![]() |
|
Salina Turda - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Bałkany szeroko rozumiane (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=38) +---- Dział: Rumunia (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Salina Turda (/showthread.php?tid=494) |
Salina Turda - Marek i Buddy - 05.10.2015 Kiedy będziecie w okolicy Kluż Napoka warto dołożyć 30 km i dotrzeć do niewielkiego miasta Turda. W tych okolicach sól kamienną wydobywano od czasów starożytnych, w kopalni Salina Turda do 1932 r. W czasie II wojny światowej podziemne wyrobiska służyły jako schron dla ludności a w ostatnich latach przekształcono kopalnię w muzeum i udostępniono zwiedzającym. Niezbyt głęboka bo najgłębsze miejsce to 120 m, do wnętrza prowadzą schody wykute w skale i soli, potem długim korytarzem wykutym w soli (sprawdzone przez 4-letnią wnuczkę Hanię organoleptycznie ) docieramy do udostępnionych komnat m.in. do Komnaty Echo z niesamowitą akustyką i kilku innych. Największą komnatę zamieniono w park rozrywki i to ona stanowi największą atrakcję . Zmieszczono w niej amfiteatr, diabelski młyn, pole do minigolfa, tory do kręgli, plac zabaw dla dzieci, kiosk z pamiątkami oraz podziemne słone jezioro, po którym można popływać łodzią. Wszystko to oświetlone lampami tworzącymi kosmiczny nastrój. Całość nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny. Polecam . Wlot do jaskini Echo ![]() Stara maszyna (wyciągowa?) ![]() Widok na największą z komnat ![]() ![]() ![]() ![]() Najniżej połozona komnata z słonym jeziorkiem i wyspą na środku ![]() Diabelski Młyn ![]() ![]() ![]() ![]() Amfiteatr ![]() ![]() ![]() ![]() Most łączący wyspę z brzegiem jeziorka ![]() Futurystyczne budowle na wyspie ![]() Mostek z innej perspektywy ![]() Iwonka (w czerwonej kurtce) na łódce ![]() Widok na "okno" do głównej komnaty ![]() ![]() ![]()
RE: Salina Turda - peter - 05.10.2015 super Marek ! w tym roku plany były aby odwiedzić, oby się udało w 2016 RE: Salina Turda - Marszer - 02.04.2016 Mam pytanko. Co prawda Marek napisał, że na zwiedzanie Salina Turda powinno wystarczyć 2 godzinki, ale czy z małymi dzieciakami wystarczy te dwie godzinki, czy trzeba zarezerwować trzy? Mam ochotę zobaczyć ten obiekt w tym sezonie, ale jedziemy w dwie rodziny z "kupą" dzieciaków i nie wiem ile czasu zarezerwować na zwiedzanie. Proszę o odpowiedź. RE: Salina Turda - wkrak - 02.04.2016 Na samą kopalnię w środku 2 godziny, ale na dole jest zabawa: huśtawki, zjeżdżalnie, młyńskie koło chyba za 5 zł, łódki (tu dzieciaki mogą się bać). W internecie jest cennik i szczegóły. I to może wydłużyć pobyt, jeżeli przyjmiemy, że dzieciakom nie ma co żałować. I tak kiedyś trzeba im zafundować jakiś plac zabaw. Na pewno w weekend trzeba być na początku otwarcia, czyli po 9-tej, bo od 12-tej są tłumy i jest już mały problem z wyjechaniem do góry, a w dół to szok! Jeszcze czas na dojazd, bo kopalnia jest po drugiej stronie miasta. Jeszcze niecała godzina na centrum albo nie. RE: Salina Turda - Marszer - 04.04.2016 Dziękuję wkrak. Teraz mam już lepsze rozeznanie czasowe. Pozdrawiam. RE: Salina Turda - CarlosPL - 14.04.2016 Jeden z moich punktów, które planuję zobaczyć w drodze z Bułgarii. Dzięki. RE: Salina Turda - Marszer - 29.08.2016 Byłem, zaliczyłem, polecam. Fajny odpoczynek w drodze, bardzo ciekawa kopalnia. Koszt nie taki wielki, frajda dla dzieciaków. Ja miałem tylko "cykora" jak stałem na tym balkoniku - tarasie zawieszonym kilkadziesiąt metrów u góry. W dole piękny widok, ale ja mam chyba lęk wysokości i otarłem bluzą ścianę solną idąc jak najdalej od barierek. Znajomi i rodzina mieli niezły ubaw. A tak na poważnie - bardzo fajna atrakcja, w tranzycie do Bułgarii. Polecam zdecydowanie. RE: Salina Turda - dżek - 29.08.2016 Marszer, gdzie nocowałeś w Turdzie? RE: Salina Turda - Marszer - 29.08.2016 Nie - jechaliśmy w nocy, aby być na rano w Turdzie. Zwiedzona kopalnia, a nocleg był dopiero w Pitesti. RE: Salina Turda - dżek - 29.08.2016 (29.08.2016 16:02:07)Marszer napisał(a): Nie - jechaliśmy w nocy, aby być na rano w Turdzie. Zwiedzona kopalnia, a nocleg był dopiero w Pitesti. A jakieś zdjęcia wstawisz? |