![]() |
|
Sinemorec / Синеморец - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Sinemorec / Синеморец (/showthread.php?tid=307) |
Sinemorec / Синеморец - frytowski - 20.08.2015 Najważniejsza miejscówka w Sinemorcu: Tu pewien dziadek sprzedaje niesamowicie dobrą domaszą rakiję. Furtka zaraz za apteką... Największą siłą Sinemorca są jego plaże. 1. Kosa - plaża przy ujściu rzeki Weleka Piękna i niezatłoczona nawet w sezonie. Wynika to z tego, że nie jest zbyt bezpieczna dla dzieci, jest bardzo ostre zejście do wody. O ile podczas spokojnego morza da się ze szkrabami popluskać, to kiedy tylko morze zacznie trochę falować, nie ma szans, jest niebezpiecznie. 2. Butamiata - najbardziej skomercjalizowana i zatłoczona. W sezonie ciężko się tam wcisnąć, natomiast w czerwcu bardzo przyjemnie. Największym minusem, oprócz tłoku w sezonie, jest sąsiedztwo tego czegoś: 4. Lipite - dzika plaża do której można się dostać idąc z Butamiaty na południe klifami. Spacerek trwa 10 min, widoki po drodze... ehhh.... Lipite w czerwcu bywała zupełnie pusta, w sezonie troszkę ludzi tam dociera. Ze względu na swoje położenie i brak tłumów panują tam dość liberalne zasady dot. ubioru. 5. Silistar - ta perełka znajduje się 5 km od Sinemorca, drogą na południe. Trzeba zjechać z szosy, drogą przez las, na końcu, jeszcze w lesie jest kemping a kawałek za nim darmowy parking. Plaża w sezonie dość uczęszczana, wyśmienita dla rodzin z dziećmi, dno opada bardzo łagodnie. Na plaży w sezonie działają dwa bary, można napić się zimnego piwa i coś zjeść. Nie mam adekwatnego zdjęcia może ktoś poratuje?Jaki jest sam Sinemorec? To miejsce, gdzie piękno przyrody kontrastuje z brzydotą architektury, skromne wiejskie chałupinki sąsiadują z wielkimi apartamentowcami i hotelami. Niektóre z nich to prawdziwy koszmar architekta. Restauracje. W tym roku trzymałem się Horyzontu - dają dobrze zjeść, sprawna i miła obsługa. W ubiegłym roku jadaliśmy też w Casa Domingo; restauracja przy ośrodku, trzeba wejść na teren. Niestety w tym roku się trochę popsuło, tzn. źle nie było, ale nie było tak wyśmienicie jak rok temu. Największy ból sprawiło mi, że z menu zniknęły Sacze. Dobrze też dają w Anchor Family Hotel trzeba przejść przez tę stalową furtkę. Za nią znajduje się sympatyczny resort z basenem i restauracją. Ryby bardzo dobre w tej sezonowej budzie. Wygląd nie budzi zaufania, ale ryba - pycha. ![]() Podobno nieźle jest też U Ani i Toszo, ale mnie nie było dane zweryfikować. Na koniec Koraba - miejsce kaźni wielu wczasowiczów. Tu już się tylko pije, jeść nie dają.RE: Sinemorec - thomasso - 21.08.2015 no to trochę widoczków RE: Sinemorec - frytowski - 21.08.2015 Nie, no.. ten film mnie rozwalił... Niesamowity. Teraz wszyscy tam będą chcieli jechać i nie będzie się gdzie wcisnąć.
RE: Sinemorec - jacky6 - 21.08.2015 (20.08.2015 21:09:24)frytowski napisał(a): Najważniejsza miejscówka w Sinemorcu:ha - ciekawi mnie jak jest latoś cena domaszniej na wybrzeżu ? średnio rzecz biorąc ... pozdrawiam... RE: Sinemorec - frytowski - 21.08.2015 W Sinemorcu przepłaciłem. ![]() 10 lewa za litr, ale dobra jak szlag. RE: Sinemorec - thomasso - 21.08.2015 no średnia to 7lvl, dobrze ,że mam swoją
RE: Sinemorec - wojtekpl - 21.08.2015 Obzor - Dziadek 8, ale i po 10 też wołali. RE: Sinemorec - peter - 21.08.2015 thomasso zaraz bana dostaniesz, jak Frytek mówi wszyscy zaraz będą tam jechać...zajebisty film, bravo co do cen rakiji... u nas też jest bimber i bimber, jak ktoś lewy jest to kupi wypłuczyny i przepłaci, zawsze można spróbować RE: Sinemorec - igi123 - 21.08.2015 thomasso dzięki za ten filmik. 4.40 - 4.42 w tym kanionku tubylcy skaczą do wody czasem też na "główkę", wariaci. 28.07 tego roku z tych skałek i ze skałki na której, wcześniej na filmie, jeden gostek siedział okrakiem było widoczne stadko około 6 delfinów. Takie cuda tylko na Silistarze Ciekawe w jakim miesiącu to było kręcone, w czerwcu czy we wrześniu. No i plaża Veleka wymiata również, z drona widać jakie morze jest czyste ale zarazem głębokie.
RE: Sinemorec - frytowski - 24.08.2015 Zaktualizowałem pierwszego posta, zapraszam do lektury. |