Forum Bulgaricus
Macedonia - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Dział: Jeśli nie Bułgaria i Bałkany to... (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=60)
+--- Wątek: Macedonia (/showthread.php?tid=1322)

Strony: 1 2 3 4

Macedonia - wojak999 - 08.08.2020

Po wakacjach z Covidem spędzonych w BG czas na planowanie. W tym roku miała być Macedonia i Albania ale musiałem się zadowolić Ravdą. Przewodniki kupione i czym więcej czytam to mam większa ochotę na Macedonię. Ochryda to jest to co mnie szczególnie przyciąga. Planowanie rozpoczęte. Myślę, że do wakacji 2021r.  Covid będzie już tylko wspomnieniem.

RE: Macedonia - Bulgarius - 08.08.2020

No ja myślę, że nie będzie wspomnieniem. Jeszcze długo będzie z nami. A jeżeli chodzi o Macedonię to warto. Dwa tygodnie to zdecydowanie mało na ten kraj.

RE: Macedonia - bateniki - 09.08.2020

Wstyd powiedzieć, ale mieszkając tylko na 28 km od Makedonija, ostatni raz to bilem...1992 r. i to w przygranicznim Delczevo. Przez ostatnie 10 lat podejmowalem 2-3 proby, które nie dochodzily do skutko z różnich obektywnich i subektywnich przyczyn. W tym roku mialem wielkie plany, ba nawet sobie zielona karta wyrobilem. Chodzi o wyjazdy slóżbowe razy 2 przed kwietnia /targi/. No i przyszla pandemija i wszystko szlak trafil Sad. Czekame na lepsze czasy pozvedzać dawne miasta bułgarskie. To tak jak dla polakow odwiedzyć Lvóv Smile Dla ciekawosci wam powiem że moje imie i nazwisko jest takie same jak ichnego bilego prezydenta Smile

RE: Macedonia - dżek - 09.08.2020

No, zgadza się Nikolay. Mam nawet fotkę.
Co do Makedonii, to warto choć mają lekkiego chopla na punkcie swojej odmienności od Bułgarii i Bułgarów i za wszelką cenę chcą to w wielu miejscach udowadniać. Poza tym jest bardzo fajnie, są niezwykle gościnni.

Macedonia - wafer - 09.08.2020

Ochryda to absolutny must see w Macedonii - piękne miasto z ruinami antycznego teatru (coś jak w Płowdiw), olbrzymim cudownym jeziorem, w którym pływa ochrydzki pstrąg (dziś już bardziej powszechny w innych krajach, znany jako pstrąg łososiowy). Ten smak grillowanego pstrąga w knajpce na ochrydzkiej Starówce pamiętam do dziś (a było to jakieś 15 lat temu [emoji39]).

Wysłane z mojego Lenovo YT-X705L przy użyciu Tapatalka

(09.08.2020 07:49:14)dżek napisał(a): No, zgadza się Nikolay. Mam nawet fotkę.
Co do Makedonii, to warto choć mają lekkiego chopla na punkcie swojej odmienności od Bułgarii i Bułgarów i za wszelką cenę chcą to w wielu miejscach udowadniać. Poza tym jest bardzo fajnie, są niezwykle gościnni.
Ja się im nie dziwię - są mniejszością w swoim kraju pomiędzy Bułgarią (w której niektórzy uważają ich za odprysk od ich kraju), a muzułmańskim Kosowem i Albanią. Dopiero niedawno, stając się Macedonią Północną, pozbyli się w końcu poniżającej nazwy FYROM (BJRM).

Wysłane z mojego Lenovo YT-X705L przy użyciu Tapatalka

RE: Macedonia - wkrak - 09.08.2020

Macedonia to:
- stolica Skopje i Kanion Matka

- jezioro Ochrydzkie, czyli
Ochryda i krótki rej po jeziorze;
na drugim końcu Sw. Neum, a może rejs z Ochrydy do Neuma?

- od strony Grecji:
Bitola ruiny rzymskie Heraclea,
Prilep centrum i na północnym wschodzie ruiny Markovi Kuli oraz klasztor St. Archangel Michael,
ruiny rzymskie Stobi.

RE: Macedonia - bateniki - 09.08.2020

Аkurat to dzisiejszą data sie wydarzylo i warto to przypomnić tym co sie nie interesowaly:

Haniebny dzień! 74 lata temu Bułgarska Partia Komunistyczna przyznała Pirin Macedonii kulturową autonomię
Dzisiaj, 74 lata temu, doszło do jednej z najbardziej złowieszczych zdrad Bułgarskiej Partii Komunistycznej wobec bułgarskiego narodu i państwa. Na plenum Komitetu Centralnego BRP (k) w 1946 r. Podjęto uchwałę o przyznaniu regionowi Pirin autonomii kulturalnej.
Macedonianizacja w Macedonii Pirin to proces, w którym władze Bułgarii i Jugosławii prowadzą politykę sztucznego tworzenia społeczności w Macedonii Pirin, z wyraźną fałszywą macedońską tożsamością narodową i odrębną grupą etniczną.
Według danych historycznych Macedończycy są bułgarską grupą etnograficzną o własnej tożsamości regionalnej. W spisach powszechnych sprzed 1945 r. W naszym kraju, czyli przed dojściem komunistów do władzy, nie było zarejestrowanych etnicznych Macedończyków. Ale według spisów powszechnych z 1946 i 1956 r. Okazuje się, że w Bułgarii żyje 160 541 i 178 862 etnicznych Macedończyków. Statystyki te są wynikiem procesu macedonizacji w Macedonii Pirin, który miał miejsce w latach 1944-1958, jako społeczno-polityczny eksperyment mający na celu zmianę tożsamości narodowej ludności z bułgarskiej na macedońską oraz krok w kierunku utworzenia Zjednoczonej Macedonii w Jugosławii. Proces ten jest konsekwencją powstania reżimu komunistycznego w Bułgarii po zakończeniu II wojny światowej i zmiany warunków geopolitycznych.
Po wejściu Tito i Stalina w otwarty konflikt w 1948 r. Idea federacji bałkańskiej upadła, a polityka tzw. Autonomii kulturowej została częściowo porzucona przez BCP, pełniącą rolę maszy Kominternu.
Spis ludności z 2011 roku Macedończycy w naszym kraju to 1654 osoby i nie mają statusu mniejszości, gdyż większość z nich (1091) to obywatele Macedonii na stałe mieszkający w naszym kraju.
Obecnie okolo 150 000 obiwateli z Macedonii Pólnocnej sie posluguje BG paszportem.

RE: Macedonia - Bulgarius - 09.08.2020

Do tego co napisał Wkrak dodałbym jeszcze przepiękny Park Narodowy Galicica z górą Baba oraz miasteczko Stuga z pięknym turkusowym kolorem wody w rzece przy ujściu z jeziora oraz drobny polski akcent a mianowicie popiersie Adama Mickiewicza.

RE: Macedonia - dżek - 09.08.2020

Plus kolorowy meczet w Tetovo.

RE: Macedonia - wojak999 - 21.03.2021

Plan na dzisiaj jest taki, jeśli Covid-19 tego nie pokrzyżuje:
- wyjazd z W-wy, 2 lipca około 17.00 kierunek Chyżne,
- około 22.30 zajazd Chyżne,
- 3 lipca do pokonania ponad 960 km,
- Słowacja bez winiet, Węgry, granica H/SRB, Laskovac,
- nocleg w Serbii w Lascovac,
- 4 lipca po śniadaniu wyjazd do granicy SRB/MK,
- około 16.00 dojazd do Hotelu Metropol w Ohrid.
Hotele porezerwowane przez portale rezerwacyjne.
W czasach Covi-19 trzeba jeszcze dożyć do lipca lub się zaszczepić.  

Na wszelki wypadek, gdyby granice były zamknięte zrobiłem rezerwację w Obzor w okresie: 4-16.07.2021. Big Grin