![]() |
|
Jezioro Como i okolice - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60) +--- Wątek: Jezioro Como i okolice (/showthread.php?tid=1297) Strony:
1
2
|
Jezioro Como i okolice - Slavekk - 13.04.2020 Drugi tydzień pobytu we Włoszech w maju 2019r spędziliśmy w miasteczku Gravedona nad jeziorem Como. Tym razem w znalezieniu zakwaterowania pomógł nam serwis Interhome. W Padwie nasza czwórka korzystała z 2 apartamentów w różnych częściach miasta. Tutaj był jeden wielki, z 2 sypialniami i 2 łazienkami. Olbrzymi salon miał okna na 3 strony świata. Tu poranny widok na północ - na pierwszym planie romański kościół Chiesa di Santa Maria del Tiglio z XIIw ![]() Spacer w kierunku ryneczku… ![]() ![]() Wnętrze kościoła się nie zachowało Ale nic to, 100m obok postawili sobie drugi ![]()
RE: Jezioro Como i okolice - egon - 13.04.2020 Piekny widoki na fotkach nr 1,2,3 RE: Jezioro Como i okolice - Slavekk - 14.04.2020 No tak, jeszcze parę pokażę. BTW porównaliśmy sobie (jadąc nad Como) z jeziorem Garda. Jak ja błogosławiłem ten pomysł, żeby z Gardy zrezygnować i spać nad Como… ![]() Garda ma brzegi stosunkowo niskie i tłumy dzikie turystów. Como jest rozciągnięte i w północnej części były ośnieżone szczyty, a w południowej zielone pagórki. RE: Jezioro Como i okolice - dżek - 14.04.2020 A ja z kolei objechałem całą Gardę. W sezonie rzeczywiście sporo ludzi. Ale widoki przepyszne! RE: Jezioro Como i okolice - Slavekk - 14.04.2020 Czyli północne Włochy trzeba będzie powtórzyć
RE: Jezioro Como i okolice - Slavekk - 26.04.2020 O poranku jeszcze jeden rzut oka z balkonu naszego apartamentu. Kierunek północno-wschodni ![]() Jedziemy do Tremezzo zobaczyć Villę Carlotty. Carlotta (Charlotta) czyli Karolina Pruska, córka Marianny Orańskiej (tak, tej od pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim… ) dostała go w prezencie ślubnym od mamy.Niestety, podobnie jak mama Kamieńcem, Carlotta nie nacieszyła się prezentem zbyt długo bo zmarła młodo przy porodzie. Widok od strony wejścia. ![]() Wchodzimy. Wyposażenie powala. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niby willa, a korytarze jak w sporej szkole… ![]() ![]() ![]() Wychodzimy do ogrodów. ![]() ![]() Olbrzymi ogród położony na zboczu góry. Maj, więc kwitnie prawie wszystko… ![]() ![]() I ostatni rzut oka.
RE: Jezioro Como i okolice - egon - 26.04.2020 Piekna fotka nr 1- balsam dla mego serca. Super fotki, na ktorych jest kwitnace kwiecie
RE: Jezioro Como i okolice - Slavekk - 26.12.2020 Nie widać nadziei na wyjazdy w najbliższym czasie, więc ciąg dalszy następuje… Po wyjściu z willi Carlotty jedziemy do Como. Parkujemy poza strefą płatną i na początek niespodzianka - Basilica di Sant Abbondio, położona na uboczu pamięta czasy gdy Como było wioską. Budynek wczesnoromański, konsekrowany w 1095 roku. ![]() W środku freski z XIVw. ![]() Idziemy do centrum. Na początek… żryć! Napatoczył się jakiś bar prowadzony przez mocno śniadych Włochów ![]() Żarełko całkiem smaczne i przystępne cenowo. Wreszcie możemy obejrzeć miasto. Przechodzimy prze bramę w murach miasta. ![]() W centrum katedra romańska z XIIw ![]() Widok na plac przed świątynią ![]() Wnętrze olbrzymie ![]() ![]() Kolekcja gobelinów. Jeden z nich ![]() Aleksander Volta oświetlił tą świątynię. ![]() A to już kilka kroków do portu Rzut oka na południowy koniec jeziora. ![]() Wąskimi uliczkami wracamy koło tej samej bramy
RE: Jezioro Como i okolice - Raphael - 27.12.2020 (26.12.2020 22:54:07)Slavekk napisał(a): jedziemy do Como. Parkujemy poza strefą płatnąWrzuć proszę namiar GPS albo link do GM gdzie tam najlepiej i gratis zaparkować. (na rok 2022 nie mam jeszcze konkretnych planów )
RE: Jezioro Como i okolice - Slavekk - 27.12.2020 (27.12.2020 11:02:24)Raphael napisał(a):(26.12.2020 22:54:07)Slavekk napisał(a): jedziemy do Como. Parkujemy poza strefą płatnąWrzuć proszę namiar GPS albo link do GM gdzie tam najlepiej i gratis zaparkować. Wygląda na to,. że strefa płatnego parkowania w Como urosła od zeszłego roku. To było gdzieś w pobliżu tej Basilica di Sant Abbondio, ale dziś mi gugle wszędzie pokazują parkomaty... |