![]() |
Trasa Transfogarska - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Trasa Transfogarska (/showthread.php?tid=171) |
Trasa Transfogarska - mierzey - 01-06-2015 No cóż, droga DN7C którą prawie każdy Bulgaricus zna. Niemal każdy znający kocha. Wjazd na nią dla jadących od strony Polski znajduje się tutaj: https://www.google.pl/maps/@45.7624515,24.5701631,18z Nie pamiętam kto, ale na starym forum, ktoś napisał: „mógłbym tam pracować jak kierowca taksówki”. Mam tak samo. Kocham tą drogę, która przecina z północy na południe Góry Fogarskie. Można ją przejechać w dwie godziny, a można i w dwanaście. Została zbudowana w latach siedemdziesiątych za czasów „Słońca Karpat”, czyli Nicolae Ceausescu. Droga zbudowana kosztem 40 istnień ludzkich i 6 milionów kilogramów dynamitu. Początkowo miała znaczenie militarne w tej chwili jedna z atrakcji turystycznych Rumunii, w najwyższym miejscu osiąga 2034 m n.p.m. Jadąc od strony Bułgarii jedną z pierwszych atrakcji jest jezioro Vidraru: ![]() ![]() Tama która tworzy ten zbiornik sprawia spore wrażenie: ![]() ![]() ![]() W sumie tama jak tama ![]() ![]() ![]() Oczywiście wokół jeziora znajduje się mnóstwo ośrodków wypoczynkowych, a wędkarze wiedzą, że w Rumunii można złapać jedne z największych linów w Europie ![]() ![]() Na trasie widoczki takie, że szczęka czasem opada i niszczy asfalt, ale można też spotkać Polaków na rowerach ![]() ![]() ![]() Dla mnie początkiem tej trasy od strony Bułgarii jest ta kapliczka i studnia, z której można napić się wody i przy której warto się zatrzymać: ![]() Myślę, że wiele osób jadących tą trasą będzie się chętnie tutaj wypowiadało. W związku z krótką edycją i dwoma błędami merytorycznymi, których bym nie zniósł, tamten wątek usunąłem i wstawiłem nowy. Przepraszam za zamieszanie. Kolejną część od siebie postaram się dodać jak najszybciej. Niestety w zeszłym roku na Słowacji podprowadzono nam podróżnego notebooka ze zdjęciami, ale myślę, że coś tam jeszcze znajdę no i pozostali użytkownicy forum pomogą ![]() RE: Trasa Transfogarska - mierzey - 01-06-2015 Pisząc o Trasie Transfogarskiej nie sposób nie wspomnieć o jednej z jej głównych atrakcji. Chodzi mi oczywiście o Zamek Poenari oraz o Włada Palownika, okrutnego i krwawego hospodara wołoskiego. Urodził się 21 lat po Bitwie pod Grunwaldem ![]() Przydomek został później odziedziczony przez Palownika w formie "Draculea", tłumaczony jako "syn Smoka" Jako jedenastoletni chłopak trafia do niewoli tureckiej, w której spędza 7 lat. Kiedy w wyniku zdrady bojarów ginie jego ojciec sułtan Murad II osadza go na wołoskim tronie, następnie ucieczce do Mołdawi udaje mu się odzyskać tron 25 lat po śmierci Joanny d’Arc ![]() Palownik rządził zaledwie 6 lat, a jego przydomek związany jest z ulubionym sposobem skazywania ludzi na śmierć. Rok po powrocie na tron postanawia wyrównać rachunki z tymi, którzy zabili mu tatusia – bojarami. Zaprasza ich do swojego zamku i…od tego czasu ten dzień nazywany jest Krwawą Wielkanocą a truchła przez wiele tygodni zdobiły na palach tereny wokół zamku. (Taki ówczesny inżynier krajobrazu) ![]() Prowadził też skuteczne działania prewencyjne: Kupcy Sascy niezadowoleni z ograniczeń nałożonych przez Włada zostali skuteczne spacyfikowani w Braszowie, i na dłuższy okres czasu w ilości 2000 szt(wraz z mieszczanami) byli ozdobami miasta. Szkoda, tylko, że na palach. W roku koronacji Ludwika XVI do Włada przybywa wysłannik Sułtana i żąda w jego imieniu spłaty haraczu. Nie spodobało się to Hospodarowi i jak się pewnie domyślacie przy pomocy pala robi mu z tyłka jesień średniowiecza… aczkolwiek inna wersja mówi, że posłańców było dwóch i wchodząc na widzenie nie zdjęli przed nim czapek. Było to ich ostatnie widzenie bo czapki zostały przybite do ich głów gwoździami... (Co za fantazja ![]() Wobec takich poczynań Pan Sułtan nie mógł pozostać dłużny i z armią wkroczył na ziemie hospodara. Taktyka spalonej ziemi zastosowana przez Palownika w znacznym stopniu utrudniała postępy wojsk tureckich(wodę w studniach zatruwano wsie i osady palono). Był chłopina nieźle przebiegły bo potrafił napaść na obóz sułtana przebrawszy swoje wojska w mundury tureckie. Podobno Turcy bili się między sobą (w rozproszeniu) jeszcze wiele dni. Oczywiście jego tam już dano nie było ![]() Był jednym z pierwszych, który stosował broń biologiczną – wysyłał chorych na choroby zakaźne do obozów tureckich. Kiedy mimo to wojska tureckie dotarły do Targoviste chłopak zastosował tym razem broń psychologiczną i 20000 jeńców, które posiadał witało sułtańskie wojska na … nie nie na koniach – na palach ![]() Ostatecznie schwytany w 1462 roku wydany Węgrom spędził tam 14 lat w niewoli, wraca jeszcze na chwilę na tron w 1476 roku, ale wkrótce ginie w zasadzce najprawdopodobniej w grudniu. Jako, że był człowiekiem znanym, głownie turkom, to jego głowa została ścięta i zakonserwowana w miodzie, (jak wszem wiadomo miód zdrowy jest ![]() I do by było na tyle, a ponieważ wątek dotyczy Trasy i okolic jednak również, pozwoliłem uczynić sobie mały wtrącik o tak zacnym człeku ![]() Jak już wspomniałem część zdjęć zaginęła właśnie ta dotycząca Draculi i zamku Poeneri. ![]() Lecz jeśli ktoś chciałby popatrzeć to wiadomo, że póki co jest wujek wszechwiedzący ) natomiast wejście do zamku znajduje się tutaj: https://www.google.pl/maps/@45.349689,24.632772,3a,75y,4.19h,89.15t/data=!3m4!1e1!3m2!1selUzzqm3RffMglm8S8W_Zg!2e0!6m1!1e1 U góry po prawej widać zamek, do którego wiedzie 1440 schodów. Bardzo spokojne wejście z przerwami zajmuje ok 40 minut. Dla niebiegających ![]() RE: Trasa Transfogarska - mierzey - 02-06-2015 Jeszcze cały czas zmierzamy pod górkę i pniemy się: ![]() w kierunku tunelu. Po drodze oczywiście niezapomniane widoczki, ![]() lecz kierowca powinien raczej skupić się na drodze: ![]() Jeszcze przed tunelem od strony południowej napotykamy na mały ryneczek ![]() złożony z kupców, dla których nie było miejsca na dużym rynku ![]() https://www.google.pl/maps/@45.602815,24.61382,3a,75y,327.43h,64.21t/data=!3m4!1e1!3m2!1snX8wrpg0C5n89MRyfvwh9Q!2e0 No i tym sposobem minęliśmy najdłuższy tunel w Rumunii (884 m) znajdujący się za plecami patrząc na duży rynek. Po prawej stronie ( niestety za górką) mamy jezioro Balea. Niestety zdjęcia stąd były(są) na skradzionym notebooku. ![]() Zdjęcia ze zjazdu w kierunku pn już posiadam ![]() cdn. RE: Trasa Transfogarska - mierzey - 02-06-2015 No cóż na tym będę kończył to krótkie opowiadanie o Trasie. W planie w tym roku też jest do przejechania, dosyć szczegółowo, bo ze znajomymi jadącymi pierwszy raz więc z noclegiem. Mam nadzieję na nowe wrażenia i zdjęcia. Oby tylko plany i zdrowie dopisało. ![]() Zjeżdżając z Trasy na stronę północną krajobraz jest już nieco inny, widać dalej, nie jest tak stromo, zaczynają pojawiać się autobusy z turystami. Zawsze dojeżdżając do tej skały https://www.google.pl/maps/@45.640817,24.608776,3a,75y,206.28h,81.14t/data=!3m4!1e1!3m2!1s-a9q-injW3AefU1Zs_L67w!2e0 nerwowo zerkam w przód i tył i jak mogę zjeżdżam na przeciwległy pas ![]() ![]() ![]() Na zakończenie parę widoków o które ciężko gdzie indziej: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I tak zupełnie na koniec Jeśli ktoś tam się wybiera po raz pierwszy musi pamiętać o kilku rzeczach: - bezpieczeństwo: Nie wjeżdżajmy tam przy złej (bardzo złej pogodzie), nie warto szkoda, naszego zdrowia, - bez "Kubicowania" ![]() - ostrożnie bo lubią pojawić się zwierzęta, byli tacy, którym przemknął niedźwiedź podobno, (nie potwierdzę bo nie widziałem) ![]() - kierowca jest od kierowania, chcecie popatrzeć to się zatrzymajcie, tam rozglądanie się to jak pisanie smsa na rondzie, - hamujemy silnikiem, żeby nam po drodze hamulców nie zabrakło ![]() Nie chciałbym żeby to zabrzmiało to jak straszenie, to ma być zachęta do jeżdżenia tam, ale bez ułańskiej fantazji. Amen. ![]() RE: Trasa Transfogarska - dżek - 02-06-2015 W tym roku i ja parę zdjęć dorzucę. Pierwszy raz TT choć Bułgaria po raz piąty. RE: Trasa Transfogarska - peter - 02-06-2015 dodam od siebie, że lepiej nie wjeżdżać tam w weekend w wakacje - jest to popularne miejsce wypadów turystycznych tubylców, straszne mrowie ludzi RE: Trasa Transfogarska - mierzey - 03-06-2015 (02-06-2015,15:33:27)dżek napisał(a): W tym roku i ja parę zdjęć dorzucę. Pierwszy raz TT choć Bułgaria po raz piąty.Nie wiem jaki masz plan, ale ja zawsze robię to z noclegiem na trasie. My staramy się być zawsze tak, żeby spokojnie przejechać, popatrzeć, zrobić tradycyjny rumuński popas ![]() ![]() ![]() RE: Trasa Transfogarska - dżek - 03-06-2015 (03-06-2015,11:21:19)mierzey napisał(a):(02-06-2015,15:33:27)dżek napisał(a): W tym roku i ja parę zdjęć dorzucę. Pierwszy raz TT choć Bułgaria po raz piąty.Nie wiem jaki masz plan, ale ja zawsze robię to z noclegiem na trasie. My staramy się być zawsze tak, żeby spokojnie przejechać, popatrzeć, zrobić tradycyjny rumuński popas Nocuję w Saliste, rano7.00 wyjazd na TT. Dzięki za wskazówki. RE: Trasa Transfogarska - bb_bronka - 03-06-2015 A to nasze fotograficzne wspomnienie z przejazdu TT (i jednocześnie pierwsza próba wstawiania zdjęć na forum ![]() ![]() RE: Trasa Transfogarska - mierzey - 03-06-2015 (03-06-2015,19:38:29)bb_bronka napisał(a): A to nasze fotograficzne wspomnienie z przejazdu TT (i jednocześnie pierwsza próba wstawiania zdjęć na forumJak widać udana ![]() ![]() |