nie korzystamy lecz zasuwamy per pedes: ![]() Każdy budynek na trasie jest potencjalnym obiektem do fotografowania. Zdjęcia po obejrzeniu bronią się same, każde ma jakiś urok i miło się je ogląda: ![]() Budynki są w różnym stanie technicznym i spora ich część nadaje się do remontu lecz pozostają takie jakie są. Czy stan ten wynika z ich zabytkowego charakteru czy może z braku środków? A może zwykła włoska oszczędność: ![]() Plac ale nie kogoś świętego: ![]() ![]() Pora na razie śniadaniowa więc restauracje czekają na potencjalnych klientów. Niejednego już w Wenecji naciągnięto na kolosalne kwoty za np. butelkę wody. Trzeba pamiętać o doliczanym napiwku, tzw. coperto: ![]() ![]() ![]() CDN RE: Wenecja - dżek - 16.08.2018 Dochodzimy do Placu św. Marka. Zaczyna się armagedon, chodzi mi o nieprzebraną rzeszę ludzi. Tłum jest silny, zwarty i gotowy na to żeby wejść w każdy ciekawy zakątek miasta: ![]() Kolejka do Bazyliki św. Marka jest szczególnie długa gdyż wejście jest za free. Kolejka ustawia się z dwóch stron. My na razie odpuszczamy wejście i czekamy aż kolejka się skurczy: ![]() Wejście tam na górę już za okazaniem biletu. My nie wchodzimy, idziemy dalej. Temperatura powoli rośnie, jest mniej więcej południe: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzwonnica św. Marka. Bicia dzwonu nie słyszałem ale pewnie bije z jakiś specjalnych okazji a takiej wtedy nie było: ![]() CDN RE: Wenecja - dżek - 19.08.2018 Pałac Dożów, jak wcześniej pisałem - nie wchodzimy. Kolejka okrutna a i bilet nie tani: ![]() Plac św. Marka, chodzimy podcieniami tak aby jak najdłużej przebywać w cieniu, kupujemy jakieś lody i kawę i zastanawiamy się gdzie dalej wędrować tak aby znaleźć się w mniej gwarnych okolicznościach przyrody: ![]() Most westchnień, prowadzący z Pałacu Dożów do dawnego więzienia: ![]() Planujemy przejść się w stronę dzielnicy Castello tak aby zobaczyć coś może mniej spektakularnego ale w większym spokoju i ciszy: ![]() Budynek Arsenału, wejścia strzegą cztery lwy: ![]() Lew po lewej stronie ozdabiał kiedyś port w Pireusie: ![]() Lew po prawej stronie kiedyś był ozdobą drogi między Atenami i Eleuzyną ![]() Dwa mniejsze lwy przywieziono z Delos w Grecji: ![]() ![]() Tędy wpływały łodzie i statki do Arsenału: ![]() ![]() Kościół San Giovanni Battista in Bragora: ![]() Ciekawe ile chcą za m2 w tych domach? ![]() I tutaj czekał na nas nasz jacht :
RE: Wenecja - bateniki - 19.08.2018 Nazwa jahtu taka sama jak bułgarska drużyna pilkarska z wioski Erden
RE: Wenecja - Bulgarius - 20.08.2018 Pewnie piłkarze przypłynęli na mecz. RE: Wenecja - dżek - 20.08.2018 No nie wiem czy w Wenecji jest stadion i jakiś klub? |