![]() |
|
Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni (/showthread.php?tid=1474) |
Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - makej - 14.06.2023 Na razie zajawka wątku ale to już coś
RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - primma - 16.06.2023 No wes mnie nie wkurzaj!!!!! Poprosze dla mnie sprawdzic gdzie dobre mojito, czy Amelia nadal najlepsza i poprosze o raport dokladnie o wszystkim, nawet jak kamienie poprzenosili to mnie interesuje ;-D A powaznie - bawcie sie dobrze i czekamy na relacje. Na FB tez bo tam latwiej RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - makej - 21.06.2023 Pora coś napisać... Zacznę od początku. Bilety na samolot kupione w listopadzie 2022 za 620 zł/2 osoby/tam i powrót. Lot Wrocław-Burgas. Linie Wizzair. Hotel ASK Primorsko przez booking za 519 lv za tydzień/4 osoby. Salon z aneksem kuchennym i sypialnia, dwa balkony, mały basem przy hotelu. Odprawa przez internet i tu mała zmiana bo Wizzair zmieniło zasady i od 12 czerwca odprawa bez wyboru miejsc to nie 48 godzin przed wylotem a 24h. Wylot z półtoragodzinnym opóźnieniem ale była informacja trzy dni przed odlotem o manewrach NATO w Europie i możliwych opóźnieniach. RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - makej - 21.06.2023 Obawy o brak turystów okazały się plusem. Od wczoraj się zapełnia tak jak pisał Nikołaj. Prorok czy co ? Niektóre sklepy, bary na plaży i banicarnie dopiero się otwierają. Na szczęście wszystkie nasze ulubione otwarte. Temperatura powietrza 27-28 st. a więc znośnie bo nie jest upalnie.Woda w morzu 21 st. Wczoraj o 14.30 burza z deszczem ale za 2 godziny słońce. Prognozy do końca tygodnia 28-29 st , noce ciepłe 19-20 st. Bez burz i opadów.
RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - makej - 21.06.2023 Ceny podobne jak w Polsce na pewno trochę drożej jak 2 lata temu ale dużej różnicy nie widzę. Co ciekawe, czytałem przed wylotem że alkohole staniały i faktycznie : Whisky Savoy 0,7l 11,70 lv, Gin Savoy 0,7l 10,30lv. Piwo 0,5l w Supermarkecie ok 2-2.20 lv w knajpach i na plaży 3,50lv. Kawa frappe w barze na plaży północnej 5lv, mojito 11,90lv. O jedzeniu i cenach w knajpach w następnym poście, fotorelacja też później. RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - makej - 27.06.2023 Już po powrocie. Teraz będzie czas na obszerną relację. JEŚLI BUŁGARIA I PRIMORSKO TO TYLKO NA KONIEC CZERWCA ! To jest moje motto po ostatnim wyjeździe ![]() Wróciliśmy bardzo zadowoleni: - z pogody ( nie było upałów - temp przez całe 7 dni 26-27 stC, w nocy 20-21stC, w poniedziałek ok14.00 burza, dwie godziny później znowu piękna pogoda, cały czas słonecznie) - z temperatury i stanu morza ( woda w pierwszy dzień 21stC na koniec 23stC, morze spokojne cały czas zielona flaga, plaże czyściutkie) - z jedzonka ( o tym później ) - z hotelu - z towarzystwa ( to oczywiste) ![]()
RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - primma - 27.06.2023 O zesz! Super!!! Zielona flaga na Polnocnej Plazy to nie czesto sie zdarza jak my tam jestesmy. RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - dżek - 27.06.2023 Nie mogłem się doczekać relacji. RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - makej - 28.06.2023 Dzień 1 Zaczynamy plażowanie. Temperatura powietrza 26 wody 21. Na plaży mimo przyjścia dość późno (ok.11.00) sporo wolnego miejsca. Ceny leżaków i parasoli - Plaża Północna ![]() My nie korzystamy, mamy swoje prześcieradło i ręczniki Bulgaricus a parasolkę kupujemy za 15lv na cały pobyt. ![]() Plaża w czerwcu wygląda tak ![]() ![]() ![]() Po drodze na plażę obowiązkowa kawka z automatu - tego mi teraz brakuje... ![]() A po plaży pora na mojito i frappe w naszym ulubionym barze BORRACHO BEACH BAR ![]() ![]() ![]() ![]() Po małym odpoczynku i toalecie w hotelu pora odwiedzić sprawdzone knajpki, zaczynamy od mojego No.1 LAMBRINO I tu zonk - na drzwiach karteczka : przerwa od 15.30 - 18.00 Jest 17.00. Okazuje się że kelner, który był na papierosie na zewnątrz nas poznał (przynajmniej tak twierdzi) idzie po klucze i otwiera nam lokal. Poza nami nikogo nie ma, dopiero pod koniec uczty dochodzi jedna para. A kiedyś ale w lipcu trzeba było czekać za stolikiem aż się zwolni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trzeba przyznać, że LAMBRINO trzyma poziom, ceny nieznacznie wyższe od cen z 2021, nie zauważyłem dużej różnicy. Szopska rewelacja, kawarma wieprzowa super przyprawiona, papryczki faszerowane serem i jajkiem. Za 1 duże piwo, 1 małe, 2x podwójna rakija, 1 szopska, 2x czesnowa prlenka, 1 kawarma, 1x papryczki - razem 48lv Zadowoleni z pysznego jedzonka zamawiamy na czwartek ( bo trzeba odwiedzić inne knajpy z rankingu) specjalnie dla dziewczyn papryczki faszerowane ale ryżem i mięsem w sosie beszamelowym. Objedzeni stawiamy na spacer promenadą wzdłuż morza aż do plaży północnej a tam wiele się zmieniło. Jeszcze przed promenadą postawiono budkę telefoniczną ![]() ![]() A zaczynając od portu powstają murale (jeszcze w trakcie realizacji) z podświetleniem led ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A dalej na promenadzie znowu pustki i to jest fajne... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po drodze mała podmiana muzykanta, w końcu trzeba coś zarobić na następny obiad ![]() ![]()
RE: Primorsko po raz trzeci... i może nie ostatni - lisek - 28.06.2023 Od samego początku relacji- petarda ![]() Przepraszam za wyrażenie. |